•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Lev Kuleshov (1899 - 1970)

Lav Vladimirovič Kulješov (rus. Лев Влади́мирович Кулешо́в; Tambov, 13. januar 1899 - Moskva, 29. mart 1970) je bio ruski filmski stvaralac koji je osmislio i pomogao da se osnuje prva filmska škola na svetu - Moscow Film Scool.

Kulješov se može smatrati jednim od prvih teoretičara filma, a zajedno sa Sergejom Ejzenštajnom, koji je jedno kratko vreme bio njegov učenik, i Vsevolodom Pudovkinom bio je vođa onoga što se u teoriji filma zove Sovjetska teorija montaže. Prema njegovom mišljenju osnova filma je bila upravo montaža, dakle veza između dva kadra. Svoju tezu odnosno princip ilustrovao je „Kulješovim eksperimentom“, u kome je montažno spojio isti kadar (glumčev krupan plan) sa potpuno različitim sadržajem (tanjir čorbe, mrtvački sanduk i sl.) i takve montažne jedinice i njihovo značenje gledaoci su sasvim različiti percipirali.

Uz svoj teoretičarski rad Kulješov je paraleno radio i kao filmski autor, sve do trenutka u kom staljinistička vlast tadašnje Rusije nije to onemogićila.


Filmografija:
1943 My s Urala
1943 Uchitelnitsa Kartashova
1942 Klyatva Timura
1941 Sluchay v vulkane
1940 Sibiryaki
1934 Dokhunda
1933 Velikiy uteshitel
1932 Horizon
1931 Sorok serdets
1930 Proryv! (short)
1929 Vesyolaya kanareyka
1929 Dva-Buldi-dva
1927 Vasha znakomaya (short)
1926 Parovoz No. 10006
1926 Po zakonu
1925 Luch smerti
1924 The Extraordinary Adventures of Mr. West in the Land of the Bolsheviks
1920 Na krasnom fronte (documentary)
1918 Pesn lyubvi nedopetaya (finished)
1918 Proekt inzhenera Prayta (short)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Dve nove fantazi serije na Pickbox NOW – „Uskrsnuće“...
Blinded by the Light (2019) - uskoro
Druga sezona serije PREDSTRAZA, snimljene u Srbiji,...
PREMIJERA FILMA "ORTACI NA TOČKOVIMA" U SREDU 10. JULA
Prvi trejler dugoočekivanog filma o DŽUDI GARLAND
Grejs Džouns odustala od Bonda
Repertoar bioskopa Cineplexx NIŠ od 11. do 17. jula
Antonio Banderas - Živim misteriozan život
The Angry Birds Movie 2 (2019) - uskoro
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 04. do 10. jula
Palić Film Festival - Mladi duh Evrope na Paliću
Projekat novog filma Filipa Kovačevića deo Evropskog...
Kad dijalog zanemi - Francuski film „U ratu” od 11....
Uskoro premijera druge sezone serije Teror:Ozloglašeni
NAJOČEKIVANIJA PORODIČNA AVANTURA 'KRALJ LAVOVA' U...
Repertoar bioskopa Cineplexx Niš od 4. do 10. jula
ITALIJANSKI FILM "ČAROBNE NOĆI" U BIOSKOPIMA OD 18. JULA
NE PROPUSTITE NAJBOLJI AKCIONI FILM OVE GODINE "PAKLENE...
Željko Bebek nakon 25 godina samostalno u Nišu
The Kitchen (2019) - uskoro
NEZABORAVNA ANIMIRANA AVANTURA "TABALUGA" OD SUTRA U...
Angel Has Fallen (2019) - uskoro
Escape plan 3: The Extractors (2019) - uskoro
HOROR "PLEN" OD ČETVRTKA 11. JULA U NAŠIM BIOSKOPIMA
Neočekivano poreklo Johna Wicka
Džon Travolta i Morgan Frimen prvi put zajedno glume u...
Palić Film Festival - Omaž dobitnicima nagrade...
Nagrada Aleksandar Lifka za Rajka Grlića
Comedy Night pružiće dobar provod i razlog za smeh
Comic Night uz poklone za sve posetioce u bioskopima...