•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Life Is Beautiful (1997)

“Life Is Beautiful” ili kako je na italijanskom “La vita è bella” je italijanski film iz 1997. godine reditelja i koscenariste Roberto-a Benignija, koji i tumači naslovnu mušku ulogu. Važno je reći i to da je 1999. godine, na 71. dodeli Oskara, Benigni ostvojio Oskara za najboljeg glumca, najbolju muzičku numeru i najbolji film na stranom jeziku.

U ovoj tragikomediji o Drugom svetskom ratu, čuveni italijanski komičar Roberto Benigni (“The Monster”) tumači lik po imenu Guido, koji se tokom strašnih 30. godina prošlog veka seli sa sela u Tuscan-u, gde upoznaje učiteljicu u školi Dora-u, koju igra Nicoletta Braschi i Benigni-jeva je žena u privatnom životu. Dora voli Guido-a, ali ostaje verna svom “pompeznom” vereniku, tako da Guido mora da se bori za nju. U međuvremenu, anti-semitistički stavovi dovode do napada na Guido-vog ujaka Jevreja (Giustino Durano).

Splet okolnosti je takav da su pet godina kasnije, tokom Drugog svetskog rata, Guido i Dora u braku i imaju sina koji se zove Giosue (Giorgio Cantarini). Kada budu zatvoreni u koncentracionom logoru, Guido se trudi i koristi sve što je u njegovoj moći da spreči sina da shvati istinu i pravi položaj vezan za užas u kome se nalaze. Tada on govori dečaku da se takmiče sa drugim da osvoje tenk sa oružjem, tako da sve, ali baš sve, od nestanka hrane do tetoviranja Guido objašnjava kao ono što moraju da urade kako bi se takmičili sa drugima.

Guido Orefice je izvanredan lik koji očarava svojom plodnom maštom u nameri da pomogne svojoj porodici kada je njenim članovima najteže u nacističkom logoru smrti. Pomenimo i to da je deo filma zasnovan na prošlosti Benigni-jeve porodice, zato što je pre njegovog rođenja njegov otac bio u koncentracionom logoru. Ovo je jako emotivan film, koji vas neće ostaviti ravnodušnima i morate ga pogledati.

Autor teksta: Maja Nikolić
Žanr:komedija, drama, romansa
Godina:1997
Reziser:Roberto Benigni
Scenario:Vincenzo Cerami, Roberto Benigni
Uloge:Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini
Uzrast:PG-13
Award:osvojio 3 Oskara
Box office:58 miliona USD
Studio: Cecchi Gori Group Tiger Cinematografica
Zemlja:Italija
Jezik:italijanski
Trajanje:116 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu