•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Lilly Wachowski potvrđuje da je ‘The Matrix’ oduvek trebao da bude trans priča

Lilly Wachowski, koja je režirala Matrix trilogiju sa sestrom Lanom pre nego što su obe postale žene, kaže da je akcioni klasik oduvek trebao da bude trans priča. Film objavlјen 1999. godine bio je revolucionaran za njegovo vreme, pre svega zbog tehnologije koja se koristi za kreiranje scena akcije, kao i zbog načina na koji je uspeo da spoji filozofske teme sa kung-fu akcijom i naučnom fantastikom. Kasnije su izašla još dva hit nastavka filma, The Matrix Reloaded i The Matrix Revolutions, kao i prateća animirana antologija pod nazivom The AniMatrix.

U vreme izlaska filma, Wachowski su još uvek imali tranziciju, ali do kraja 2010-ih obojica su imali i verovatno su bili najistaknutiji trans režiseri u Hollywoodu. Sestre su snimale filmove sve do propasti sa filmom Jupiter Ascending 2015. godine, ali su nastavile da sarađuju na Netflix-ovoj emisiji Sense 8. Lilly se odmakla od velikih budžetskih filmova i televizije, a trenutno je voditelј emisije Worktime Progress. U međuvremenu, Lana trenutno uveliko radi na produkciji i režiji nastavka/reboota The Matrix 4, u kome se Keanu Reeves i Carrie-Ann Moss vraćaju u hit franšizu.

Lilly je u intervjuu za Netflix Film Club otkrila kako je Matrix oduvek bio trans priča. Ona kaže da je, iako je to bila namera, bilo teško da se to učini eksplicitno, dodajući da "korporativni svet" nije bio spreman za mainstream akcionu naučnu fantastiku sa trans pričom. Međutim, Lilly dodaje da je tema transformacije viđena tokom filma, a nadahnula je i trans lјude, rekavši da su joj neki fanovi rekli da su im filmovi "spasili" život.

Drago mi je što lјudi pričaju o filmovima Matrix sa trans narativom. Volim koliko su ti filmovi smišlјeni za trans lјude, na način na koji oni naiđu na mene i kažu: 'Ovi su mi filmovi spasili život'. Kada govorite o transformaciji, konkretno u svetu naučne fantastike, koja se odnosi samo na maštu i izgradnju sveta i ideju naizgled nemogućeg postajanja mogućim. Zato im tako mnogo govori. Zahvalna sam što smo imali mogućnosti da im pomognemo da nastave svoje putovanje. Drago mi je što je utvrđeno da je to bila prvobitna namera (da Matrix bude trans priča). Ali svet, korporativni svet, nije bio sasvim spreman za to.

Lilly dodaje da su za nju i Lanu, one razgovarale o ideji transformacije iz zatvorene perspektive, zbog čega je prvotna ideja lika Switch-a bila da on bude muškarac u stvarnom svetu, a žena u Matrix-u. Kaže da je za njih kao filmaše bila prilika da stave na ekran nešto što stvarno ranije nije bilo viđeno.

Lilly-ini komentari su potvrda onoga u šta su mnogi dugo verovali, i poklapaju se sa prethodnim komentarima koji kažu da je Matrix trilogija nastala iz besa. Pored lika Switch-a, u filmu se spominju i ideje o transformaciji i postajanju onoga što ste trebali da budete. Za to ima smisla kada na to posmatramo iz te perspektive, da bi Matrix razgovarao sa nekim ko prolazi kroz proces tranzicije.

Takođe neće začuditi da je došlo do odguravanja od strane korporativnog sveta, jasno referišući na rukovoditelјe studija u Warner Bros-u, ne želeći da lik Switch-a bude rodno ne-binaran. Biće zanimlјivo videti da li predstojeći nastavak/reboot The Matrix-a više predstavlјa trans priču ili će i dalјe postojati oprezan pristup s obzirom na konzervativnost studija prema tom pitanju.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...