•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ljuba Tadić (1929 - 2005)

Ljubomir Ljuba Tadić (31.5.1929. - 28.10.2005.) je srpski pozorišni, filmski, televizijski i radio glumac, koji je uživao reputaciju jednog od najvećih imena jugoslovesnkog glumišta. Rođen je u Uroševcu 31. maja, 1929. godine. Pre upisa akademije debitovao je na sceni kragujevačkog pozorišta Joakim Vujić, 1944. godine. Zatim odlazi u Beograd, gde upisuje glumačku akademiju u klasi profesora Joze Laurenčića, 1953. Bio je član Beogradskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta u Beogradu, Jugoslovesnkog dramskog pozorišta i Ateljea 212, a igrao je u skoro svim pozorištima u bivšoj Jugoslaviji. „Jedino u pozorištu 'Boško Buha' nisam igrao. Nisam mogao, ovako glavat, da plašim decu.“

Godine 1956. igrao je Vladimira u Čekajući Godoa u prvoj sezoni Ateljea 212, što je ujedno bilo i prvo igranje Godoa u istočnoj Evropi. U Ateljeu 212 našao se i u svojoj poslednjoj ulozi, glumeći kralja Lira par meseci pre smrti.

Sa svojom trećom ženom Snežanom Nikšić, osnovao je i vodio pozorište „Magaza“ 1983. godine u Knez Mihailovoj ulici, a sa glumcem Radetom Šerbedžijom pokrenuo je privatni teatar Preduzeće za pozorišne poslove (PPP), 1990. godine.

Njegovoj sahrani prisustvovali su ansambli svih pozorišta, kao i državni zvaničnici. Komemoracija je završena audio-zapisom čuvenog Sokratovog monologa iz drame “Sokratova odbrana i smrt”, koji je simbol glumačkog umeća Ljube Tadića: “No vreme je da krenemo, ja u smrt, a vi dalje kroz život. Ko od nas ide bolje, to niko ne zna.” Sahranjen je u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju.

Filmografija:

2006 Krojačeva tajna (Miloš Avramović)

2005 Buđenje iz mrtvih (Miloš Miša Radivojević)

2004 Poslednja Krapova traka (TV) (Nedeljko Despotović)

2004 Besede prote Mateje Nenadovića (TV)

1998 Bure baruta (Goran Paskaljević)

1997 Tango je tužna misao koja se pleše (Puriša Đorđević)

1996 Nečista krv (Stojan Stojčić)

1995 To Vlemma tou Odyssea (Theo Angelopoulos)

1982 Devojka sa lampom (TV) (Miša Radivojević)

1991 Sarajevske priče (TV) (Faruk Sokolović)

1989 Boj na Kosovu (Zdravko Šotra)

1989 Vreme čuda (Goran Paskaljević)

1984 Nema problema (Mića Milošević)

1982 Kiklop (Antun Vrdoljak)

1982 Mikelanđelo (TV drama) (TV) (Stanko Crnobrnja)

1980 Poseban tretman (Goran Paskaljević)

1978 Schwarz und weiß wie Tage und Nächte (TV) (Wolfgang Petersen)

1978 Kvar (Miša Radivojević)

1978 Trener (Puriša Đorđević)

1977 Miris poljskog cveća (Srđan Karanović)

1977 Nikola Tesla (TV) (TV serija) (Eduard Galić)

1976 Besede prote Mateje Nenadovića (TV) (Aleksandar Mandic)

1976 Koštana (TV) (TV) (Slavoljub Stefanović-Ravasi)

1976 Poseta stare dame (TV) (Mira Trailović)

1976 Proces Đordanu Brunu (TV) (Mario Fanelli)

1973 Sutjeska (Stipe Delić)

1972 Majstor i Margarita (Aleksandar Petrović)

1971 Sokratova odbrana i smrt (TV) (Zdravko Šotra)

1970 Ujka Vanja (TV) (Jerzy Antczak)

1969 Silom otac (Soja Jovanović)

1969 Krvava bajka (Branimir Tori Janković)

1967 Bomba u 10 i 10 (Časlav Damjanović)

1967 Jutro (Puriša Đorđević)

1966 san (Puriša Đorđević)

1964 Marš na Drinu (Đivorad Đika Mitrović)

1964 Na mesto, građanine pokorni! (Radivoje Lola Đukić)

1963 Sokratova odbrana i Smrt

1961 Sibirska Ledi Magbet (Andrzej Wajda)

1959 Campo Mamula (Velimir Stojanović)

1956 Veliki i mali (Vladimir Pogačić)

1953 Bila sam jača (Gustav Gavrin)

Podeli:



Preporucujemo

Premijera „Dare iz Jasenovca“ 20. februara ekskluzivno...
Otkriven mural posvećen Marinku Madžgalju kod Ateljea 212
Animirana avantura Tom i Džeri na Porodičnom danu
High Ground (2020) - uskoro
Kultni akcioni film Face/Off dobija rimejk
Star Trek 4 se vraća, angažovan novi režiser
Tozovac: Život Tome Zdravkovića bio dosadan, nema...
Netflix odbio dokumentarac Olivera Stouna o Kenediju
Kako će izgledati „Seks i grad“ bez Samante
Nominacije za nagradu Oskar Diznijevoj i Piksarovoj...
Premijera nove serije "Supermen i Lois"
Uskoro premijera dokumentarca o Tini Tarner
Čuvena "Zlica" iz 101 Dalmatinca sada u najnovijem...
Sandra Bulok i Bred Pit prvi put zajedno rade na filmu
Bioskop Vilin Grad - Repertoar od 25. februara do 3. marta
Delegacija Filmskog centra Srbije na snimanju filma „Prvi...
Stiže serija "Gospodin i gospođa Smit"
Najveća čudovišta na velikom platnu Cineplexx bioskopa
Tajvanski film "Sunce" tretira krivicu i iskupljenje kroz...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 18. do 24. februara
Objavljen trailer filma "Justice League"
Naomi Vots snima film u Sloveniji?
Miki Manojlović i Vladimir Kopicl dobitnici nagrade...
HBO radi na četvrtoj sezoni serije 'True Detective'
Monster Hunter (2020) - uskoro
Merlinka festival dobitnik nagrade Međunarodne lezbejske i...
Netflix najavio dokumentarni film o američkom reperu The...
Još sedam dana do kraja konkursa za Ukrštene umetničke...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 25. februara do 3....
U trci za glavne nagrade Berlinskog festivala 15 filmova