•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ljubiša Samardžić

Ljubiša Samardžić

Ljubiša Samardžić (Skoplje Kraljevina Jugoslavija, 19. novembar 1936.) je srpski glumac i režiser. Nadimak mu je Smoki.

Rođen je u Skoplju u porodici rudara koji su radili u rudniku uglja Jelašnica kod Niške Banje. Još u gimnaziji povremeno radi da bi izdržavao porodicu. Studirao je pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Njegov talenat je otkriven veoma rano i dobio je stipendiju za studije kod režisera Bojana Stupice. Samardžić je završio Akademiju u Beogradu.

Bojan Stupica mu je pribavio stipedndiju Ateljea 212, ali je - privučen filmom (debi u Igrama na skelama, 1961, S. Veiganda) - na sceni igrao tek na samom početku karijere. Pažnju kritike privlači već sledećom ulogom šarmantnog nespretnjakovića u "Prekobrojnoj" (1962) B. Bauera, a ugled učvršćuje 1963. Filmovima "Peščani Zamak" B. Hladnik, "Dani" A. Petrovića i "Desant na Drvar" F. Hadžića. Za film "Jutro" gde tumači lik mladog partizana suočenog s tragedijama rata nagrađen na festivalu u Veneciji. Nagradu Grand Prik u Nišu dobija za ulogu u filmu V. Bulajića "Bitka na Neretvi" 1969. Godine. Kroz gotovo trideset godina glumio je glavne i veće sporedne uloge u više od sedamdeset filmova različitih žanrova, najčešće u ratnim i komedijama, ali, u novije vreme, iu delima društvene problematike: "Ljubavni Život Budimira Trajkovića", "Smrt gospodina Goluže" e, "Život Je Lep", "Kuća Pored Pruge" i dr Naklonost publike stekao je gotovo isključivo na filmu, kako sam kaže, igrao je kod skoro svih jugoslovenskih reditelja; na televiziji je nastupao relativno malo (glavne uloge u 4 televizijiskih serija: Kuda Idu Divlje Svinje, Dimitirije Tucović, Vruć Vetar i Policajac sa Petlovog Brda ). Dobitnik je i Sedmojulske nagrade SR Srbije 1984. godine za glumačko ostvarenje u proteklih dvadesepet godina, te, tadašnjeg najvišeg priznanja Nagrade AVNOJ - a 1988. godine, inače ova nagrada je prvi put dodeljena jednom filmskom glumcu. Od svih jugoslovenskih glumaca najčešće je nagrađivan na pulskom festivalu.

Krajem januara 2009, povodom 50. godišnjice svoje bogate karijere, Ljubiša Samardžić je bio gost u ljubljanskoj Kavarani Kinodvor. Kulturni događaj je obeležila i zagrebačka pank grupa Ljubiša Samardžić.

Filmografija:

Glumački rad:

1960.-te

1960. Spletka i ljubav

1961. Igre na skelama

1962. Prekobrojna

1962. Peščani sat

1962. Kozara

1962. Peščani grad

1963. Desant na Drvar

1963. Pješčani zamak

1963. Dani

1964. Lito vilovito

1965. Inspektor

1965. Devojka

1965. Bolnička soba

1965. Istim putem se ne vraćaj

1966. Orlovi rano lete

1966. Štićenik

1966. San

1967. Nož

1967. Jutro

1967. Diverzanti

1967. Smoki Smoki

1967. Bokseri idu u raj

1968. Operacija Beograd

1968. Podne Ljubiša

1968. Sirota Marija

1968. U raskoraku

1968. Goli čovjek

1969. Tanja

1969. Bitka na Neretvi

1970.-te

1970. X + YY: Formel des Bösen

1970. Siroma' sam al' sam besan

1970. Biciklisti

1970. Žarki

1971. Od svakog koga sam volela (serija)

1971. La Betìa ovvero in amore per ogni gaudenza ci vuole cofferenza

1971. Ceo život za godinu dana

1971. Kuda idu divlje svinje

1972. Deveto čudo na istoku

1972. Građani sela Luga

1972. Valter brani Sarajevo

1972. Obraz uz obraz

1973. Bombaši (film)

1973. Sutjeska

1974. Valter brani Sarajevo

1974. Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj

1974. Dimitrije Tucović

1975. Naivko Buzga Miročki

1975. Doktor Mladen

1975. Crvena zemlja

1975. Hajduk

1975. Divota prašine

1976. Bele trave

1976. Morava 76

1976. Čast mi je pozvati vas

1977. Ljubavni život Budimira Trajkovića

1977. Specijalno vaspitanje

1978. Stići pre svitanja

1978. Tamo i natrag

1978. Boško Buha

1978. Lude godine

1978. Tigar

1978. Povratak otpisanih

1979. Partizanska eskadrila

1980.-te

1980. Avanture Borivoja Šurdilovića

1980. Vruć vetar

1980. Rad na određeno vreme

1981. Kraljevski voz

1981. Pazi šta radiš

1981. Neka druga žena

1981. Visoki napon

1981. Široko je lišće

1981. Gosti iz galaksije

1982. Savamala

1982. Moj tata na određeno vreme

1982. Dvije polovine srca

1982. Smrt gospodina Goluže

1983. Medeni mjesec

1983. Timočka buna

1983. Šećerna vodica

1984. Pazi šta radiš

1984. Jaguarov skok

1985. Quo Vadis?

1985. Orkestar jedne mladosti

1985. Nije lako sa muškarcima

1985. Život je lep

1985. Antikasazova

1986. Bal na vodi

1986. Dobrovoljci

1986. Razvod na određeno vreme

1986. Protestni album

1987. Lager Niš

1987. Na putu za Katangu

1987. Anđeo čuvar

1987. I to se zove sreća

1987. Živela svoboda

1987. Bolji život

1988. Vanbračna putovanja

1988. Kuća pored pruge

1989. Rođaci iz Lazina

1989. Iskušavanje đavola

1989. Poltron

1989. Uroš blesavi

1990.-te

1991. Noć u kući moje majke

1991. Bolji život 2

1991. Mala

1992. Policajac sa Petlovog brda

1993. Kaži zašto me ostavi

1993. Metla bez drške

1993. Tri karte za Holivud

1993. Policajac sa Petlovog Brda

1994. Magareće godine

1994. Policajac sa Petlovog Brda 2

1995. Ubistvo s predumišljajem

1996. Jugofilm

1998. Bluz za Saro

1998. Stršljen

1999. Točkovi

2000.-te

2001. Nataša

2002. Viza za budućnost

2002. Obećana zemlja

2003. Yu

2004. Crna hronika

2004. Jesen stiže, dunjo moja

2006. Od danas do sutra

2007. Konji vrani

2008. Bledi mesec

Rediteljski rad:

1999. Nebeska udica

2001. Nataša

2003. Ledina

2004. Jesen stiže dunjo moja

2007. Konji vrani

2008. Bledi mesec

Podeli:



Preporucujemo

12 interesantnih stvari o Mr. Bean-u – Rowan-u Atkinson-u
’A Quiet Place 3’ dobija novog režisera i datum...
Uručeni računari - donacija Zadužbini Ilije M. Kolarca
Serija "Peaky Blinders" će biti okončana posle šeste...
Ladies night uz film ,,Dublerka" 21. januara u Cineplexx...
Nastavlja se snimanje serije Prijatelji
Ekipa koja stoji iza serijala ‘John Wick’ se ponovo...
"Holivud reporter" objavio kratki film o "Dari iz Jasenovca"
’Scarface Remake’ glasine tvrde da je Michael B. Jordan...
Reditelj "Parazita" predsedavaće žirijem 78. Festivala u...
Lijam Nison neće više glumiti u akcionim filmovima
Uskoro počinje snimanje serije o Sex Pistolsima
Glavna uloga u petoj sezoni "Ubice mog oca" poverena Branki...
Srpski projekti na predstojećem koprodukcionom marketu u...
Kustendorf u onlajn formatu od 22. do 25. januara
I Robert Pattinson je bio na audiciji za ulogu u filmu...
The Truffle Hunters (2020) - uskoro
Novi film o Willyju Wonki stiže 2023.godine
The King’s Man (2021) - uskoro
Za fanove “Igra prestola”: Kraj u knjigama biće mnogo...
'Veče za dame' uz projekciju filma 'Dublerka' u bioskopu...
John Cena tvrdi da je ‘Fast & Furious 9’ dobar razlog...
U pripremi TV serija o Rolingstonsima
Harry Styles i Olivia Wilde započeli vezu na snimanju...
Robert Rodrigez radi animiranu seriju 'Od sumraka do...
Da li uloge u "Malcolm & Marie" mogu doneti Oscare Zenday-i...
Izabran najbolji film 2020. godine
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 21. do 27. januara
Snima se film o Aci Lukasu, glavna ženska uloga ponuđena...
65.000 gledalaca filma „Vikend sa ćaletom“