•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)

Malo Tarantina, delić Scorsese-a sa začinom Trainspotting-a, uz to i jedinstveni britanski humor i evo nama verovatno najboljeg Richie-vog filma.

Redatelj Guy Ritchie, do tada poznat po video spotovima, iznenadio nas je 1998. godine snimivši debi koga se starije kolege i gore nabrojani majstori ne bi posramili, naprotiv. Iako je od tada prošlo već dosta godina, Ritchie se samo jednom uspeo približiti kvalitetu ovog filma i to u njegovom svojevrsnom nastavku – Snatch-u.

Tom (Jason Flemyng), Soap (Dexter Fletcher), Eddy (Nick Moran) i Bacon (Jason Statham) četvorica su najboljih prijatelja iz engleske radničke klase koji do novca dolaze na ne baš čist način. Jedan od tih načina je i kocka u čemu prednjači Eddy, majstor kartaškog stola koji ne zna za poraz. Pod njegovim vodstvom četvorka odlazi na partiju kod ozloglašenog mafijaša Hatchet-a Harry-ja (P.H. Moriarty) koji im složi nameštaljku i odere ih za sitnicu od 500 000 funti.
Novac je to koji, naravno, nemaju ali velikodušni Harry daje im nedelju dana za plaćanje duga ili će ih posetiti Big Criss, Harry-jev uverljivi uterivač dugova. Eddy-jev otac JD (Sting) stari je Harry-jev rival i vlasnik popularnog kafića koga se Harry žarko želi dokopati. Sama pomisao na prepisivanje svog rudnika zlata najmrskijem neprijatelju diže JD-u kosu na glavi. Četvorka se okreće drugim izvorima finansija - novac pokušavaju nabaviti od pljačkaša koji se spremaju napasti uzgajivače marihuane.
Lopove i ubice je najlakše uporediti sa Tarantinovim “Reservoir Dogs”, a vidljiv je i uticaj Scorsesea i njegovih gangsterskih krimića. Za razliku od starijih kolega Ritchie se ne oslanja toliko na nasilje i brutalnost koji su prisutni, ali u manjoj meri. Njegov su adut crni humor u službi radnje, ironični obrati i izvrsna glumačka postava na čelu sa Jason-om Statham-om kome je ovaj film označio početak uspešne karijere.

NNT
Žanr:krimi, triler
Godina:1998
Reziser:Guy Ritchie
Scenario:Guy Ritchie
Uloge:Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Nick Moran
Uzrast:R
Award:13 nagrada i 7 nominacija
Studio:Summit Entertainment
Zemlja:UK
Jezik:Engleski
Trajanje:107 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...