•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Luch smerti (1925)

Remek-delo velikog sovjetskog pionira kinematografije, u čijim je, međutim, nekonvencionalnim sineastičkim eksperimentima državni aparat na početku staljinističke histerije video nedopustivu ekstravagantnost, te je reditelj zbog toga uglavnom čamio na crnim listama.
Ova ideološka anatema čudi tim više što je upravo u svom ponajboljem filmu, Zraku snrti, Kulešov načinio, u osnovi, film koji nimalo ne odstupa od partijskog programa. Naprotiv. Posredi je storija o borbi oko novog, moćnog oružja, svojevrsnog lasera koji bljuje zrake smrti; sa jedne strane je Lan, radnički predvodnik u fabrici za proizvodnju helijuma, a sa druge opaka urota međunarodne reakcije koju predvodi mračni jezuita Revo.
Razume se, s obzirom na vreme i mesto gde je film nastao, drugačije nije moglo biti do da Lan odnese konačnu pobedu i tako obezbedi uspeh boljševičkoj revoluciji, no siže nipošto nije glavna vrlina ovog filma (da je suditi samo po sižeu, teško da bi Zrak smrti kao puka propaganda uopše bio vredan pomena), već je to blistava vizuelna naracija u kojoj je moguće razabrati čitav niz postupaka koji su potom ušli u trajnu baštinu svetske kinematografije.
Zanimljivo je da trenutno postojećim verzijama ovog filma nedostaju prva i poslednja rolna.

Žanr:akcija, drama, sf
Godina:1925
Reziser:Lev Kuleshov
Scenario:Vsevolod Pudovkin
Uloge:Porfiri Podobed, Vsevolod Pudovkin, Sergey Komarov
Studio:Goskino
Zemlja:SSSR
Trajanje:125 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu