•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

MSUV - Izveštaj sa konferencije za medije povodom izložbe EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES

U četvrtak, 25. novembra održana je konferencija za medije povodom izložbe EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES institucije za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke - ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), koja će biti dostupna za posetioce od 26. novembra 2021. do 27. februara 2022. u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Izložba u Novom Sadu realizuje se u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Goethe-Institutom Srbije, i deo je programa "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022".

Martin Edelman, predstavnik instituta ifa iz Nemačke, povodom predstojeće izložbe je rekao: “Umetnički rad otvara raznolike i stalno nove perspektive na pitanja sadašnjosti i prošlosti. Zbog toga ifa koncipira, promoviše i realizuje izložbe o likovnoj umetnosti, dizajnu i arhitekturi širom sveta. Susreti i komunikacija umetničkih dela i koncepata u središtu su našeg rada. Veoma nam je drago što se nakon gotovo tri godine intenzivnog rada, razmene, zajedničkog razmišljanja i stvaranja, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otvara naša nova izložba EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES”.

Martin Edelman je objasnio i razloge za realizaciju izložbe u Novom Sadu: “Kada smo započeli s radom na konceptu projekta, bilo nam je jasno da ćemo izložbu realizovati i u Novom Sadu, iz više razloga: Kao prvo, Novi Sad je uvek bio i ostao multikulturalni i multinacionalni grad i time pokazuje Evropi da je diverzitet, koji ona želi daostvari, moguć. Kao drugo, Sanja Kojić Mladenov, jedna od kustoskinja projekta, živi i radi u Novom Sadu. Imali smo ogromnu sreću da je sa njenim iskustvom, znanjem, pogledom i otvorenošću pristala da radi sa nama i koncipira zajedno sa Sabinom Klem ovaj projekat. Kao treće, Novi Sad je Evropska prestonica kulture 2022. godine, a time i prva takva kulturna prestonica u državi koja trenutno aplicira za članstvo u EU. Danas se nalazimo na početku zajedničkog putovanja koje će se verovatno okončati 2027. godine u Berlinu, i koje će nama svima možda otkriti novu i nepoznatu sliku Evrope. Velika nam je čast da imamo mogućnost da projekt realizujemo i u Novom Sadu”.

Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja izložbe i predstavnica partnera na projektu – Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, osvrnula se na njen koncept: "Kad me je početkom 2019. godine institut ifa iz Nemačke pozvao da zajedno sa Sabinom Klemm kreiram koncepciju kokreativne izložbe, koja bi se bavila temom EVROPE, veoma brzo smo shvatile da je u osnovi projekta aktuelna društveno-politička situacija u Evropi i problematizovanje ideje evropskog identiteta. U fokus smo stavile manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su mesta "između", takozvane poluperiferije, koje u mnogim međunarodnim debatama, teorijskim raspravama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu, ali istovremeno predstavljaju i mesta raznolikosti i vrednosti. Kroz različite umetničke pozicije, projekat analizira sistem isključivanja, monopolizaciju resursa, ali i ograničenja perspektiva baziranih na nametnutim privilegijama. Novi Sad sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine, kao drugom stanicom projekta, čini važno istorijski multikulturalno mesto koje će naredne godine poneti titulu Evropske prestonice kulture, te samim tim značajno i za propitivanje teme Evropskog kulturnog identiteta.“

Adnan Softić, interdisciplinarni umetnik sa prebivalištem u Berlinu, o svom delu koje će predstaviti na izložbi je rekao: “ROOM TO NEGOTIATE je jedan rastući konvolut, koji se sastoji od serije radova, koji nastaju prateći turneju izložbe EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES tokom sedam godina. Radovi se kao fragmenti naslanjaju jedan na drugi, međusobno se podržavaju i prispituju. Ovo delo istražuje prirodu „otvorenog društva“, promatra njegovo nestajanje i nastajanje. Bazira se na saradnji između mene i lokalnih umjetnika/autora.” Rad Adnana Softića povezaće sve stanice izložbe, stvarajući novu sliku Evrope koja će nam, možda, biti nepoznata.

Ivana Ivković, umetnica čiji če performans MONUMENT: NO ONE IS LOST otvoriti izložbu u petak 26. novembra u 19h, govorila je o radu na ovom projektu: “Saradnja sa institutom ifa i kustoskinjama projekta EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES, Sanjom Kojić Mladenov i Sabinom Klem pozitivan je primer, izazov i podsticaj za umetnike sa ovih prostora, ne samo u kontekstu proširenih mogućnosti produkcije već i u smislu iskustva izlaganja u muzejima. Serija performansa i video rad sa kojim se predstavljam u okviru ovog projekta, bavi se pitanjima identiteta i problematizuje proces dekonstrukcije i rekonstrukcije rodnih uloga u političkom, etičkom i simboličkom promišljanju biopolitike ženske percepcije. Saradnju smo započeli na zatvaranju izložbe u Sarajevu, izvođenjem performansa koji je okupio 18 muških performera iz lokalne zajednice. Propitivanje ovih tema u različitim sredinama kroz saradnje sa lokalnim izvođačima obogaćuje sam rad različitim slojevima koje određeno društvo sa sobom nosi. Takođe, za mene je vrlo značajna mogućnost da svoj rad u polju performansa, koji podrazumeva puno učesnika i instalaciju većih dimenzija, sagledam u duhu grupne izložbe i postavke u prostoru muzeja kroz komunikaciju i interakciju sa radovima drugih umetnika.”

Kokreativna izložba ifa-e pod nazivom EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES bavi se aktuelnom društveno-političkom situacijom u Evropi i idejom evropskog identiteta. U fokusu ima manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su takozvane poluperiferije i mesta raznolikosti, koja u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu.

Na izložbi će svoje radove predstaviti umetnice i umetnici Nevin Aladağ, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Janine Jembere, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, kao i umetnici koji će biti prisutni na svečanom otvaranju : Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Ivana Ivković, Vladimir Miladinović, Stan de Natris (Slavs and Tatars) i Adnan Softić. Kustoskinje izložbe su Sanja Kojić Mladenov i Sabina Klemm.

Izložbu čine i putujuća biblioteka, dostupna svim posetiocima izložbe, internet prezentacija projekta i MAGAZINE PRE-ISSUE koji sadrži početne informacije o projektu. Takođe, u svakom gradu prezentacije biće koncipiran po jedan novi broj magazina, pa tako i EVROVIZION.CROSSING NOVI SAD – realizovan sa lokalnim partnerima i kroz obuhvatanje svih dodatnih sadržaja i događaja projekta u Novom Sadu. Na kraju se očekuje kolekcija različitih časopisa, kao specifični „arhiv putovanja”.

Za vreme prezentacije izložbe, 26.11.2021 – 27.02.2022, održaće se više pratećih programa u Novom Sadu, dok će u februaru 2022. godine, i u galeriji Menjačnica Goethe-Instituta u Beogradu, biti realizovana izložba umetnice Henrike Nauman.

Prateće događaje pratite na veb adresama:
http://msuv.org/

https://www.facebook.com/MsuvNoviSad/

https://www.instagram.com/msuv_novisad/

https://twitter.com/msuv_ns

Veb stranica projekta:
https://evrovizion.ifa.de/en

Foto: MSUV, Marko Ercegović
Podeli:



Preporucujemo