•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Mad Dog and Glory (1993)

Mad Dog and Glory je američka ljubavna kriminalistička humoristička drama iz 1993. koju je režirao John McNaughton. Scenario je napisao Richard Price dok je Martin Scorsese učestvovao kao producent.

Radnja se vrti oko usamljenog policajca Waynea, zvanog "Pobesneli pas" (Robert De Niro), koji spletom okolnosti od mafijaša dobije jednu ženu na nedelju dana u svom stanu.

Film nije prošao posebno zapaženo: zaradio je 11.1 miliona dolara u bioskopima u SAD ali Cahiers du Cinema ga je stavio na 7. mesto na listi 10 najboljih filmova 1993. godine.

Chicago. Wayne je policijski fotograf kome su kolege dali ironičan nadimak "Pobesneli pas" jer je izuzetno povučen, introvertan i stidljiv. Wayne je pouzdan u svom poslu, ali je usamljen i povremeno iz svog stana posmatra komšije koji su u ljubavnim vezama. Jedne noći dogodi se ubistvo na ulicama i on sa kolegom Mikeom ode da snimi mesto zločina. Usput svrati do jedne prodavnice i tamo slučajno naiđe na ubicu koji je uzeo Franka kao taoca. Wayne ga uspe uveriti da napusti prodavnicu i tako spasi život Franku. Sutradan sazna da je Frank zapravo mafijaš i vlasnik kluba za komičare u kome nastupa pa da ga je pozvao da mu se zahvali. Wayne prihvati njegov poziv, iako mu je neobično da razgovara sa kriminalcem, a Frank iz njihovih razgovora shvati da je ovaj vrlo usamljen.

Iduči dan Wayne pred svojim vratima upozna Glory, Frankovu radnicu koju je on njemu poslao na nedelju dana kao zahvalnost. Iako Glory objašnjava da će mu samo biti "prijateljica", Wayne naslučuje da bi se moglo raditi i o uslugama prostituke i nije mu lično prijatno. Isprva ju želi poslati natrag Franku, ali mu ona objasni da bi onda imala puno problema jer bi mislio da nije obavila svoj posao. S vremenom, Wayne i Glory razviju prijateljski odnos pa se prirodno zaljube. Nakon dugo vremena, Wayne ponovno dobija samopouzdanje pa se čak i potuče sa Frankom kako bi ovaj oslobodio Glory obaveza prema njemu. U tuči je Frank isprva jači, ali se onda Wayne naljuti i izgubi strpljenje pa ga istuče u izlivu besa. Prekine ih Glory a Frank ju odluči osloboditi dugova jer shvati da se ne isplati imati toliko problema zbog jedne žene...

Martin Scorsese je dobio scenario i pročitao ga pa je odlučio da ga producira a za režiju zadužiće Johna McNaughtona nakon što je video njegov film "Henry: Portret serijskog ubojice". Prema intervjuu producenta Stevena A. Jonesa iz 2002., on i reditelj John McNaughton su dobili ponudu da režiraju film, ali su prvo morali čekati da Scorsese i De Niro završe triler "Rt straha". Stoga su u New Yorku započeli sa pretprodukcijom i usput pre snimili film "Seks, droga i Rock 'n Roll". Njihov ugovor je bio snimiti svaku scenu i svaki dijalog u filmu tačno onako kako je pisalo u scenariju Richarda Pricea, bez ijedne promene. Robert De Niro je isprva trebao igrati gangstera Franka, ali je insistirao da dobije ulogu povučenog junaka Waynea jer mu se svidela ideja maknuti se od uloga mafijaša i radije igrati netipično introvertnog lika. Murray je takođe prihvatio ulogu gangstera iz istog razloga.

Nakon probne projekcije, Jones i McNaughton su morali napraviti neke izmene i ponovno snimiti neke scene. Ali to je bilo problematično jer je De Niro ošišao kosu a Murray se udebljao za 10 kilograma. U originalnom prikazu borbe u filmu, De Nirov lik Wayne je izgubio od Murrayjovog lika Franka koji ga je s lakoćom pretukao. Wayne ga je uspeo samo jednom udariti, i to neuspešno, ali je Frank ipak odustao jer je shvatio kako je besmisleno tuči se oko jedne žene. Publika je negativno reagovala na tu završnicu jer nije mogla zamisliti da bi De Niro, nakon uloge boksera u filmu "Razjareni bik", mogao glumiti takvog slabića. Tako je na kraju ta sekvenca borbe završila drugačije i on je ispao snažniji. Druge promene su bile oko lika Glory (Thurman) koja je originalno ispala manipulativna, ali je promenjena tako da je Frank ispao glavni negativac.

Kao i kod njegovih prethodnih filmova, McNaughton dokazuje pravo majstorstvo u vladanju nad stvarnosti; ovaj film - lokacije, ljudi, emocije - deluju istinito. Grad je mračno, nasilno mesto, i ironično prozvan "Pobesnjeli pas" je usamljena duša... Isto tako, film završava na lepoj otvorenoj noti; hoće li ova nova ljubav preživeti? Možda da, možda ne. Lepo je znati da katkad sve odluke ne bivaju donešene u Hollywoodu.

Žanr:komedija, krimi, drama
Godina:1993
Reziser: John McNaughton
Scenario:Richard Price
Uloge:Robert De Niro, Uma Thurman, Bill Murray
Uzrast:R
Studio: Universal Pictures
Zemlja:United States
Website:www.universalpictures.com
Jezik:Engleski
Trajanje:97 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...