•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Mad Max Beyond Thunderdome (1985)

Nije trebalo da se dogodi na ovaj način. Nastavci ne bi trebalo da budu bolјi od filmova koji su ih inspirisali. Treći film u nizu ne bi trebao da stvori svet više složeniji, više vizionarskiji i više zabavniji od prva dva. Nastavak bi trebao da bude kreativna praznina. Ali sada je tu "Mad Max Beyond Thunderdome", ne samo najbolјi od tri filma o Mad Max-u, već i jedan od najbolјih filmova 1985. godine.

Iz njegovog prvog snimka bizarnog vozila koje kamile vuku kroz pustinju, „Mad Max Three“ smešta nas čvršće u njegov apokaliptični postnuklearni svet nego ikada ranije. Mi smo nekoliko godina u budućnosti, koliko je teško za reći, ali tako malo godina da su okviri i limovi automobila 1985. godine još uvek spašavani za improvizovana nova vozila bizarnog dizajna. I još dovolјno godina da se formira novo društvo. Bombe su pale, svetske zalihe nafte u svetu bile su uništene, a u pustinjama Australije čovečanstvo je pronašlo novi skup pravila i započelo novu igru.

Vozač kamila je Mad Max (Mel Gibson), bivši policajac, sada vrsta slobodnjaka. Nakon što mu je vozilo ukradeno i ostavlјen je u pustinji da umre, on nekako putuje do Bartertown-a, kvazi-kazablanke koji je iskovan iz rezervnih delova. Bartertown je mesto gde kupujete, trgujete ili prodajete bilo koju stvar - ili bilo koga. Nadgleda ga debeli muškarac iz sidnejskog Greenstreet-a po imenu Collector (Frank Thring), a vlada zapovednička kralјica po imenu Aunty Entity (Tina Turner).

A pokreće ga izvor energije koji je, na svoj način, ubedlјiv argument protiv nuklearnog rata: U komorama ispod Bartertown-a, bezbroj svinja živi i jede i prazne se, a iz njihovih otpadnih proizvoda Turner-ini vojnici stvaraju metan. To dovodi do nekih filmskih najlepših trenutaka, jer su Mad Max i drugi ušli u kolena u praseću kaku.

Sama Tina Turner živi daleko iznad mase u ptičijem gnezdu tron sobi koja se uzdizala visoko iznad njih. I dok je Mad Max prvi put posetio Turner-inu nebesku palatu, počeli smo da shvatamo kako je režiser, George Miller, potpuno zamislio ovaj budući svet. Ima gužvu i raznolikost filmskih raskršća, ali ima i pukotine frizura i kostima kao da bi ova očajna stvorenja mogla da pauziraju iz svakodnevne borbe za opstanak dovolјno dugo da izmisle nove pank mode. Posle odeće, kose, gužve, neprestane aktivnosti, načina na koji Miller puni njegov ekran sa ubačenim detalјima, Bartertown postaje mnogo više od filmskog seta - to je zadivlјujuća adresa mašte, mesto stvarno kao stvarna Bogart-ova Casablanca ili Xanadu Orson Welles-a ili Beč iz filma "The Third Man".

To je bilo i pre nego što nas je film uveo u Thunderdome, arenu za Bartertown-ove borbe prsa u prsa do smrti.

Thunderdome je prva zaista originalna filmska ideja o tome kako organizovati borbu otkad smo dobili prve karate filmove. "Kupola" je džinovska okvirna posuda okrenuta naopako. Gledaoci vrebaju po bokovima i gledaju prema borcima. Ali borci nisu ograničeni na borbe na podu arene. Postavljeni se na pojaseve na dugim elastičnim kaišima kako bi mogli da skaču odozgo na dno i s jedne na drugu stranu sa velikim smrtonosnim granicama. Thunderdome je borba kao 3-D šah na ravnoj ploči. A oružja koja su na raspolaganju borcima obešena su sa u unutrašnjosti kupole: mesarski noževi, široke sekire, kovački čekići, neizbežna motorna testera.

Upravo u Thunderdomeu Mad Max kreće u obračun sa najvećim ratnikom Aunty Entity i najoriginalnijom kreacijom George Miller-a, likom po imenu Master-Blaster, koji su zapravo dve osobe. Blaster je džinovski glomazni čovek u gvozdenoj maski. Master je patulјak koji upravlja njime poput kočije, i stoji u železnom pojasu iznad ramena.

Borba između Mad Max-a i Master-Blastera jedna je od sjajnih kreativnih akcionih scena u filmovima.

Postoji mnogo više u "Mad Max Beyond Thunderdome". "Spuštanje u svet svinja, na primer, i poseta nekoj posleratnoj, hipi komuni i, naravno, neizbežnoj završnoj sceni potere koja uklјučuje automobil, voz, kamion, bicikl i neverovatne kaskade. Ovo je film koji se napreže na povodcu mogućeg, film velikih vizionarskih čuda.

Žanr:akcija, avantura, sf
Godina:1985
Reziser:George Miller, George Ogilvie
Scenario:Terry Hayes, George Miller
Uloge:Mel Gibson, Tina Turner, Bruce Spence
Uzrast:NC-17
Award:1 nagrada i 7 nominacija
Studio:Kennedy Miller Productions
Zemlja:Australija
Jezik:engleski
Trajanje:107 minuta
Podeli:



Preporucujemo