•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Man Hunt (1941)

Temeljena na romanu "Rogue Male" britanskog pisca i novinara Geoffreya Householda, izvrsna ratna triler/drama "Lov na čoveka" velikog Fritza Langa (Metropolis, Ubica M) prvi je od četiri njegovih izrazito antinacistički usmerena ostvarenja. Njegovo današnje ostvarenje je sigurno i energično režirano, odlično glumljeno i naglašeno antinacistički usmereno delo koje je zbog osetljive teme kojom se bavi bio prvi film koji je privukao pažnju Hay´s Officea, tela namenjenog za nadzor nasilja, nemorala i kriminala na filmskom platnu.

Kapetan Alan Thorndike (W. Pidgeon) ugledni je britanski aristokrata, lovac i pustolov koji se jednog dana 1939. godine u bavarskim Alpima zatekne u blizini Berghofa, rezidencije Adolfa Hitlera. Nakon što igrom slučaja svojom lovačkom puškom nacilja Hitlera i već stavi metak u cev, Alana otkriju vojnici SS-a i oni ga pretuku i odvedu na saslušanje. Dospevši pred šefa Gestapoa, majora Quivea-Smitha (G. Sanders), Alan tvrdi da je običan lovac i odbije da prizna da ga je britanska vlada poslala da ubije Hitlera. Iznuđivanjem njegovog priznanja nacisti žele u međunarodnim odnosima ocrniti Britaniju i nju proglasiti odgovornom za skori rat. Alan uspe da pobegne stigne u London. Ali i tamo će se ubrzo naći na meti tajnog Gestapova agenta Jonesa (J. Carradine), a pomoći će mu prostitutka Jerry Stokes (J. Bennett)...

Langova krajnja rediteljska karijera pojednostavljeno se deli na dva razdoblja, ono nemačko do 1933. godine, kad je kao liberal i poreklom Jevrejin koji je izbegao pred nacistima, i američko od 1936. do 1956. godine. Lang je sredinom 1930-ih delovao i u francuskom filmu, a krajem 1950-ih i u okvirima zapadnonemačke kinematografije, i najvažnija je dela ipak realizovao u dvema pomenutim razdobljima. Lang je sve svoje ključne filmove, od epskog "Metropolisa" i tri trilera o dr. Mabuseu, preko antologijskog "Ubice M" do američke drame "Zakon linča" i ironijskog film noira "Žena u izlogu", temeljio na nekim naglašenim suprotnostima, tačnije u opozicijama javnog i skrivenog, svetla i tame, racionalnog i iracionalnog, zakona i kriminala i voljnog i sudbinskog.

U glavnoj ulozi nastupa dvaput za Oscara nominovani W. Pidgeon (Kako je bila zelena moja dolina, Gospođica Miniver), a njegovi su partneri J. Bennett (Grimizna ulica, Nevestin otac) i G. Sanders (Rebecca, Sve o Evi). Dopadljivu fotografiju potpisuje trostruki oskarovac Arthur C. Miller (Pesma Bernadette, Džentlmenski sporazum), a muziku čak devetostruki oskarovac Alfred Newman (Moderna vremena, Orkanski visovi).

Žanr:drama, triler, ratni
Godina:1941
Reziser:Fritz Lang
Scenario:Geoffrey Household, Dudley Nichols
Uloge: Walter Pidgeon, Joan Bennett, George Sanders
Studio:Twentieth Century Fox Film Corporation
Jezik:engleski
Trajanje:105 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...