•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Manchester by the Sea (2016)

Ponosni beli tornjevi, uzburkana voda i otvoren, slan stav malog grada u Novoj Engleskoj (engl. New England) čine izuzetan kontrast razornoj priči o potisnutim traumama u filmu „Manchester by the Sea“, koji predstavlja emocionalni svetionik u koji je utkana odlična književnost. Kenneth Lonergan, glavni dramaturg u ovom filmu, već je dokazao da poseduje sluh za sirove domaće obračune u svom osećajnom debitantskom filmu „You Can Count on Me“ iz 2000. godine. Nakon toga, ovom miksu dodao je i osetljive tinejdžere i to putem ogromne drame nakon 9/11 događaja u Njujorku pod nazivom „Margaret“ (2011); ovo je zapravo film koji je pobegao svojoj problematičnoj postprodukciji da bi se pojavio kao izubijani, jedinstveni biser.

Reći da je Lonergan dalje napredovao sa svojom trećom funkcijom bilo bi, jednostavno, podcenjivanje: on prelazi između godina u svom zapletu s takvom smirenom veštinom kao da se radi o režiseru filma „Boyhood“, Richardu Linklateru. Plus, napokon je našao kompleksnu centralnu figuru koja njegove ambicije usmerava ka velikim bioskopskim misliocima – Brandou, Pacinou i Heath Ledgeru u „Brokeback Mountain“.

Sve to dolazi od Casey Affleck, za koju već znamo da je bolja od Bena, ali čiji visoki, oštri glas i krhkost nikada nisu ukazivali na takvu surovost. Affleck je Lee, bostonski majstor i čistač u školi. Uprkos svoj Leejevoj sposobnosti da otpuši zapušeni slivnik ili da popravi cev koja curi, on nije čovek kojeg želite da naljutite, jer će žučno uzvratiti svom snagom koja se krije ispod njegove nabusite zrikavosti. Affleck izgara na ekranu u ovim ranim scenama, gradeći prikaz usamljenog bivstvovanja u jednoj sobi. Glumčev dug pogled, nalik buljenju, u baru (koji uskoro eksplodira u nasilje u ružnoj tuči) govori nam da ga odavno više ništa ne interesuje.

Razlog zbog kojeg je sve to tako ostaje misterija – za sada. I dok osećate da je Lee upravo osoba kojoj ne treba više loših vesti, one stižu u vidu srčanog udara koji ubija njegovog starijeg brata Joea (Kyle Chandler, vrhunski as u mnogim sećanjima koja vidimo u filmu, a koja prekidaju Loreganov tok kao prošlost koja to nije). Na putu ka hladnom gradu iz naslova samog filma u kojem je Lee proveo svoju mladost – kako bi organizovao sahranu – počinjemo da shvatamo šta je to što je ovog čoveka zatvorilo za druge, šta je to što ga boli.

„Manchester by the Sea“ sadrži više detonacija, jer je ovo zapravo vrsta manje drame koja se čuva za vrhunac. Lonergan, u svom stilu, te male detonacije uparuje sa klasičnom muzikom – najstrašnija od njih je Albinonijev žalosni adađo u G minusu, što dovodi do niza iznenadnih gubitaka kojima nema ravnih. Međutim, na iznenađujuće divan način, Lee saznaje da je postavljen za zakonskog zastupnika Joevog dečaka, kojeg u srećnijim danima vidimo kako peca na porodičnom brodu. Danas, Patrick (Lucas Hedges) je tipičan lajavi tinejdžer, koji žonglira između dve devojke koje ne znaju jedna za drugu, ljutog trenera hokeja i nepodnošljivog rok benda po imenu Stentorian.

Ma koliko da su ovi komični trenuci uznemirujući – svaki od njih sadrži u sebi potencijal za Leejevo buđenje u pogledu ostvarenja veza sa drugim ljudima – to nje deo Lonerganovog plana i igre. On ne pravi film toliko odbojnosti koliko o istrajavanju, te pušta da njegove izvanredne ženske uloge odrade veliki deo cele te ideje: Gretchen Mol, kao Joeova žena od koje se davno razveo, pokušava da se izbori sa svojim alkoholizmom putem novootkrivene religioznosti (ali sve nam je jasno kada čujemo zveckanje čaša iz kuhinje). U međuvremenu, možna Michelle Williams, kao Leejeva bivša žena, koja se preudala, zaustavlja film u sceni kasnog lomljenja zbog koje ćete osetiti knedlu u grlu.

Upravo zato je „Manchester by the Sea“ pravi poklon – i to tamni, hrabri poklon. Kaže se da za neke ljude nema dalje, nema popravljanja onoga što je polomljeno, čak iako njihova tela, njihove porodice, njihovi advokati, šapati iz njihove zajednice kažu drugačije. Ovi tužni ljudi preživeće još jedan dan, možda sa većom dozom otvorenosti i nećakom koji će nositi sav taj teret. Samo zbog te iskrenosti, koja je skoro nepodnošljiva ali ipak iskazana na način koji je retko kada uravnotežen kao sada, ovaj film ima dublji smisao kao i mnogi drugi filmovi koje imamo prilike da gledamo.

Žanr:drama
Godina:2016
Reziser:Kenneth Lonergan
Scenario:Kenneth Lonergan
Uloge:Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler
Uzrast:R
Award:Nominovan za 5 Zlatna Globusa, 70 nagrada i 129 nominacija
Box office:16M USD
Studio:The Affleck/Middleton Project, B Story, Big Indie Pictures
Zemlja:United States
Website:manchesterbytheseathemovie.com
Jezik:engleski
Trajanje:137 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...