•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Marcello Mastroianni (1924 - 1996)

Marčelo Mastrojani (ital. Marcello Mastroianni) je bio italijanski glumac, rođen 26. septembra 1924. godine u Fontana Liriju, a preminuo je 19. decembra 1996. godine u Parizu (Francuska).Dobitnik je nagrade Britanske filmske akademije zatim nagrade za najboljeg glumca na Kanskom festivalu i 2 nagrade Zlatni Globus.

Mastrojani je rođen u Fontana Liriju,malom selu u Apeninima u provinciji Frosinone,Lacio a odrastao je u Torinu i Rimu.Bio je sin Ide i Otone Mastrojanija koji se bavio stolarskim zanatom,kao i nećak italijanskog vajara Umberta Mastrojanija.Tokom drugog svetskog rata tokom podele Italije,bio je smešten u jedan nemački logor iz koga beži i sakriva se u Veneciju.Mastrojani se nakon toga ženi italijanskom glumicom Florom Karabeli 1950. godine.Oni se rastaju 1960. ali ostaju u legalnom braku do njegove smrti.Imali su jedno dete zajedno,ćerku Barbaru.Nakon rastanka započinje veze sa glumicom Fej Danavej,koja traje dve godine.Njegov brat Ruđero Mastrojaniji je bio visoko poštovani filmski urednik koji ne samo da je uređivao nekoliko filmova svog brata nego je i glumio sa njim u filmu Scipione detto anche l'Africano iz 1971. Mastrojani ima ćerku Kjaru Mastrojani sa dugogodišnjom partnerkom Katrin Denev. Mastrojani je živeo sa rediteljkom Anom Marijom Tatu poslednjih 21 godinu svog života.Obe njegove ćerke kao i Denev i Tatu su bile pored njega kada je preminuo od raka pankreasa u 72 godini.Fontana Trevi u Rimu,koja se vezuje za njegovu ulogu u filmu Sladak život Federika Felinija je bila simbolično isključena i umotana u crnu u njegovu čast.

1945. godine Mastrojani počinje da radi za filmske kompanije i da uzima časove glume.Njegova prva uloga je u filmu I Miserabili (1948).Vrlo brzo postaje internacionalna zvezda glumeći u Big Deal on Madonna Street i u filmu Sladak život Federika Felinija zajedno sa Anitom Ekberg 1960. godine, gde igra ulogu iluzornog i samoprezirnog tabloidnog kolumnistu koji provodi dane i noći istržujući visoko društvo Rima.Mastrojani nakon uloge u Slatkom životu ostvaruje ulogu u još jednom Felinijevom filmu 8½.Njegovi najznačajniji filmovi su La Dolce Vita; La Notte; Divorce, Italian Style;Yesterday, Today and Tomorrow; Marriage Italian-Style; A Special Day;i Ready to Wear gde mu je partnerka Sofija Loren.Mastrojani i Loren su inače jedan od najuspešnijih i najdugovečnijih filmskih parova i istoriji filma igrajući zajedno u čak 14 filmova tokom 20 godina.Mastrojani,Din Stokvel i Džek Lemon su jedini glumci koji dva puta nagrađeni za najbolje glumce na festivalu u Kanu. Mastrojani je osvojio nagradu za filmove Dramma della gelosia - tutti i particolari in cronaca iz 1970. i Dark Eyes iz 1987.

Nagrade i priznanja:
1962 - Zlatni Globus za najboljeg glumca
1962 - Nominacija za Oskara za glavnu mušku ulogu (Divorzio all'italiana)
1963 - Nagrada BAFTA za najboljeg stranog glumca (Divorzio all'italiana)
1964 - Nagrada Bafta za najomiljenijeg glumca u svetu filma i za najboljeg stranog glumca (Ieri, oggi, domani)
1970 - Nagrada festivala u Kanu za najboljeg glumca (Dramma della gelosia – tutti i particolari in cronaca)
1977 - Nominacija za Oskara za glavnu mušku ulogu (A Special Day)
1987 - Nagrada festivala u Kanu za najboljeg glumca (Dark Eyes)
1987 - Nominacija za Oskara za glavnu mušku ulogu (Dark Eyes)
1989 - Nagrada filmskog festivala u Veneciji za najboljeg glumca (Che ora è?)
1993 - Počasna nagrada Cezar
1997 - Nagrada David di Donatelo za ostvarenja u karijeri

Filmografija:
1997 Voyage to the Beginning of the World
1996 Three Lives and Only One Death
1995 Beyond the Clouds
1995 According to Pereira
1995 Les cent et une nuits de Simon Cinéma
1995 A che punto è la notte (TV movie)
1994 Prêt-à-Porter
1993 1, 2, 3, Sun
1993 I Don't Want to Talk About It
1992 Used People
1992 A Fine Romance
1991 Le voleur d'enfants
1991 To meteoro vima tou pelargou
1990 Towards Evening
1990 Everybody's Fine
1989 What Time Is It?
1989 Splendor
1988 Piazza Navona (TV series)
1988 Miss Arizona
1987 Dark Eyes
1986 O melissokomos
1986 Ginger and Fred
1985 Big Deal After 20 Years
1985 Macaroni
1985 Le due vite di Mattia Pascal
1984 Henry IV
1983 The General of the Dead Army
1983 Gabriela
1983 The Story of Piera
1982 The Last Horror Film
1982 Beyond the Door
1982 La nuit de Varennes
1981 La pelle
1981 Fantasma d'amore
1980 City of Women
1980 La terrazza
1979 Neapolitan Mystery
1979 Traffic Jam
1978 Blood Feud
1978 Stay as You Are
1978 Bye Bye Monkey
1978 Le mani sporche (TV movie)
1977 Double Murder
1977 Wifemistress
1977 A Special Day
1976 Signore e signori, buonanotte
1976 Todo modo
1976 Lunatics and Lovers
1975 The Sunday Woman
1975 The Divine Nymph
1975 Per le antiche scale
1975 La pupa del gangster
1974 Allonsanfan
1974 Don't Touch the White Woman!
1973 Salut l'artiste
1973 Massacre in Rome
1973 L'événement le plus important depuis que l'homme a marché sur la lune
1973 The Big Feast
1973 Dirty Weekend
1972 What?
1972 Scipio the African
1972 Liza
1971 1870
1971 My Name Is Rocco Papaleo
1971 It Only Happens to Others
1970 The Priest's Wife
1970 The Voyeur
1970 Leo the Last
1970 Sunflower
1970 Dramma della gelosia (tutti i particolari in cronaca)
1968 Diamonds for Breakfast
1968 A Place for Lovers
1967 Ghosts - Italian Style
1967 The Stranger
1966 Shoot Loud, Louder... I Don't Understand
1966 Poppies Are Also Flowers (TV movie)
1966 Me, Me, Me... and the Others
1965 Kiss the Other Sheik
1965 The 10th Victim
1965 Casanova 70
1965 L'uomo dei cinque palloni
1964 Marriage Italian Style
1963 Yesterday, Today and Tomorrow
1963 The Organizer
1963 8½
1962 Family Portrait
1962 A Very Private Affair
1961 Divorce Italian Style
1961 Fantasmi a Roma
1961 The Assassin
1961 La notte
1960 Adua e le compagne
1960 Bell' Antonio
1960 La Dolce Vita
1959 Ferdinando I. re di Napoli
1959 Everyone's in Love
1959 Il nemico di mia moglie
1959 The Law
1959 Piece of the Sky
1958 Love and Troubles
1958 Love on the Riviera
1958 Big Deal on Madonna Street
1957 Doctor and the Healer
1957 Le Notti Bianche
1957 Il momento più bello
1957 Sand, Love and Salt
1957 A Tailor's Maid
1956 The Bigamist
1956 Lucky to Be a Woman
1955 The Miller's Beautiful Wife
1955 Mondo Keazunt
1954 The Island Princess
1954 Too Bad She's Bad
1954 House of Ricordi
1954 Days of Love
1954 La schiava del peccato
1954 The Anatomy of Love
1954 Chronicle of Poor Lovers
1953 La valigia dei sogni
1953 It's Never Too Late
1953 Eager to Live
1953 Il viale della speranza
1953 Lulù
1953 Barefoot Savage
1952 Sunday Heroes
1952 Black Feathers
1952 Tragic Return
1952 The Eternal Chain
1952 Three Girls from Rome
1952 La muta di Portici (uncredited)
1951 Paris Is Always Paris
1951 A Tale of Five Women
1950 Cuori sul mare
1950 The Accusation
1950 Vita da cani
1950 Against the Law
1950 Domenica d'agosto
1949 Vertigine d'amore
1949 Vent'anni
1948 Les Misérables
1944 The Children Are Watching Us
1942 Love Story
1939 Marionette

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

U prodaji poslednji kontingent karata za večerašnji...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu