•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Masterklas rediteljke Salome Lamas na PAFFu

Kako možemo izbrisati granicu između činjenice i fikcije?

U petak, 8. septembra sa početkom u 15h, u okviru 4. Pančevo Film Festivala – PAFF, u Studentskom domu u Pančevu biće održan masterklas portugalske rediteljke Salome Lamaš, čiji je film ''Eldorado XXI" prošle godine nagrađen nagradom Svetionik.

Kako možemo izbrisati granicu između činjenice i fikcije? Rad Salome Lamaš osporava očiglednu granicu između dokumentarnog i fikcionog u pokretnoj slici. Njeni projekti igraju se žanrovima i umetničkim kategorijama, širenjem pojma kinematografije i vizuelne umetnosti kao takve. Ona se bavi pojmom "čekanja" i "očekivanja", što dovodi posmatrača u nepoznate stvarnosti - čak i metafizički trans - što bi moglo predstavljati neku vrstu neugodnosti. Razmatrajući načine na kojima radi s hibridnim dokumentarnim i umetničkim projektima, diskusija će takođe dati uvid u sam proces kreiranja kinematografskog sadržaja iz stvarnosti.

Salome Lamaš je rođena u Lisabonu 1987. Studirala je filmsku režiju i montažu na Escola Superior de Teatro e Cinema u Lisabonu, kao i na čuvenoj akademiji FAMU u Pragu. Radi kao predavač, istraživač i režiser.

Film ''Eldorado XXI" Salome Lamaš nagrađen je nagradom Svetionik na Pančevo Film Festivalu 2016. za "formalno radikalan portret ekstremne tegobe koji kontinuirano ukazuje i problematizuje svoju autsajdersku poziciju". Film je konceptualno zreo prikaz jedne geografski specifične zajednice, koji takođe zahvata i šira pitanja globalnog sveta.

Održavanje masterklasa Salome Lamaš podržala je Ambasada Portugala u Beogradu i institut Kamoeš.

Takođe, masterklas će održati i Nikolaus Gejrhalter, jedan od najcenjenijih i najnagrađivanijih evropskih dokumentarista čiji su filmovi prikazani na gotovo svim većim svetskim festivalima. Njegovi opservacijski filmovi uravnoteženog ritma i statične kamere teme obrađuju vrlo temeljno, bilo da je reč o istraživanju područja oko Černobilja u Ukrajini (Pripyat), putovanju stazom Relija Pariz–Dakar (7915 km) ili istraživanju industrije prerade hrane (Hleb naš nasušni). Masterklas će se održati u četvrtak, 7. septembra u 15 sati, u Studentskom domu u Pančevu.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...