•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Matt Damon

Matthew Paige "Matt" Damon (Cambridge, Massachusetts , 8. oktobar 1970.) je američki glumac, scenarista, producent i dobitnik Oscara za najbolji originalni scenarijo (1997. godine za film 'Dobri Will Hunting'). Iako mu je filmska karijera započela 1988., slavu je stekao upravo ulogom u filmu 'Dobri Will Hunting', gde je glumio zajedno s Robinom Williamsom (koji je za tu ulogu dobio Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu). Scenarijo za film napisao je sam Damon, uz saradnju sa Benom Affleckom, a osim Oscara, njih su dvojica dobili i Zlatni globus u istoj kategoriji. Damon je takođe bio nominovan i za Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu zbog svoje izvedbe u filmu. Uloga naslovnog junaka u tom filmu mu je kasnije omogućila da postane protagonistom celog niza prestižnih, ali i komercijalno uspešnih filmova od kojih je najpoznatija serija o tajnom agentu Jasonu Bourneu.

Damon ima zapažene uloge u filmovima 'Spašavanje vojnika Ryana', 'Talentovani gospdin Ripley', 'Oceanova serija' ('Oceanovih 11', 'Oceanovih 12', 'Oceanovih 13'), 'Bourneova trilogija' ('Bourneov identitet', 'Bourneova nadmoć', 'Bourneov ultimatum'), 'Syriana', 'Dobri pastir', 'Pokojni', 'Doušnik!' i 'Invictus'. Zbog svojih je uloga zaradio niz nominacija, a nagrađen je i zvezdom u Hollywoodskoj Ulici slavnih. Damon se nalazi među 35 najbogatijih glumaca svih vremena, a 2007. godine, magazin People proglasio ga je najzgodnijim muškarcem na svetu.

Osim po glumi, Damon je poznat po levičarskim političkim stavovima, koje se, kao lični prijatelj i sledbenik istoričara Howarda Zinna nikada nije ustručavao javno iznositi, uključujući i replike protagonista u 'Good Will Huntingu'. Damon je posebno bio aktivan u borbi za zaustavljanje rata u Iraku.

Damon takođe aktivno učestvuje u dobrotvornom radu, pa je pomagao organizacijama kao što su ONE Campaign, H2O Africa Foundation i Water.org.

Filmografija:
2013 Behind the Candelabra (TV movie) (filming)
2013 Elysium (post-production)
2012 Promised Land (post-production)
2011 Saturday Night Live (TV series)
2011 We Bought a Zoo
2011 Happy Feet Two
2011/I Margaret
2011 Contagion
2011 The Adjustment Bureau
2010-2011 30 Rock (TV series)
2010 True Grit
2010 Hereafter
2010 Green Zone
2009 Cubed (TV series)
2009 Invictus
2009 Entourage (TV series)
2009 The Informant!
2008 Ponyo
2008 Che: Part Two
2007 Youth Without Youth
2007 Arthur (TV series)
2007 The Bourne Ultimatum
2007 Ocean's Thirteen
2006 The Good Shepherd
2006 The Departed
2005 Syriana
2005 Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D (documentary short)
2005 The Brothers Grimm
2004 Ocean's Twelve
2004 The Bourne Supremacy
2004 Jersey Girl
2004 EuroTrip
2003 Stuck on You
2003 Reel Comedy (TV series)
2002 The Bourne Identity
2002 Confessions of a Dangerous Mind
2002 The Third Wheel
2002 Spirit: Stallion of the Cimarron
2002 Will & Grace (TV series)
2002 Gerry
2001 The Majestic
2001 Ocean's Eleven
2000 All the Pretty Horses
2000 Finding Forrester
2000 The Legend of Bagger Vance
2000 Titan A.E.
1999 The Talented Mr. Ripley
1999 Dogma
1998 Rounders
1998 Saving Private Ryan
1997 Good Will Hunting
1997 The Rainmaker
1997 Chasing Amy
1996 Courage Under Fire
1995 Glory Daze
1995 The Good Old Boys (TV movie)
1993 Geronimo: An American Legend
1992 School Ties
1990 Rising Son (TV movie)
1989 Field of Dreams
1988 The Good Mother
1988 Mystic Pizza

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Objavljen datum poslednje sezone serije ‘La casa de...
Otvoren konkurs za volontere Nišvila!
Agata Kristi: Partneri u zločinu (Partners in Crime) –...
Veče komedije u bioskopu Vilin Grad
Mark Volberg zvezda naučnofantastičnog filma Infinite
Access Bars® Seminar u Beogradu
Izložba Eme Bregović „Don’t Worry” od 12. juna u...
Robin Vilijams je u crtanom filmu Aladin promenio 52...
„Američka utopija” Dejvida Birna u režiji Spajka Lija...
16 nominiranih serija za nagrade Srca Sarajeva za TV serije...
Crna Gora - Podeljena zemlja (2021) - uskoro
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet
U prostorijama FCS-a dodeljene diplome polaznicima kurseva...
Tribina KNJIŽEVNOST NA FILMU - U susret novom konkursu...
Autentično liderstvo
Cineplexx pakleno veče 11. juna od 20 časova
Cruella (2021) (2021)
Najavljen 4. Ravno Selo Film Festival od 1-4. jula
The Virtuoso (2021) (2021)
Ponovo obustavljeno snimanje Nemoguće misije 7
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 10. do 16....
30 godina Filmskog festivala u Beču
UNESCO Međunarodni fond za kulturnu raznolikost podržao...
Austrijski kulturni forum - Boris Burić i Sangam Šarma u...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa za period od 17. do 23....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 17. do 23. juna
Specijalna projekcija filma POTREBA ZA MRŽNJOM - DKC 9.6....
VEČE KOMEDIJE U BIOSKOPU CINE GRAND DELTA PLANET
DIZNIJEVA ANIMACIJA "LUKA" U BIOSKOPIMA OD ČETVRTKA 17....
Dohvati nebo (2021) - uskoro