•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Međunarodni umetnički projekat “Remix Comix” podržan je od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije

Međunarodni projekat „Remix Comix”, u kome učestvuju tri organizacije iz Srbije, podržan je od strane programa Kreativna Evropa Evropske Unije. Projekat se realizuje u intervalu od 24 meseca, od juna 2022. do juna 2024. godine. Pored Multimedijalnog centra Led Art iz Novog Sada, koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju Agencija Komunikart iz Pančeva, Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Lustr Festival Ilustrace (Češka), Stichting Zid (Holandija) i Forum Ljubljana Zavod za umetnisko in kulturno produkcijo (Slovenija).

Glavni cilj projekta “Remix Comix” je stvaranje novih i inovativnih savremenih stripova, koji preispituju dominantne modele predstavljanja nasleđa, radi razvijanja i animiranja nove publike. Poseban fokus je na publici koja pripada manjinama i socijalno marginalizovanim grupama, kao bi se povećao njihov pristup i učešće u kulturnim događajima.

Filip Markovinović, umetnički direktor projekta i člana Led Art tima je ovim povodom izjavio: „Ovo nije prvi put da Led art sarađuje sa marginalizovanim društvenim grupama, ali do sada nikada to nismo radili u formi stripa, i zato je ovaj projekat veoma dragocen za nas jer nam otvara jedno sasvim novo polje delovanja, blisko onome što smo do sada radili, ali opet dovoljno različito da bi postavilo pred nas nove izazove. Takođe, ovo je prvi projekat Led Art-a podržan od strane neke evropske fondacije i šansa da svoje delovanje, u velikom stilu, učinimo vidljivim i van lokalnih, odnosno regionalnih okvira“.

Razvoj inovativnih formata stripa odvijaće se u naredne dve godine u javnom prostoru pet evropskih gradova – Novog Sada, Ljubljane, Amsterdama, Praga i Pančeva, a stripovi će biti kreirani kroz saradnju strip autora/ki, pisaca i književnica, aktivista/ki i lokalnih zajednica u četiri partnerske zemlje.

Glavne aktivnosti u okviru ovog projekta biće dve konferencije na kojima će biti predstavljene dobre prakse, uz razmenu mišljenja i diskusiju o odnosu stripa sa nevidljivim nasleđem, javnim prostorima i socijalnom inkluzijom, kao i pet rezidencijalnih programa, u okviru kojih će pet umetnika na rezidencijalnom boravku kreirati pet stripova u javnom prostoru. Među ostalim aktivnostima realizovaće se šetnje posvećene nasleđu, kroz koje će rezultati projekta biti predstavljeni široj publici.

Rezultat projekta biće pet stripova u javnom prostoru, jedno kataloško izdanje posvećeno projektu, kao i film. U projektu će učestvovati 25 multidisciplinarnih učesnika iz svake zemlje (strip autori, pisci, pesnici, aktivisti iz domena zajednice i nasleđa, stručnjaci), kao i više od 100 predstavnika zajednica iz marginalizovanih grupa. Stripovi će biti kreirani na prometnim lokacijama poput parkova, prodavnica, gradskih trgova, i promovisani kroz već postojeće stripove i festival unutar ovih zajednica.

Učesnici će kroz projekat imati priliku za interkulturnu i umetničku razmenu, kao i prostor da otkriju nevidljjivo nasleđe – ono koje nije dovoljno predstavljeno u muzejima, školskim udžbenicima, TV programima i turističkim vodičima.

Strip instalacije u javnim prostorima kao i konferencija "Strip, nasleđe i savremena umetnost" koje se realizuju u Novom Sadu zvanični su deo programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Foto: Aleksandar Stojković
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....