•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Michael Caine

Sir Maurice Joseph Micklewhite, Jr. CBE (14. mart 1933.), poznatiji kao Michael Caine, je britanski glumac sa ostvarenih preko 100 filmskih uloga i osvojenim svim najvažnijim filmskim nagradama.

Rodio se u jugoistočnom Londonu, kao sin majke kuvarice i kućne pomoćnice i oca, nosača na ribljoj tržnici. Napustio je školu nakon srednje škole, želeći da se posveti glumi. Prvo je radio u pozorištu, a kasnije prelazi na film, glumeći nasuprot mnogim legendama filma. Iako je imao dosta uspeha, nanizao je i nekoliko velikih promašaja. Tokom 1990-ih posebno mu je bilo teško naći ulogu.

Prvo je uzeo pseudonim "Michael Scott", ali kako je već postojao glumac s tim imenom, morao je promeniti svoje umetničko ime. Razgovarajući aa agentom u telefonskoj govornici, okrenuo se oko sebe i ugledao reklamu za film "The Caine mutiny", izabravši prezime Caine. Jednom se našalio kako je mogao postati "Michael 101 Dalmatinac", da se okrenuo na drugu stranu.

Osvojio je dva Oscara (1986. i 1999. godine), tri Zlatna globusa, i još niz priznanja. Jedan je od samo dvojice glumaca koji su za glumu (glavnih ili sporednih uloga) nominovani za Oscara u svakoj deceniji od 1960-ih. Drugi je Jack Nicholson.

Iako mu je otac bio katolik, odgojen je kao protestant. Ženio se dva puta, ima dve kćeri. Navija za West Ham United. Prvo je dobio titulu CBE, a kasnije titulu Sir. Kada ne radi, koristi svoje pravo ime.

Bio je i jedan od domaćina 45. dodele Oscara. Partneri su mu bili Carol Burnett, Charlton Heston i Rock Hudson.


Filmografija:

2013 Now You See Me (post-production)

2012 Mr. Morgan's Last Love (post-production)

2012 The Dark Knight Rises

2012 Journey 2: The Mysterious Island

2011 Cars 2

2011 Gnomeo & Juliet

2010 Inception

2009 Harry Brown

2008 Is Anybody There?

2008 The Dark Knight

2007 Sleuth

2007 Flawless

2006 The Prestige

2006 Children of Men

2005 The Weather Man

2005 Bewitched

2005 Batman Begins (Video Game)

2005 Batman Begins

2004 Around the Bend

2003 The Statement

2003 Secondhand Lions

2003 The Actors

2003 Quicksand

2003 Freedom: A History of Us (TV series documentary)

2002 The Quiet American

2002 Austin Powers in Goldmember

2001 Last Orders

2000 Miss Congeniality

2000 Get Carter

2000 Shiner

2000 Quills

1999 The Debtors

1999 The Cider House Rules

1998 It All Came True

1998 Little Voice

1998 Shadow Run

1997 20,000 Leagues Under the Sea (TV movie)

1997 Mandela and de Klerk (TV movie)

1996 Midnight in Saint Petersburg

1996 Blood and Wine

1995 Bullet to Beijing

1994 World War II: When Lions Roared (TV movie)

1994 On Deadly Ground

1993 Rowan & Martin's Laugh-In: 25th Anniversary Reunion (TV movie)

1992 The Muppet Christmas Carol

1992 Blue Ice

1992 Noises Off...

1990 Bullseye!

1990 Mr. Destiny

1990 A Shock to the System

1990 Jekyll & Hyde (TV movie)

1988 Dirty Rotten Scoundrels

1988 Without a Clue

1988 Jack the Ripper (TV movie)

1987 Surrender

1987 Jaws: The Revenge

1987 The Whistle Blower

1987 The Fourth Protocol

1986 Half Moon Street

1986 Mona Lisa

1986 Sweet Liberty

1986 Hannah and Her Sisters

1985 The Holcroft Covenant

1985 Water

1984 The Jigsaw Man

1984 Blame It on Rio

1983 Beyond the Limit

1983 Educating Rita

1982 Deathtrap

1981 Victory

1981 The Hand

1980 Dressed to Kill

1980 The Island

1979 Beyond the Poseidon Adventure

1979 Ashanti

1978 California Suite

1978 The Swarm

1978 Silver Bears

1977 A Bridge Too Far

1976 The Eagle Has Landed

1976 Harry and Walter Go to New York

1976 Peeper

1975 The Man Who Would Be King

1975 The Romantic Englishwoman

1975 The Wilby Conspiracy

1974 The Destructors

1974 The Black Windmill

1972 Sleuth

1972 Pulp

1972 X, Y and Zee

1971 Kidnapped

1971 Get Carter

1971 The Last Valley

1970 Too Late the Hero

1969 Battle of Britain

1969 The Italian Job

1969 ITV Saturday Night Theatre (TV series)

1969 Male of the Species (TV movie)

1969 Play Dirty

1968 The Magus

1968 Deadfall

1967 Billion Dollar Brain

1967 Woman Times Seven

1967 Hurry Sundown

1966 Funeral in Berlin

1966 Gambit

1966 The Wrong Box

1966 Alfie

1965 The Ipcress File

1961-1964 ITV Play of the Week (TV series)

1964 Hamlet at Elsinore (TV movie)

1964 Zulu

1963 First Night (TV series)

1963 The Wrong Arm of the Law

1962 The Arthur Haynes Show (TV series)

1962 The Edgar Wallace Mystery Theatre (TV series)

1962 Drama 61-67 (TV series)

1962 BBC Sunday-Night Play (TV series)

1962 Solo for Sparrow

1961 The Day the Earth Caught Fire

1961 Operation Fantail (TV movie)

1961 The Younger Generation (TV series)

1961 Armchair Theatre (TV series)

1961 Walk a Crooked Mile (TV mini-series)

1961 The Compartment (TV movie)

1960 The Bulldog Breed

1960 Foxhole in Cairo

1960 No Wreath for the General (TV series)

1960 Golden Girl (TV series)

1960 Deadline Midnight (TV series)

1960 Knight Errant Limited (TV series)

1958-1959 William Tell (TV series)

1957-1959 Dixon of Dock Green (TV series)

1959 Breakout

1959 Television Playwright (TV series)

1958 Room 43

1958 The Two-Headed Spy

1958 Blind Spot

1956-1958 BBC Sunday-Night Theatre (TV series)

1958 The Key

1958 A Woman of Mystery

1958 The Vise (TV series)

1958 Navy Log (TV series)

1958 Carve Her Name with Pride

1957 Mister Charlesworth (TV series)

1957 Escape (TV series)

1957 How to Murder a Rich Uncle

1957 The Steel Bayonet

1957 Blood Money (TV movie)

1956 The Crime of the Century (TV series)

1956 The Adventures of Sir Lancelot (TV series)

1956 Hell in Korea

1956 Panic in the Parlor

1950 Operation Disaster

wikipedia
Podeli:



Preporucujemo

My Octopus Teacher (2020) (2020)
Beldocsovi “Meteori” - putovanja na mesta gde je vreme...
VR program Beldocs festivala u Bioskopu Balkan i Galeriji...