•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Mija Aleksić (1923 - 1995)

Milosav Mija Aleksić (Gornja Crnuća, 26. septembar 1923 – Beograd, 12. mart 1995) je bio srpski filmski i pozorišni glumac.

Rođen je 1923. godine u selu Gornja Crnuća, kod Gornjeg Milanovca. U oktobru 1941. godine, kada je nemačka vojska preduzela masovno streljanje stanovništva u Kragujevcu, pobegao je spasavajući goli život. Po završenoj gimnaziji u Kragujevcu upisao je prava. Glumom se amaterski bavio još od gimnazijskih dana. Od oslobođenja, pa do 1948. godine bio je član Narodnog pozorišta u Kragujevcu.

Bio je član Jugoslovenskog dramskog i Narodnog pozorišta u Beogradu. Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postaje 1951. i radi sve do 1965. godine, kada je prešao u Narodno Pozorište gde je i okončao svoju pozorišnu karijeru. Igrao je i u Ateljeu 212 i drugim scenama. Od 1977. godine imao je status slobodnog umetnika. Kao i većina naših velikih glumaca, sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Autentičan pozorišni, filmski, estradni i radio i televizijski umetnik širokog dijapazona, kreator smešnoga protkanog setom, znao je da udahne život i u najneuverljivije tekstove. Često prekoravan da bez mere rasipa svoj talent, Aleksić ipak dostiže sam vrhunac glumačkog stvaralaštva ne samo u Nušićevim, Gogoljevim i Molijerovim komadima već i u svojim estradnim poduhvatima, proklamirajući načelo: Igraj estradu kao najveću komediju.

Najveću popularnost stekao je u serijama pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka, npr. „Veselo veče“ (radio) i serije koje je režirao Radivoje Lola Đukić: „Ogledalo građanina Pokornog“, „Servisna stanica“, „Crni sneg“, „Muzej voštanih figura“ (televizija). Igrao je u više od dve trećine svih ekranizacija Nušićevih dela, tako i svoju prvu filmsku ulogu policijskog pisara u kratkom filmu Muva (B. Ćelović, 1950); sledile su uloge u filmovima.

Filmografija glumca Mije Aleksić:

1950.-te

1950. Muva

1953. Opštinsko dete advokat Fića

1956. U mreži

1958. Pogon B

1958. Te noći Janko

1958. Gospođa ministarka Pera Kalenić

1958. Jedini izlaz

1959. Dundo Maroje Pomet Trpeza

1960.-te

1960. Ostrvo mira

1960. Drug predsednik centarfor Marisav

1960. Ljubav i moda generalni direktor

1960. Bolje je umeti Đoka Đokić

1960. Ožalošćena porodica Proka

1959-1960. Servisna stanica Raka

1961. Nema malih bogova Raka

1961. Pedagoška bajka

1961. Leto je krivo za sve Dositej Ćirić

1961. Prvi građanin male varoši Sudija za prekršaje

1961. Eci, pec, pec

1961. Serafimov klub

1961. Sreća u torbi Raka

1962. Dr Ujka Blagoje

1962. Srešćemo se večeras

1963. Muškarci

1963. Dva presudna dana Foma Fomić

1963. Detelina sa tri lista

1964. Narodni poslanik Sreta Numera

1964. Na mesto, građanine Pokorni! Cule Pokorni

1964. Čovek iz hrastove šume Maksim

1964. Ofsajd

1964. Ogledalo građanina Pokornog Cule Pokorni

1965. Doći i ostati Đorđe

1965. Provereno nema mina

1965. Devojka

1965. Mrtvima ulaz zabranjen

1965. Licem u naličje gnevni čovek

1966. Servisna stanica Raka

1966. Sretni umiru dvaput

1966. Pre rata Proka

1966. San Ciganin

1967. Budućnost sveta kralj

1967. Mali vojnici

1967. Jelena Ćetković gospodin

1967. Jutro Kapetan Straja

1967. Nož Zlatko Ilić

1967. Volite se ljudi Todor

1967. Skupljači perja sveštenik Pavle

1967. Bokseri idu u raj Milorad Raković - Mike

1967. Probisvet Pakarel

1967. Parničari

1967. Zabavlja vas Mija Aleksić (serija)

1968. Bekstvo Paramon Iljič Koržuhin

1968. Bećarska revija

1968. Biće skoro propast sveta, nek' propadne nije šteta Joška

1968. Pusti snovi Ljubisav Ljuba Popić

1968. Kvo vadis, Živorade Škotlanđanin

1968. Podne Straja - čistač cipela

1968. Prava adresa Provodadžija

1968. Veseli povratak

1968. Sirota Marija Fotograf

1968. Maksim našeg doba Maksim

1969. Mečecev izlazak

1969. Podvala Vule Pupavac

1969. U senci klisure

1969. Krvava bajka

1969. Krčma na glavnom drumu

1970.-te

1970. Farsa o Patlenu Maitre Patlen ... advokat

1970. Deset zapovesti Bogoljub Bogićević 'Bokče'

1970. Ubistvo na svirep i podmukao način i iz niskih pobuda Strelac

1970. Rođaci Gost

1970. Biciklisti

1971. Sve od sebe (serija)

1971. Nesalomivi (TV) Eliot Nes

1971. Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji Adolf Hitler

1971. Ceo život za godinu dana (serija)

1971. Diplomci (serija) Sima Bumba

1972. Pop Ćira i pop Spira (TV) Pop Ćira

1972. Ću, Ćeš, Će Pera Zevzek

1972. Pozorište u kući Bratislav Nikolajević

1972. Koncert za komšije (TV)

1973. Kućevlasnik i palikuća

1973. Dva kapitena kapiten TV ekipe

1972-1973. Obraz uz obraz Mija

1974. Užika republika Majstor Toza

1974. Vlast Arsa

1975. Pavle Pavlović

1975. Momčine

1976. Užička republika Majstor Toza

1977. Mala noćna muzika

1977. Beštije Profesor

1975-1977. Vaga za tačno merenje Dedica

1978. Profesionalci

1978. Povratak otpisanih čika Žika Čukalj

1980.-te

1980. Rad na određeno vreme direktor škole

1981. Lude godine, III deo deda Vukašin

1982. Maratonci trče počasni krug Aksentije Topalović

1982. Doktorka na selu Ignjat Mihajlović

1983. Čovek sa četiri noge Jovan Jovanović

1983. Uvoz izvoz Direktor iz Gornjeg Čokota

1984. Ubi ili poljubi Sava Savić

1984. Varljivo leto '68 Petrov deda

1987. Deco, pevajte sa nama

1988. Bolji život Dimitrije Krkić

1988. Tesna koža 3 Putnik u tramvaju

1989. Balkan ekspres 2 Konte de Mirosavljević

1990.-te

1992. Tango argentino gospodin Popović

1993. Davno beše...

Podeli:



Preporucujemo

KADA JE BITKA, NEKA BUDE UMETNIČKA!
Otvorena izložba “Feministička avangarda 70-ih. Radovi...
Najbolјi filmovi u 2021. godini
Ekipa Bašta Festa očistila divlje deponije u Nacionalnom...
Pala prva klapa mediteranske komedije „Živi i zdravi“...
Izložba Ivan Ivezić: Tihi obrt – Retrospektiva...
Specijalano TOP GUN VEČE u Cineplexx Niš bioskopu 25....
Otvorena izložba „Nije za preprodaju“ u Prodajnoj...
Održana beogradska premijera filma NE IGRAJ NA ENGLEZE
VEČE AKCIJE UZ NASTAVAK KLASIKA- "TOP GAN: MAVERIK" 26....
Dodelom nagrada svečano zatvoren 15. Beldocs festival
VEČE AKCIJE UZ NASTAVAK KLASIKA- "TOP GAN: MAVERIK" - 26....
Otvaranje izložbe „Nije za preprodaju“ 19. maja u...
Nišville sutra obeležava Noć Muzeja!
Uloge u kojima ste voleli Benedikta Kamberbača
Imerzivna stvarnost Beldocs festivala u Bioskopu Balkan