•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Milena Marković otvara 23. Festival autorskog filma

Na konferenciji za novinare, dan pred svečano otvaranje 23. Festivala autorskog filma, predstavljeni su gosti i članovi žirija Festivala, kao i ostvarenje rediteljke Mile Turajlić „Druga strana svega“, koje je na 30. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu osvojilo nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film.


Konferenciju je otvorio Dragan Ambrozić, odgovorni urednik programa Doma omladine Beograda, iskazujući zahvalnost Festivalu autorskog filma na prilici koju pruža domaćoj publici.

Činjenica je da festival donosi uzbuđenje gledanja najboljih filmova, uz veliki umetnički doživljaj,“ naveo je Ambrozić, i poželeo posetiocima ugodne sate, dane i nedelje uz filmove sa 23. FAF-a.

Igor Stanković, direktor Festivala autorskog filma, je istakao da će publika ove godine biti u prilici da pogleda više od 90 filmova u 9 dvorana, podeljenih u 8 programskih celina, što je rekordan broj u poređenju sa prethodnim izdanjima Festivala.

Vrlo interesantno je da smo prošle godine imali već unapred rasprodate projekcije, samim tim i potencijalne favorite među filmovima. Ove godine je situacija drugačija, ne možemo reći da postoji određeni film koji se izdvaja iz programa po potražnji, ali je sveukupno prodato više karata nego protekle godine,“ izjavio je Stanković.

Predsednik Saveta festivala, Srdan Golubović, zahvalio je publici koja voli i promoviše ovaj festival, kao i Domu omladine koji godinama pruža nesebičnu podršku Festivalu autorskog filma. Golubović je najavio goste Festivala, među kojima su istaknuti kanadski autor Denis Côté, čiji će film „Tako meka koža“ biti prikazan u okviru Glavnog programa, zatim tu su i Teona Strugar Mitevska, Ivana Mladenović, Ben Rasel, Janez Burger i Aktan Arim Kubat, koji će predsedavati žirijem.

Ove godine dodelićemo po treći put nagradu za najsinematičniju filmsku sekvencu koju finansira profesor Vlada Petrić. Novina je to što ove godine u konkurenciju za nagradu ulaze filmovi iz sva tri programa festivala (Glavni program, Bande a part, Hrabri Balkan). O nagradi odlučuje Slobodan Šijan, kome je blizak teorijski rad profesora Vlade Petrića,“ izjavio je Golubović.

Festival će sutra, 24. decembra, biti svečano otvoren, a pred projekciju filma „Fokstrot“ u 19.30 časova u sali Doma omladine, dramaturškinja Milena Marković će imati čast da ozvaniči početak 23. Festivala autorskog filma.

Sa posebnim ponosom najavljujemo da će film „Druga strana svega“, koji je dobio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na najvećem i najprestižnijem svetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu, a koji je režirala Mila Turaljlić, imati svoju domaću premijeru u okviru 23. FAF-a, i to 29. novembra u 20 časova u Velikoj sali Sava centra.

Turajlić je naglasila da film dobija pozive za takmičarske programe svetskih festivala dokumentarnog filma. Ovo ostvarenje je imalo svoju svetsku premijeru u Torontu, zatim je prikazan u Njujorku, a u Amsterdamu je održana evropska premijera filma.

Priznajem nisam očekivala ovu nagradu tako da sam bila iznenađena. Ovo je prvi put da se na ovom festivalu pojavila cela srpska delegacija sa predstavnicima FCS-a i RTS-a, tako da mislim da Evropa sada ima bolji uvid u dinamičnost i izražajnost dokumentaristike u Srbiji,“ izjavila je Mila Turajlić.

Film „Druga strana svega“ je finansijski podržao Filmski centar Srbije, a iza produkcije filma stoje beogradska producentska kuća Dribbling Pictures i francuska kuća Survivance. Posebno je značajno da je koproducent na filmu svetski poznata kuća HBO Europe, kome je „Druga strana svega“ prva koprodukcija sa Srbijom.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu