•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Miloš Biković

Miloš Biković (Beograd, 13. januar 1988) srpski i ruski filmski, televizijski i pozorišni glumac i producent. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima Sunčanica u režiji oskarovca Nikite Mihalkova i Bezdušni 2. Pored toga, popularnost je stekao u ulozi Aleksandra Tirnanića Tirketa, u filmovima Montevideo, Bog te video! i Montevideo, vidimo se!, u režiji Dragana Bjelogrlića, kao i u ulozi Maraša u seriji i filmu "Južni vetar" u režiji Miloša Avramovića.

Biografija

Rođen je od oca Milana i majke Marije. Ima 16 godina starijeg brata Mihaila Bikovića, igumana Manastira Jovanja.Kada je bio veoma mlad roditelji su mu se razveli, a njegov otac se preselio u Nemačku. Završio je četrnaestu beogradsku gimnaziju, a osnovnu školu u Vršcu, govori srpski, engleski i ruski jezik. Pohađao je školu glume Snežane i Nenada Nenadovića i školu glume i govora DADOV. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi Dragana Petrovića zajedno sa Ninom Janković, Jelisavetom Orašanin, Tamarom Dragičević, Anjom Alač.

Kao omiljenog glumca i uzora navodi Zorana Radmilovića, a omiljeni pisac mu je Fjodor Dostojevski.

Trenutno pohađa doktorske studije na Fakultetu umetnosti u Beogradu.

Film i televizija

Biković je prvu zapaženu ulogu ostvario u televizijskoj seriji Stižu dolari (2004 — 2005), gde je igrao Nebojšu, uloga mu je donela veliku popularnost. Zapaženu ulogu je ostvario i u seriji Bela lađa (2006 — 2011), a najveću popularnost stekao je u filmu Montevideo, Bog te video! rediteljskom prvencu srpskog glumca Dragana Bjelogrlića. Još jednu zapaženu glavnu ulogu ostvaruje u filmu/seriji 'Kad ljubav zakasni/Samac u braku', gde glumi zajedno sa tadašnjom devojkom, Brankicom Sebastijanović.

Biković se u 2010. godini ostvario u ulozi portreta srpskog fudbalera Aleksandra "Tirke" Tirnanića u filmu Montevideo, Bog te video!. U ovom ostvarenju Dragana Bjelogrlića, ekranizovana je istinita priča o fudbalskoj reprezentaciji Jugoslavije koja se kvalifikovala na FIFA svetski kup 1930. godine. Biković i njegove kolege morali su da nauče da igraju fudbal za film. Montevideo, Bog te video! premijerno je prikazan 20. decembra 2010. godine i postao je film sa najvećom zaradom u Srbiji i na Balkanu.Takođe je izabran za najbolji film na stranom jeziku na 84. dodeli Oskara. Film je doneo Bikoviću MTV Adria filmsku nagradu i nagradu najboljeg glumca na Niškom filmskom festivalu, kao i FIPRESCI nagradu za najboljeg glumca. Takođe je osvojio nagradu Hello! magazina za ličnost godine u 2011.Televizijska serija koja predstavlja adaptaciju filma Montevidea, Bog te video!, i koja sadrži neke scene i likove koji se ne pojavljuju u originalnom filmu, premijerno je predstavljena na RTS-u 13. februara 2012.

Sledeće godine Biković se pojavljuje u televizijskoj seriji Mešano meso. Debitovao je i u produkciji Ateljea 212 - Zbogom SFRJ, koji je inspirisanom filmom Volfgang Beckera: Zbogom, Lenjin! Biković se 2012. pojavljuje kao srpski naučnik Mihajlo Petrović Alas u ostvarenju: Šešir profesora Koste Vujića, koji predstavlja filmsku adaptacija istoimenog romana Milovana Vitezovića u režiji Zdravka Šotra. Film je kritički ocenjen i komercijalno uspešan.

2013. godine Biković je glumio u seriji RTS-a Ravna Gora. Radnja serije se odvija na teritoriji bivše Jugoslavije u toku Drugog svetskog rata i prenosi priču o četničkom pokretu otpora. Sledeće godine glumio je u nastavku filma Montevideo, Bog te video! pod naslovom Montevideo, vidimo se! Pojavljuje se i u istoimenoj spin-of seriji, kao i u filmu i televizijskoj adaptaciji romana Mir-Jam: Samac u braku, pod naslovom, Kad ljubav zakasni i Samac u braku.

Redovno se pojavljuje u ruskim filmovima. Biković se pojavio u filmu Sunčani udar (2014), koji predstavlja njegov debi na ruskom tržištu, režisera Nikite Mihalkov, i temelji se na radovima Ivana Bunina: Sunčani udar i Prokleti dani Takođe se pojavio u Dukhless 2 (2015). Biković je glumio i u filmovima Led (2018) i Preko ivice (2018). Tokom 2018. godine Biković se pojavljuje u filmu Mify i u TV seriji Hotel Eleon, koji predstavljaju nastavak poznate i uspešne TV komedije Kuhinja. Uloga Pavela u seriji Hotel Eleon donela mu je status zvezde u Rusiji, Kazahstanu, Azerbejdžanu i ostalim zemljama bivšeg SSSR-a.

Godine 2018. Biković se pojavio u glavnoj ulozi filma Južni vetar, režisera Miloša Avramovića, koji je zabeležio rekordan broj pregleda. 2020. godine se pojavio i u istoimenom televizijskom serijalu.

U 2019. godini Biković se pojavio u glavnoj ulozi filma Balkanska međa zasnovan na istinitim pričama. Rusko-srpski akcioni film reditelja Andreja Volgina posvećen je tajnoj operaciji zauzimanja aerodroma Slatina na Kosovu i Metohiji tokom NATO bombardovanja 1999. godine u SR Jugoslaviji. Premijerno je prikazan u Beogradu 19. marta 2019, pet dana pre 20. godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Krajem 2019. godine Biković je ostvario vodeću ulogu u filmu Sluga, koji je postao najgledaniji film u istoriji ruskog bioskopa. Samo u jednom danu film je pogledalo više od 750.000 ljudi. Film je režirao Klim Šipenko.

U 2020. godini Biković se pojavio u glavnoj ulozi filma Hotel Beograd. Filmska komedija, realizovana u rusko-srpskoj koprodukciji. Film predstavlja deo franšize Kuhinja, odnosno nastavak sitkoma Hotel Eleon. Reditelja filma je Konstantin Statski.

Pozorište

Ostvario je značajne uloge u pozorištu, a to su : Zbogom SFRJ u Ateljeu 212; Dama sa kamelijama u Narodnom pozorištu, kao i Moj sin malo sporije hoda i Kad su cvetale tikve u Beogradskom dramskom pozorištu koje je ujedno i njegovo matično pozorište.

Podeli:



Preporucujemo