•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Miodrag Petrović Čkalja

Miodrag Petrović „Čkalja“ (Kruševac, 1. april 1924 — Beograd, 20. oktobar 2003) je bio srpski glumac i jedan od najboljih komičara na teritoriji bivše Jugoslavije.

Miodrag Petrović je rođen 1. aprila 1924. godine u Kruševcu. Bio je četvrto dete Čedomira i Hristine - Tine Petrović. Sudbina je htela da se najveći komičar bivše Jugoslavije rodi 1. aprila, na dan šale. Porodica Petrović živela je u Balšićevoj ulici u Kruševcu. U rodnom gradu završio je gimnaziju, gde je i počeo da se bavi glumom - u dramskoj sekciji.

U vreme Drugog svetskog rata nalazio se Kulturno-prosvetnoj ekipi 47. divizije NOVJ. Nakon rata i demobilizacije upisuje studije veterine u Beogradu. Nastavlja da se bavi glumom u KUD „Ivo Lola Ribar“.

Godine 1946. postaje član Dramskog studija Radio Beograda, gde i počinje njegova popularnost učestvovanjem u emisiji „Veselo veče“. Od 1951. do 1977. godine bio je član Humorističkog pozorišta u Beogradu. Glumi i u prvoj seriji Televizije Beograd - „Servisna stanica“, od 1959. godine. U toj seriji se proslavio tumačeći lik kuvara Jordana. U pozorištu, između ostalog, igra u predstavi „Bog je umro uzalud“ (snimljen i film) i antologijskoj komediji Dragutina Dobričanina „Zajednički stan“ (kasnije je snimljena i TV verzija).

Od 1976. godine imao je status slobodnog umetnika.

Ostvario je veliki broj uloga na filmu i u TV serijama. Najbolje uloge ostvario je u serijama "Servisna stanica" (1959), "Ljubav na seoski način" (1970), "Kamiondžije" (1972), "Vruć vetar" (1980) i "Kamiondžije 2" (1983), kao i u filmovima "Orlovi rano lete" (1966), "Bog je umro uzalud" (1969), "Paja i Jare" (1973), "Avanture Borivoja Šurdilovića" (1980) i "Kamiondžije ponovo voze" (1984). Imao je uspešnu saradnju sa kolegom Mijom Aleksićem. Dobitnik je više nagrada: 1974. je dobio Sterijinu nagradu, 1977. Sedmojulsku nagradu, 1991. Nušićevu nagradu za životno delo, 1995. RTS-ovu nagradu za životno delo, „Zlatnog ćurana“ za životno delo na danima komedije u Jagodini... Čkaljin sin Čedomir Petrović je glumac i reditelj.

Poslednje godine života proveo je tiho, povukavši se iz javnog života. Javno se angažovao 2000. godine u predizbornoj kampanji demokratskih snaga. Umro je 20. oktobra 2003. godine u Beogradu. U Kruševcu, u Balšićevoj ulici, pred Čkaljinom kućom, 2005. godine podignut mu je spomenik. Nekadašnja ulica Milanka Kušića, na Zvezdari u Beogradu, od novembra 2006. godine zove se po Miodragu Petroviću Čkalji. Nadimak Čkalja dobio je kao dete. Nadimak mu je dao školski drug Jeftić, jer je kao dete bio „suvonjav i štrkljast“.

Filmografija:

1950.-te

1950. Jezero

1950. Crveni cvet

1954. Sumnjivo lice

1958. Četiri kilometra na sat Profesor psihologije

1959. Tuđe dete (TV)

1959. Maskarada

1960.-te

1960. Diližansa snova Kir Janja

1960. Ljubav i moda Komercijalni direktor

1960. Autobiografija (TV) Branislav Nušić

1960. Servisna stanica (serija) Jordan

1960. Zajednički stan Pepi

1961. Nema malih bogova Jordan

1961. Serafimov klub (serija)

1961. Sreća u torbi Jordan

1962. Tri priče o Džefu Pitersu (TV) Džef Piters

1962. Junaci dana (TV) Poštar Laka

1963. Kapetan Smelo srce

1963. Detelina sa tri lista (serija)

1962-1963. Muzej voštanih figura (serija) Čuvar Mita

1964. Na mesto, građanine Pokorni! Bora Munja

1964. Instalater Štuks

1964. Put oko sveta Jovanče Micić

1964. Na slovo, na slovo (serija) Čkalja

1964. Ateks

1964. Narodni poslanik Sreta Numera

1965. Popodne jednog Fauna

1965. Licem u naličje (serija) Spasoje

1965. Leđa Ivana Groznog (TV) Ivan Grozni

1966. Orlovi rano lete Poljar Lijan

1966. Servisna stanica (TV) Jordan

1966. Crni sneg (serija) Limar Cakan

1966. Ljudi i papagaji (serija) Toza 'Sto posto'

1967. Ljubav do groba, poslednja

1967. Lopovi, talenti i obožavaoci

1967. Zlatna praćka Sibin

1967. Zabavlja vas Mija Aleksić (serija)

1967. Letovi koji se pamte (serija) Seoski fotograf

1967. Krug dvojkom (serija) Kondukter Dača

1967. Dežurna ulica (serija) Slava

1968. Kad golubovi polete Žika Afrika

1968. Višnja na Tašmajdanu Profesor francuskog jezika

1968. Bećarska revija

1968. Veseli povratak

1968. Spavajte mirno (serija) Srećko Napast

1968. Sačulatac (serija) Neven Smartić

1969. Pokojnik (TV) Anta Milosavljević

1969. Bog je umro uzalud Predrag; Nenad

1969. Silom otac Jovance Micić

1970.-te

1970. Čkalja

1970. Milorade, kam bek (TV) Stric Gvozden

1970. Engleski onakav kakav se govori (TV) Ezen

1970. Poezija Ogdena Nesa

1970. Đido (TV) Maksim

1970. Lepa parada Krojač

1970. Biciklisti Jiri

1970. Ljubav na seoski način (serija) Gvozden Jovanović

1970. Prva ljubav

1971. TV telefoniranje

1971. Sve od sebe (serija)

1971. Operacija 30 slova (serija)

1972. Koncert za komšije (TV)

1973. Ljubavni slučaj sestre jednog ministra

1973. Kamiondžije (serija) Živadin Jarić Jare

1973. Dva kapitena (serija) Kapiten TV gledalaca

1973. Paja i Jare Živadin Jarić Jare

1972-1973. Obraz uz obraz (serija) Čkalja

1974. Vlast (TV) Miloje

1975. Slučaj šampiona (TV) Bokan

1975. Momčine

1978. Sedam plus sedam (serija)

1979. Poletarac (serija)

1980.-te

1980. Avanture Borivoja Šurdilovića Blagoje Popović Firga

1980. Vruć vetar (serija) Blagoje Popović Firga

1980. Samo za dvoje (TV) Milorad Petrović

1981. Sijamci (serija) Direktor osnovne skole

1981. Istorija bračnog loma u tri toma (TV) Čkalja

1984. Kamiondžije opet voze Živadin Jarić Jare

1984. Dr (TV) Blagoje

1984. Kamiondžije opet voze (serija) Živadin Jarić

1984. Formula 1 (serija)

1986. Neozbiljni Branislav Nušić (TV) Branislav Nušić

1987. Bolji život (serija) Ljubiša Branković

1989. Čkalja sa vama

1989. Čkalja, snaga klade valja

1990.-te

1993. Ruski car (TV) Milutin Nikolić

1996. To se samo svici igraju (serija)

1997. Čkalja No. 1

1999. Halo, ovde Čkalja (serija)

2000.-te

2000. Mili i slatki, moj Đokice (TV) Đorđe

Podeli:



Preporucujemo

Porodični vikend 5. i 6. juna u bioskopu Cine Grand Delta...
Da se Tarantinu ispunila svaka želja, ekipa Petparačkih...
Otvoren konkurs za volontere Nišvila!
Emma Stone vs. Glenn Close: Ko je bolјa Cruella?
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 10. do 16. juna
Agata Kristi: Partneri u zločinu (Partners in Crime) –...
30 godina Filmskog festivala u Beču
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 3. do 9. juna
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet
Cruella (2021) (2021)
Dženifer potpisala višegodišnji ugovor sa Netfliksom
Čombe iz LZN u nastavku Paklenih ulica
Ponovo obustavljeno snimanje Nemoguće misije 7
UNESCO Međunarodni fond za kulturnu raznolikost podržao...
Access Bars® Seminar u Beogradu
Robin Vilijams je u crtnom filmu Aladin promenio 52...
Izložba Eme Bregović „Don’t Worry” od 12. juna u...
Šetland (Shetland) - brilijantna škotska krimi-serija
Održan performans Svetlane Ninković „Tren u tak” u...
Specijalna projekcija filma POTREBA ZA MRŽNJOM
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 3. do 9. juna
Fast & Furious 9 (F9) (2021) (2021)
Šesti festival muzičkog dokumentarnog filma...
The Virtuoso (2021) (2021)
Veče za muškarce u bioskopu Cine Grand Delta Planet
Mark Volberg zvezda naučnofantastičnog filma Infinite
Kondor: 5 razloga da gledate opaku špijunsku triler-seriju
Cineplexx pakleno veče 11. juna od 20 časova
Specijalna projekcija filma POTREBA ZA MRŽNJOM - DKC 9.6....
„Američka utopija” Dejvida Birna u režiji Spajka Lija...