•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Mira Banjac: Na palićkom festivalu osećam da sam deo porodice

Petog dana Festivala evropskog filma Palić, u sredu 16. septembra, u Glavnom takmičarskom programu prikazani su filmovi „Undine” nemačkog reditelja Kristijana Pecolda i „Dau.Nataša” ruskog reditelja Ilje Hržanovskog. U selekciji Paralele i sudari, na repertoaru su bili film „Ubij, pa napusti grad” (Mariusz Wilczyński, Poljska) i „Mater” hrvatskog reditelja Jure Pavlovića.

Naša legendarna glumica Mira Banjac, nekadašnja predsednica saveta Festivala evropskog filma Palić i ovogodišnja specijalna gošća festivala, na konferenciji za medije je rekla: „Ja sam emotivno vezana za ovaj festival. Osećam da sam deo porodice, ne samo festivala, već i naroda okolo. Prepoznajemo se i lepo je kad usput sretnem ljude koji znaju da je festival tu. Ove godine su ljudi učinili nemerljivi napor da se festival ne prekine”. Mira Banjac se osvrnula i na svoj odnos sa direktorom festivala Radoslavom Zelenovićem: „Gospodin Zelenović je kičma ovog festivala, na sam njegov poziv sam uopšte u ovom festivalu, mnogo pre nagrade Lifka i mog učešća u festivalskim organima. Ali mi je to ostalo u nasleđe, da moram biti tu uz festival dok još imam zdravlja i mogu nešto da doprinesem”. O značaju ove manifestacije ona je dodala: „Festivali su jedan prozor u svet, to su dani promišljanja estetike raznih naroda, i neki reper gde smo otprilike mi. Ti susreti sa ljudima su dragoceni”.

Kompozitor Zoran Simjanović, aktuelni član Saveta Festivala evropskog filma Palić, istakao je da mu je drago što se ovogodišnji festival održao i dodao da oni nisu samo značajni informativno, radi gledanja filmova koji neće biti prikazani drugde: „Festivali imaju i jednu fantastičnu vaspitnu ulogu. Kada pratiš publiku koja gleda film, tačno vidiš da li si nešto pogrešio ili nisi. To je jedna od funkcija festivala koju mnogo cenim”.

Dragan Stojmenović, reditelj filma „Tritonov vrt” koji je prikazan u selekciji Eco Dox, o specifičnostima snimanja filma rekao je: „Imao sam strah jer je tekst u stihu, da to ne bude previše. Međutim, efekat je bio potpuno suprotan i meni je jako drago zbog toga. U filmu može da se sublimira svaka vrsta umetnosti, tako da je ta poezija u stvari prirodan element”. Film šalje i vrlo važnu ekološku poruku, o čemu je reditelj istakao: „Umetnici se filmom bave radi odnosa između ljudi. U 21. veku, u ovom trenutku, možda postoji nešto što je još potrebnije i važnije, a to je odnos čoveka sa prirodom. Mislim da film ima veliku moć da upravo u tom pravcu promeni svest ljudi”.

Multimedijalni umetnik Zoran Tairović i filmska producentkinja Ana Renovica su na konferenciji za medije predstavili Međunarodni festival kratkometražnih filmova sa romskom temom FROM, čije je četvrto izdanje održano krajem avgusta ove godine u Malom Iđošu.

Poslednjeg festivalskog dana, u petak 18. septembra u bioskopu EuroCinema, u Glavnom takmičarskom programu u 20h će biti prikazan film „So od suza” francuskog reditelja Filipa Garela, dok je u 22h van konkurencije na programu film „Hotel Beograd” ruskog reditelja Konstantina Statskija, sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi. U selekciji Paralele i sudari, u 19:30 u bioskopu Abazija će ne repertoaru biti film „Sluškinja” ukrajinske rediteljke Kristine Sivolap Na istom mestu u 21:30, na programu je ostvarenje „Patrole” Stefana Komandareva. U bioskopu Abazija u 17:30 biće održana i specijalna projekcija dokumentarnog filma „Zaceli me” rediteljke Danijele Štajnfeld.

Foto: Igor Irge, uz dozvolu autora za korišćenje.

Podeli:



Preporucujemo