•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Mira Banjac

Mira Banjac (Erdevik, 4. novembar 1929.) je srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica, pored Milene Dravić, najveća živa zvezda jugoslovenskog filma.

Mira Banjac, pravo ime Mirjana T. Banjac, pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u Novom Sadu (1950). Uz kraće angažmane u pozorištima u Sremskoj Mitrovici (1949—1951) i Narodnom pozorištu u Banja Luci (1953 — 1955) radila je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu (1951 — 1970). Godine 1970. prešla je u Beograd i postala član Ateljea 212.

Likove žena iz naroda, svoja najuspelija glumačka dostignuća, najčešće ostvaruje svojevrsnim humorom. Osim u pozorištu, gde je dobila niz priznanja, igrala je i u nizu televizijskih drama i serija (na primer glavnu ulogu u seriji Marija Stipe Delića i više glavnih uloga u dramama Milenka Vučetića) te na filmu.

Na velikom ekranu ostvarila je više uloga za pamćenje, posebno u ostvarenjima Gorana Paskaljevića. Autorka je scenarija kratkometražnog filma Laku noć Šnjuka.

Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalog dveju Sterijinih nagrada, Statuete Joakim Vujić, Oktobarske nagrade Novog Sada, zatim Oktobarska nagrada Beograda, Sedmojulska nagrada, tri Zlatne arene, Nagrada grada Zagreba (za TV seriju „Marija“), Zlatni lovorov vijenac za životno djelo (Sarajevo 1991).[4]

2000. godine dobila je nagradu Dobričin prsten, kao najveće glumačko priznanje u Srbiji.

2008. godine dodeljena joj je Nagrada "Pavle Vuisić", koja se dodeljuje glumcu za životno delo.

Za vreme Drugog svetskog rata bila je godinu dana u Prvoj proleterskoj brigadi.[4]

Filmografija glumca Mire Banjac:

1960.-te

1964. Boj na Kosovu

1967. Džandrljivi muž Maga

1968. Pusti snovi Zorica Božović

1969. Silom otac Persa Micić

1970.-te

1970. Rođaci Anka

1971. S vanglom u svet

1971. Diplomci Budina ujna

1972. Jedan ujak Hojan

1972. Glumac je, glumac

1972. Ne gazite muškatle

1972. Selo bez seljaka

1973. Žute fesvice

1973. Slanici

1973. Kamiondžije strina Cana

1973. Naše priredbe Karolina Horvat

1973. Žuta Studentkinja

1973. Paja i Jare - Kamiondžije strina Cana

1973. Bećarski divani

1973. Crvena bašta

1974. Prosek

1974. Divlje godine

1974. Pozorište u kući 2 Zorka Jorgandžijević

1974. Obraz uz obraz Mira

1974. Vlast Mica

1975. Kičma

1975. Soba sa pet zidova

1975. Hitler iz našeg sokaka Žaretova žena

1975. Pesma

1976. Marija

1976. Zvezdana prašina Kaća

1976. Kuhinja Ana

1976. Čuvar plaže u zimskom periodu Spasenija Pašanović

1977. Kako upokojiti vampira Marija

1977. Ne naginji se van Mileva

1979. Srećna porodica Inspektor

1979. Radio Vihor zove Anđeliju

1979. Srećna porodica

1980.-te

1980. Majstori, majstori! Ljiljana

1980. Interesi

1980. Vruć vetar Firgina verenica Mara

1980. Samo za dvoje Miloradova koleginica iz kancelarije

1981. I nama je samo jedan dud preost'o

1981. Tuga

1981. Lov u mutnom Nata

1981. Baza na Dunavu Saveta Brdar

1981. Široko je lišće Jovanka

1981. Šesta brzina Saveta Govedarević

1981. Sjećaš li se Doli Bel majka

1982. Doktorka na selu

1982. Priče iz radionice Saveta Govedarević

1983. Čovek sa četiri noge

1983. Korespondencija Milica Njegovan, Hadžijina žena

1983. Radovan III Katica

1983. Veliki transport Jela

1983. Oštrica brijača

1984. Opasni trag Milina majka

1984. Kamiondžije 2 Inspektorka

1984. Varljivo leto '68 Petrova majka

1984. Lazar

1984. Balkanski špijun Danica Čvorović

1985. Ekran sneži

1985. Jagode u grlu svastika Ruža

1986. Lepota poroka Milada

1986. Svečana obaveza Saveta

1986. Medved 007

1987. Milan - Dar

1987. Pod ruševinama

1987. Život radnika

1988. Roman o Londonu (serija)

1988. Mlada sila

1988. Srce i njena deca Keva

1988. Haustorče

1988. Za sada bez dobrog naslova

1988. Đekna još nije umrla, a ka' će ne znamo Perka

1989. Čovjek koji je znao gđe je sjever a gđe jug Joka Čokorilo

1989. Sveti Georgije ubiva aždahu tetka Slavka

1989. Gospođa ministarka Tetka Daca

1989. Usamljena ruža

1989. Specijalna redakcija Branislava Kukić

1989. Čudo u Šarganu Ikonija

1989. Svet gospođa Tomić

1989. Divlji svetac Mikina majka

1989. Dome, slatki dome Cica

1989. Metla bez drške

1989. Drugarica ministarka

1989. Balkan ekspres 2 Mira Baba

1990.-te

1990. Zaboravljeni Dankova majka

1990. Gala korisnica: Atelje 212 kroz vekove

1990. Poslednji valcer u Sarajevu

1990. Sveto mesto Gospodarica Županski

1991. Kuća za rušenje Svekrva

1991. Srpski rulet

1991. Metla bez drske 3 Desa, Duškova tetka

1993. Raj

1993. Metla bez drške Desa

1993. Ruski car Natalija Simeunović

1994. Dnevnik uvreda 1993. Sofija

1994. Vukovar, jedna priča Milka

1995. Oriđinali

1996. Ivan (TV) Lekarka

1996. Do koske sladoledžika

1996. Lepa sela lepo gore Veljina majka

1997. Moja domovina

1996-1997. Gore dole kućna pomocnica Kaja

1997. Laža i paralaža (film) kuvarica

1998. Bure baruta majka Bosanskog Srbina

1999. Nož nana Hikmeta

2000.-te

2000. Mili i slatki, moj Đokice Marija

2001. Seljaci Draginja

1999-2001. Porodično blago Roska Gazikalović

2001. Ona voli Zvezdu baba Mara

2001. Sve je za ljude Draginja

2001. Lola Slavka

2002. Tridesetdva kvadrata Draginja

2001-2002. Porodično blago 2 Roska Gazikalović

2002. Lisice kleptomanka

2002-2003. Kazneni prostor Anina baba

2003. Kazneni prostor 2 Anina baba

2004. Stižu dolari udovica Šćepana Jovovića

2005. Potera za Sreć(k)om baka sa cegerima

2005. Stižu dolari 2 udovica Šćepana Jovovića

2006. M(j)ešoviti brak tetka Anana

2006. Optimisti Baba kockarka

2006. Ljubav, navika, panika Milka

2007. Bela lađa Roska Gazikalović

2007. Promeni me Malobabićka

2006-2009. Seljaci Draginja

2008. Braća Blum

2008. Bela lađa 2 Roska Gazikalović

2007-2008. Vratiće se rode Ružica Sinđelić

2009. Medeni mesec Stana

2009. Đavolja varoš Baka

2010.-te

2009-2010. Bela lađa 3 Roska Gazikalović

2010. Šesto čulo Pašićeva majka

2010. Kao rani mraz Skeledžija

2010. Sedamdeset i dva dana Baba Neđa

2010. Beli, beli svet

2011. Beli lavovi Bakica

Podeli:



Preporucujemo

IZDVAJAMO SA FESTA: 5 FILMOVA SA RATNOM TEMATIKOM KOJE NE...
Porodični vikend u bioskopu Cine Grand Delta Planet 8. i...
Peta sezona Krune neizvesna, niko neće da glumi princa
Porodica Kremenko ponovo stiže na male ekrane
Niz srpskih filmova i manjinskih srpskih koprodukcija u...
Emilija Klark u Marvelovoj Tajnoj invaziji
365 Days (365 dni) (2020) (2020)
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 6. do 12. maja
Uskrs sa Zecom Petrom u Cineplexx bioskopima
Nagrada publike na 43. Moskovskom filmskom festivalu...
9. Međunarodni bijenale umetničkog dečjeg izraza –...
Nastavak Igre prestola: Procurile fotografije sa snimanja...
Patrik Dempsi o povratku u 'Uvod u anatomiju'
La bonne épouse (2020) - uskoro
Mortal Kombat (2021) (2021)
Iz Marvelovog filmskog univerzuma dolaze novi bioskopski...
Love and Monsters (2020) (2020)
Film o slavnom kuvaru Entoniju Burdenu stiže u bioskope
U sredu 28. aprila počinje serijal tribina „Identitet...
Mračne, napete, hladne skandinavske serije vrhunske...
Erotski film ‘365 dana’ dobio Zlatnu malinu...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 6. do 12. maja
Dobitnici Oskara premijerno na 49. FEST-u
CINE GRAND DELTA PLANET - Repertoar od 29. aprila do 5. maja
Dekster se vraća na male ekrane
Palić Film Festival - Dobitnik nagrade “Aleksandar...
Pickbox TV kanal postaje deo SBB programske šeme
Spilbergova “Priča sa zapadne strane”: Objavljen prvi...
POTREBA ZA MRŽNJOM najbolji dugometražni dokumentarni...
Those Who Wish me Dead (2021) - uskoro