•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Mira Furlan

Mira Furlan (Zagreb, FNRJ, 7. septembar 1955.), je hrvatska glumica i pevačica koja trenutno živi u SAD. Igrala je u mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije. U Sjedinjenim Državama je poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno fantastičnoj seriji Babilon 5 i po ulozi Danijel Ruso, u seriji Izgubljeni.

Kao članica Hrvatskog narodnog kazališta igrala u mnogim filmovima. Jedan od njih je bio i Otac na službenom putu (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu. Osamdesetih godina kratko je nastupala za rok-bend La Cinema.

Zapamćene su uloge u filmovima Kiklop (1982) Antuna Vrdoljaka, U raljama života (1984) i Za sreću je potrebno troje (1986) Rajka Grlića i u filmu Lepota poroka (1986) Živka Nikolića.

Krajem 1991. godine Mira Furlan i njen suprug emigrirali su iz SFRJ kako bi izbegli političke pritiske i etničke tenzije koji su ih pratili zbog krize u kojoj se bivša država nalazila. Godine 2002. vratila se posle 11 godina u Hrvatsku da bi igrala glavnu ulogu u predstavi Rada Šerbedžije. Suprug joj je filmski reditelj Goran Gajić koji je, između ostalog, režirao i Sofoklovu Antigonu. Režirao je i epizodu Babilona 5 u kojoj je Furlanova glumila. U zadnje vrijeme glumila je i u srpskim filmovima i serijama (Diši duboko, Turneja i Vratiće se rode). U Los Anđelesu snimila je muzički album „Songs From Movies That Have Never Been Made“ (Pesme iz filmova koji nikad nisu snimljeni).

Nedavno je igrala lik Danijele Ruso u ABC-ovoj televizijskoj seriji Izgubljeni.

Povremeno je pisala kolumnu u splitskom magazinu Feral tribjun.

Filmografija glumice Mire Furlan:

1970.-te

1977. Prijeđi rijeku ako možeš

1979. Novinar

1980.-te

1981. Nepokoreni grad

1980-1981. Velo misto

1982. Kiklop

1983. Pismo - Glava

1984. Štefica Cvek u raljama života

1984. U raljama života

1984. Zadarski memento

1985. To nije moj život, to je samo privremeno

1985. Horvatov izbor

1985. Ćao inspektore

1985. Otac na službenom putu

1985. Obisk

1985. Za sreću je potrebno troje

1986. Od zlata jabuka

1986. Lepota poroka

1982-1986. Smogovci

1986. Putovanje u Vučjak

1986. Špadijer-jedan život

1987. Dom Bergmanovih

1987. Osuđeni

1987. Ljubezni Blanke Kolak

1988. Za sada bez dobrog naslova

1988. Špijun na štiklama

1987-1988. Vuk Karadžić

1988. Journey to the South

1988. Braća po materi

1989. Poltron

1989. Bolji život

1989. Bunker Palace Hôtel

1989. Drugarica ministarka

1990.-te

1990. Tuđinac

1990. Stela

1990. Gluvi barut

1991. Sarajevske priče

1991. Video jela, zelen bor

1990-1991. Bolji život 2

1993. Babylon 5: The Gathering

1995. My Antonia

1996. Black Kites

1997. Spajdermen

1998. Babylon 5: In the Begining

1998. Babylon 5: Thirdspace

1994-1998. Vavilon 5

2000.-te

2001. Sheena

2004. Diši duboko

2006. Night Stalker

2007. Apology

2004-2008. Izgubljeni (TV serija)

2008. Vratiće se rode

2008. Turneja

2009. Gola koža

2010.-te

2010. Cirkus Kolumbija

Podeli:



Preporucujemo

Darko Bajić: Susret različitosti daje kvalitet svim...
Džoker 2 će dobiti još jednog Arkham Asylum glumca
Džejson Momoa se ošišao pa tetovirao glavu
Najavljena druga sezona serije Seks i grad, gledaoci...
Vudi Alen (nije) najavio penziju nakon narednog filma
Marvel razočarao sve sa "Ant-Man 3" filmom
Trag Divljači (2022) - uskoro
Zvezda "Kuće zmaja" bila zabrinuta zbog jedne scene
Preminuo pozorišni i filmski velikan Radko Polič - Rac
SPECIJALNA PROJEKCIJA FILMA „ALA JE LEP OVAJ SVET“ U...
Nagrada Mali princ - Marijana Petrović: Za Malo pozorište...
Milčo Mančevski: LIFFE je festival gde se poštuje film i...
Raznovrstan prateći program na 29. Međunarodnom festivalu...
Serija "Succession" proglašena najboljom na 74. dodeli...
Zbog čega su dadilje dece Dženifer Lopez davale otkaz...
Pogledajte teaser za filmski debi Zlatana Ibrahimovića,...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 22. septembra do 28....
IMAX premijera filma ,,Avatar" u Cineplexx Galerija...
Treći dan 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu...
Kanađanin Stiv Barakat iz Beograda kreće na svetsku...
Netflix najavio novu hit seriju "1899"
Razgovor Ješe Denegrija i Raše Todosijevića u pratećem...
Život i karijera muzičke dive Whitney Houston uskoro na...
Peti “Valter Fest” u Mladenovcu
BiH ima kandidata za nagradu Oskar
Makonahijev film odbačen šest nedelja pre produkcije
Austrijski filmski festival - Adrijan Fajks: Važno nam je...
Preminula Irena Papas
Sofija Kopola snima film o Prisili Prisli
Zak Efron konačno otkrio da li je imao plastične...