•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Mission: Impossible (1996)

Nakon zadržavanja patenta više od decenije na holivudskom pojmu japi osvajača sa pozlaćenom savešću, Tom Cruise je pronašao savršeni lik superheroja na koju je mogao da nakalemi njegovu bez daha preteranu ličnost sa ekrana.

U "Mission: Impossible", uglađeno, očaravajuće ažuriranje starinske televizijske serije, Cruise glumi Ethan Hunt-a, američkog špijuna koji bespoštedno luta po svetu rizikujući njegov život kako bi sačuvao kompjuterski spisak tajnih agenata od pada u pogrešne ruke.

Ethan ima sve karakteristike tipičnog Tom Cruise protagoniste. On je čistokrvni sve-američki dečak, drzak mladić koji se diže i gonjeni moralni krstaš, sav umotan u jedan vatrenooki, sjajno zubasti paket komprresovane snage volje.

Ali ispod njegovog pravednog momka-čuda entuzijazma krije se niz prevaranta za Noć veštica. "Mission: Impossible" je nabijena maštovitim uređajima i zastrašujućim žargonom, ali njegova najzabavnija koncepcija je Ethan-ova povremena navika da se krije iza stvarne maske drugog lika.

Za Cruise heroja, svaki novi izazov ima hitnost "umri ili umri obreda inicijacije" na sledeći nivo čovečanstva. Seksi, a da u stvari nije seksualna osoba, ne zna značenje reči "opuštanje".

On je previše zauzet da bi se dokazao kao majstor tehničar u životnoj igri da bi odvojio vreme za lagano valјanje u senu. U retkim prilikama kada se skrasi sa ženom, lјubav postaje još jedan pokorni test veštine izvedene graciozno pod pritiskom.

Za mladog čoveka obučenog za uspeh u dubokom svetu, hirovita budnost nije samo stav, već i suštinska strategija preživlјavanja. "Mission: Impossible" zastaje dovolјno dugo da sugeriše privlačnost između Ethan-a i Claire (Emmanuelle Beart), partnera u špijunaži, ali nije potrebno vreme da im se priredi ljubavna scena.

Film, koji je režirao Brian De Palma, zumira zajedno sa hladnom hladolikošću koja sugeriše elegantnu verziju osušenu smrznutim filmom njegovog filma "Blow out" iz 1981. godine. U njegovoj počasti Hitchcock-u, De Palma se pokazao kao sjajan plagijator. Ovde, imitirajući nešto daleko manje umešno, on pronalazi uzbudlјiv balans između televizijske serije koja je lupkala o futurizmu hladnog rata i zlokobnoj elektronskoj kul sajber-mudrosti 90-ih.

Umesto dobro podmazanih zupčanika u tehnološkoj mašini iz snova, ovi špijuni 90-ih su laptop igrači koji igraju smrtonosne žmurke na internetu. Jedan deo priče uklјučuje neprestano dopisivanje kriptovanih poruka iz Knjige o Jovu. Kako film dostiže njegov vrhunac u vozu velike brzine, postaje drama dvoboja računara, modema i mobilnih telefona kojima upravlјaju antagonisti koji sede nekoliko metara jedan od drugog.

Kao što bi trebalo u filmu koji je zaista crtani film uživo, ništa u "Mission: Impossible" ne izgleda baš stvarno. Prag, mesto nekih od najbolјih akcionih scena, okupan je u iridescentno plavo. Najžešća eksplozija odjeknula je u neverovatno elegantnom praškom kafiću kojim dominira džinovski akvarijum koji služi kao komično probušena metafora sveta napunjenog piranama kroz koje Ethan pliva.

Klјučna razlika između televizijske serije i filma je njihov odnos prema timskom radu. U seriji se na saradnju sa pacijentima gledalo kao na gotovo religioznu obavezu, i skoro svaka epizoda sastojala se od najmanje jednog dugotrajnog niza kolaborativnog mehaničkog lutanja da bi se postavila zamka.

Film odaje počast prošlosti uklјučivanjem dve nacrtane scene provale i ulaska. U složenijoj od njih, Ethan upada u trezor računara u srcu Pentagona spuštajući se kroz plafon na kablu koji zahteva da bude umetnik trapeza sa prstima kradlјivca dragulјa. Ako mu telesna temperatura zagreje sobu za jedan stepen, oglasiće se alarmi.

U filmu je Cruiseov lik pokretač priče, i on preživlјava upravo zato što odbija da bude timski igrač. Nakon što su kolege izbrisane (ili on tako misli) pred početak filma, on se ogluši o službeno naređenje da prekine misiju, angažuje svoje pomoćnike i pokreće istragu zbog koje će i zvanično biti porečen od njegove profesije.

Tamo gde je televizijska serija prikazivala borbu Amerike da drži korak sa sovjetskom tehnologijom naoružanja, film hrabro postavlјa jednu nogu u prošlost, a drugu u sadašnjost. Nakon što je iskoristio nostalgiju iz hladnog rata, sugerišući da je neprijatelј postkomunistički demon iz Istočne Evrope, naglo zamahuje teleskopom da bi ispitao korupciju i dvoličnost unutar američkog špijunskog sistema.

Priča David Koepp-a i Steven Zaillian-a sigurno ima dovolјno preokreta i iznenađenja da publika nagađa do poslednjeg trenutka. Ako ta priča nema ni trunke smisla na bilo kojem broju nivoa, pa šta? Nije ni televizijska serija, u kojoj osnovna verodostojnost nije bila bitna sve dok je njena naučno-fantastična mehanika održavala napetost.

Film ima preodređeno vreme da svoj šešir preusmeri na prošlost, počevši od trenutka kada Ethan-ov šef (Jon Voight) dobije uputstva putem video trake koja se odmah samouništava uz malo diskretnog zviždanja dima. Lalo Schifrin-ova paradirajuća televizijska tema iz 1960-ih godina, sa njenim udaralјkama i ubrzanim bongo bubnjevima, oživlјena je i spojena sa muzikom Danny Elfman-a kojq zadržava dovolјno originalnog ukusa da pruži besprekoran muzički kontinuitet.

"Mission: Impossible" je tako temelјno dominisana od strane njene zvezde da se njeni sporedni likovi registruju samo brzo. Izuzetak je Vanessa Redgrave, koji ga postavlja kao bezobzirnog pohlepnog prodavača informacija po imenu Maa sa kojim Ethan i njegovi partneri igraju igre računarskih duela. Drugi je Henry Czerny, koji personifikuje fanatičnu, usku birokratsku službenost. Voight-ovo lice ključa sa dovolјno intenzivnih, dvosmislenih emocija tokom filma da ispuni glumački rečnik izraza lica.

U duhu čvrsto povređene zvezde, film vešto čuva njegovee najbrže akciono-avanturističke trenutke do samog kraja, a zatim ih pušta u delirijuskoj žurbi koja je kratka, ali ipak vredna čekanja. Dok Cruise pronalazi sam sebe kako se očajnički pentra preko krova brzog voza sa helikopterom u poteri i tunelom koji se približava, "Mission: Impossible" vas katapultira u najčudniju filmsku vožnju godinama unazad.

Žanr:akcija, avantura, triler
Godina:1996
Reziser:Brian De Palma
Scenario:Bruce Geller, David Koepp
Uloge:Tom Cruise, Jon Voight, Emmanuelle Béart
Uzrast:PG
Award:3 nagrade i 17 nominacija
Box office:457.7M USD
Studio:Paramount Pictures, Cruise/Wagner Productions
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:110 minuta
Podeli:



Preporucujemo