•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Mladićevi branioci protiv Mladićevih tužilaca na Beldocsu

U okviru 12. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, od 8. do 15. maja, biće održan program “Lavirinti pravde” posvećen globalnim izazovima prava i pravosuđa. Pet dokumentaraca publici pruža priliku da se upozna sa najnovijim vizuelnim istraživanjima stvarnosti našeg složenog i uzburkanog sveta, u kojem je uspostavljanje vladavine prava od suštinskog značaja za postizanje trajnog mira nakon sukoba, za efikasnu zaštitu ljudskih prava i za održivi ekonomski napredak i razvoj.

U ovom programu biće prikazani “Suđenje Ratku Mladiću” o procesu vođenom protiv srpskog generala Ratka Mladića u Hagu, “Nek mi je Bog u pomoći” o radu briselske istražne sudije Eh Gruvez, “RBG” o sudiji Vrhovnog suda SAD-a Rut Bejder Ginsberg (85), “Proces – Država Rusija protiv Olega Sencova” o suđenju Olegu Sencovu i pokušaje njegove porodice, prijatelja i advokata da ga spasu, i “Proces” koji arhivskim snimcima rekonstruiše jedno od prvih montiranih suđenja koje je osmislio Staljin.

Serija razgovora i panel diskusija koji će pratiti projekcije osmišljena je kao kritički prostor za ispitivanje višestrukih i složenih verzija stvarnosti i za uspostavljanje informativne platforme za preduzimanje akcije u borbi za efikasan pravosudni sistem i zdravo građansko društvo. Podršku ovom programu Beldocs-a je pružila Fondacija Hajnrih Bel,
Beograd, koja svojim aktivnostima nastoji da doprinese jačanju civilnog društva, negovanju dijaloga između zemalja u regionu i EU, poštovanju i zaštiti ljudskih prava, kao i da podrži politike zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Posle projekcije filma “Nek mi je Bog u pomoći”, 10. maja od 17 sati u DKC-u, koreditelj Iv Inan razgovaraće s publikom, Askold Kurov reditelj filma “Proces – Država Rusija protiv Olega Sencova” 12. maja od 17 sati u istom prostoru srešće se s publikom, dok će Robert Miler i Henri Singer, reditelji filma “Suđenje Ratku Mladiću”, s publikom razgovarati 9. maja od 18 satu u Velikoj Sali Doma omladine Beograda. Njih dvojica biće učesnici i panel dikusije na temu “Sudska pravda: između žrtava i počinioca” koja će biti održana 10. maja od 11 sati u tribinskoj sali Kolarčeve zadužbine. Na toj diskusiji govoriće i glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, Piter Mekloski, sada u penziji, kao i glavni advokat Mladićeve odbrane - Branko Lukić.

U maloj sali Kolarčevog univerziteta, 13. maja od 11 sati biće održana panel diskusija “Pravda u rukama žena: rodna perspektiva pravničke profesije u Srbiji”, na kojoj će, između ostalih govoriti Vida Petrović Škero, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije, i prof. dr Jelena Jerinić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu. Tog
dana od 12.30 u istom prostoru biće održana i panel diskusija “Staljinova pravda u svetlu današnje stvarnosti”, na kojoj će učestvovati Askold Kurov, reditelj filma “Proces – Država Rusija protiv Olega Sencova” i Boris Varga, novinar i politikolog.

Na ovaj način, Beldocs se pridružuje najboljim svetskim festivalima dokumentarnog i angažovanog filma, koji su prepoznali potencijal kombinovanja filmskog i debatnog programa kao načina da se efekat dokumentarnog filma osnaži, znanje produbi i proširi, a publika motiviše i ohrabri na akciju.

Ovogodišnji, dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, koje će biti održan od 8. do 15. maja u Beogradu i Novom Sadu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u 16 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu