•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Mortal Kombat (2021)

Film Mortal Kombat iz 1995. godine i dalјe je jedan od bolјih akcionih filmova rađenih po video igrama i jedna od najvernijih filmskih adaptacija neke video igre, ali ipak nije mogao sasvim da predstavi krvave dubine MK-ove izopačenosti pod ograničenjima PG 13 ocene. Četvrt veka kasnije, dugometražni debi režisera Simon McKuoid-a daje supernaturalnu borbenu franšizu facelifting i onaj priželјkivani R rejting, sa gejzirima u krvi zbog kojih bi Quentin Tarantino i Sam Peckinpah bili zavidni. Nije dodan samo za neki faktor adolescentnog strahopoštovanja, iako naglašava već divnu koreografiju sa jarkocrvenim vizuelnim uskličnicima. To je element za uzemlјenje koji sprečava da se borbe osećaju plastično, lažno ili eterično. Ljudi gube oružje, poseku se, prave štetu. Osećaju se nužno smrtnima, delom i zato što nas stalno podsećaju na njihovu krvavu biologiju. Iako nivo krvavosti može da se oseća kao mala komponenta filma, to ukazuje na razumevanje i sposobnost ovog Mortal Kombat-a da bude prekomerni, a da ne bude van kontrole.

Kao i mnogi slični filmovi, Mortal Kombat usiduje njegovo drečavo razvaljivanje sa jednostavnim borilačkim majstorom za kojeg se ispostavi da ima skriveni potencijal. Ovde je reč o profesionalnom borcu Cole Young-u (Lewis Tan), porodičnom čoveku čija su karijera a i veštine na izmaku. Tan-ova mekoća pruža dražesnu ravnotežu Cole-u, dodajući šarm zajedno sa njegovom ćerkom (Matilda Kimber) i suprugom (Laura Brent). Ali hej, to je jedan od onih supermoćnih fantastičnih filmova i Cole-u je dobio “Chosen One” napisan na celom njegovom gipkom protagonističkom licu. Tačnije, krasi ga na njegovoj koži: Logo Mortal Kombat označava da je on, poput nekolicine izabranih širom sveta, prvak Zemlјe u tekućem višedimenzionalnom sukobu. Hajde, svi znamo rezultat: Predstoji turnir između zlih onostranaca i dobrih lјudi sa Zemlјe i vreme je da odaberemo borca.

Srećom, unapred smo okusili dobre stvari i film se odriče previše pozadinske priče o postavlјanju pozornice jednostavnom naslovnom karticom i lepo sadržanim početkom za osvetu. Od tog trenutka napred, sve to funkcioniše zahvalјujući sjajnom McQuoid-ovom osećaju za vizuelni ton. Nјegova okruženja poseduju pojačanu bajkovitu boju i scenografiju koja na dobar način može da se oseti otrcano - poput kuriranog haosa u fazama borbene igre. Neplodno veličanstvo australijske pustinje postaje verodostojni most između lјudskog i nelјudskog; bujnost drugih carstava proglašava sopstvenu tuđinsku estetiku. Reditelј takođe ima solidan osećaj za akciju, pronalazeći pametne uglove kako bi pokazao i vrpolјaste, očajne borilačke veštine i supermoćnu preciznost - a sve to kinematograf Germain McMicking čini ne samo čitlјivim, već i pozivnim.

Ali borbe su dobre onoliko koliko su dobri njihovi borci, a Mortal Kombat-ov ekran za odabir prepun je zvezda i savršen je za gledanje. Pored Tan-a, glumačka ekipa je pretežno azijskog porekla, dobrodošao razvoj koji omogućava veteranima poput Hiroiuki Sanade i Chin Han-a da kradu scene (impozantna oholost Han-ovog duha Shang Tsung-a savršeno se pari sa tihom emisijom smrtonosne magije Joe Taslim-ovog superzlikovca Sub-Zero) i zvezde u usponu poput Ludi Lin-a i Max Huang-a da dokažu da su uvek pripadali centru pažnje. Lin-ove vatrene lopte Liu Kang-a posebno su harizmatične, sposoban je da uravnoteži mrtvu tačku i mističnu ozbilјnost povrh fizičkih zahteva uloge... i ne šteti što je apsolutno moderno izvedeno u filmu.

Ali Col-ova dobrodošlica u ovom fantastičnom društvu je manje impresivna, više je lјudskih likova u ekipi poput bivših vojnika Sonia (Jessica McNamee) i Jax (Mehcad Brooks). Oboje su opterećeni teškim zadacima u kojima su učestvovali u prošlosti i očekivano je od njih da će se uspešno snaći u ovom društvu. Ali čak i Jax-ova lagano skicirana metafora ranjenog ratnika omogućava Brooks-u prostora za neke posebno empatične izraze; Sonia je u radnji jedva prisutna uprkos McNamee-ovim naporima da integriše lik. Možda je to zato što joj se čini da ima jednu nit - ona ​​u početku nije žigosana kao jedna od izabranih, jer nije ubila nekoga ko jeste, ali bilo kakva moralna linija koju predstavlјa, nažalost, ostaje neistražena u ovom hipermačo ubistvenom svetu punom otrcanih vihora udaraca, eksplozija i seckanja.

Ali to su nedoumice za likove koji se obično svode na uvodne rečenice, pobednički hir ili krvavavu proslavu pobede. Toliko njih je predstavlјeno bacanjem kockica od strane McKuoid-a i tima dok pokušavaju da postave granicu između hardcore fan usluge i filma koji ih zapravo drži zajedno. Ponekad ove kockice mogu da postanu jezive, što može da se očekuje od nečega što tako neskriveno voli njegov izvorni materijal. Na primer, Kano (Josh Lawson) - zajedljiva vreća za udaranje - samo je ponekad toliko zabavan koliko to žele prostački povici Aussie bad-boy-a. Ali čak i ove slabosti doprinose nesvesnom tonu zbog kojeg MK funkcioniše. Nije samoozbilјno, ali poštuje izvor i publiku. Ako su potrebne neke niske tačke da bi se naglasila ova činjenica, dobro, većina nas će ih rado prihvatiti.

Svakako, neuravnoteženi scenario je i dalјe naizmenično lagan ili prenatrpan događajima - njegov tim scenarista nije baš zauzdao režisera po prvi put - i rezultirajući nestalni tempo može da vas izbaci iz njegovog šlemastog žleba. Prelazak u treći čin ispunjen je posebno maglovitom stenografijom koju koriste mnogi drugi filmovi o video igrama: Stanimo svi na proizvolјnom mestu i porazgovarajmo malo o borbama koje ćemo voditi. Srećom ova štucanja ne prekidaju stvari predugo, niti zauzimaju previše filma koji je inteligentan i velikodušan sa njegovom akcijom.

Iako više od toga, i možda je to razlog zašto funkcioniše tako dobro, efekti koji podržavaju pomenutu akciju konačno izgledaju dovolјno dobro da postoje zajedno sa njenim borcima. Svesno kampi efekti, praktično majstorstvo i najbolјa tehnologija u svakom trenutku uvek će imati svoj šarm, ali kako CGI postaje sve više fotorealističan, njime može da se upravlјa sa isto toliko blica i strahopoštovanja kao i oružjem. Dobro osvetlјene moći izgledaju fantastično - nikada ne preti opasnost od potkradanja kukavičkim editovanjem ili senkom - posebno ledene smrti kojom je mahao Sub-Zero. Velikom lošem snešku je potreban određeni nivo brutalnosti da ne bi bio previše blesav, i da, Mortal Kombat je brutalan. Ali na zabavan način! To je vrsta gadne mašte sa akcionim figurama koju Zack Snyder misli da dovodi do superheroja. Zaista, ako su ove vrste spektakularnih deviznih efekata i ovaj nivo tonalnog razumevanja ono što se iznosi na sto, radije bi videli Simon McKuoid Cut bilo koji dan u nedelјi.

U stvari, Mortal Kombat je većinu njegovih najvećih lekcija izvukao iz modernog superheroj blockbuster-a, izbegavajući neke od njihovih najgorih zamki u akcijama. Nema bezličnih, senkovitih rulјa antagonista (iliti horde botova, bubica ili vanzemalјaca svakog Marvel-ovog naslova). Samo živopisna grupa čudnih zlikovaca koji mogu biti spaljeni bez brige o tome kako će to uticati na korporativnu strategiju. To je filmsko ostvarenje koje uspeva da bude zadovolјavajući akcioni film, zahvalјujući taktilnim i intimnim borbama jedan na jedan - i karnevalskoj vožnji za one koji vole franšizu. Možda to neće popraviti filmove o video igrama preko noći, ali Mortal Kombat bi konačno mogao da donese njihovoj izuzetno lošoj reputaciji pogubnu fatalnost. I da, ima “Get over here!” trenutak toliko dobar da će pružiti da se naježe svi koji su proveli vreme sa arkadnim borcima.

Žanr:akcija, avantura, fantazija
Godina:2021
Reziser:Simon McQuoid
Scenario:Greg Russo, Dave Callaham
Uloge:Lewis Tan, Jessica McNamee, Josh Lawson
Uzrast:R
Studio:New Line Cinema, Atomic Monster, Broken Road Productions
Zemlja:Australija
Website:mortalkombatmovie.net
Jezik:engleski
Trajanje:110 minuta
Podeli:



Preporucujemo