•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Mustafa Nadarević

Mustafa Nadarević (Banja Luka, 2. maja 1943.), hrvatski i bosanskohercegovački pozorišni, filmski i televizijski glumac i pozorišni reditelj.

Mustafa Nadarević rodio se u Banjoj Luci 1943. godine za vreme NDH. Zbog bombardovanja grada se, zajedno sa porodicom, seli u Zagreb. Otac mu je bio domobranski narednik, a majka prvo domaćica, pa zatim blagajnica mesarsko-pekarskog preduzeća "Mićo Šurlan" u Bosanskom Novom. U Zagrebu je išap u prvi razred osnovne škole, zatim se seli u Bosanski Novi gde ostaje sedam godina a potom se seli u Rijeku. Posle završene gimnazije u Rijeci diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Pozorišnu karijeru započeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih. Od 1969. član je Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Gostuje u HNK "Ivan pl. Zajc" u Rijeci, HNK u Splitu i na Dubrovačkim letnjim igrama. Ostvaruje značajne uloge u domaćem (Bodgan u Hvarkinji, Pomet u Dundu Maroju, Miletić u Ostavci, Leone u Gospodi Glembajevima i drugim) i stranom repertoaru (Lorenzacco u Lorenzaccio, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Figaro u Figaro se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnezda). Ostvario je celi niz uloga u tv-filmovima i serijama, a na filmu se posebno proslavio ulogom ujaka u Ocu na službenom putu E. Kusturice, te ulogama u filmovima Miris dunja M. Idrizovića, Već viđeno G. Markovića, Glembajevi A. Vrdoljaka, Praznik u Sarajevu B. Filipovića, Gluvi barut B. Čengića, Savršenom krugu A. Kenovića i drugim.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu predavao je dve godine a na sarajevskoj jedan semestar.

Odlukom Ministarstva kulture RH 2006. godine proglašen je nacionalnim prvakom.

Izbor iz filmografije:
1968. - Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata
1970. - Fiškal TV serija
1971. - Prosjaci i sinovi TV serija
1977. - Nikola Tesla TV serija
1978. - Punom parom TV serija
1978. - Mačak pod šljemom TV serija
1980.-1981. - Velo misto TV serija
1981. - Nepokoreni grad TV serija
1982. - Kiklop
1982. - Miris dunja
1982. - Zločin u školi
1983. - Lažeš, Melita TV serija
1984. - Mala pljačka vlaka
1984. - U raljama života
1984. - Zadarski memento
1985. - Horvatov izbor
1985. - Ljubavna pisma s predumišljajem
1985. - Otac na službenom putu
1986. - Večernja zvona
1987. - Već viđeno
1987. - Zločinci
1968. - Ljubezni Blanke Kolak
1988. - Klopka
1988. - Zaboravljeni
1988. - Glembajevi
1989. - Kuduz
1989. - Povratak Katarine Kožul
1990. - Gluvi barut
1991. - Praznik u Sarajevu
1991. - Priča iz Hrvatske
1991. - Đuka Begović
1993. - Kontesa Dora
1993. - Dok nitko ne gleda
1994. - Vukovar se vraća kući
1995. - Isprani
1995. - Gospa
1996. - Nausikaja
1997. - Savršeni krug
1997. - Puška za uspavljivanje
1998. - Transatlantic
1999. - Četverored
2000. - Je li jasno, prijatelju?
2001. - Ničija zemlja
2001. - Polagana predaja
2001. - Kraljica noći
2002. - Novo doba (TV serija) TV serija
2002. - Prezimiti u Riu
2003. - Gori vatra
2004. - Kod amidže Idriza
2004. - Heimkehr
2004. - Duga mračna noć
2004. - Družba Isusova
2004. - Iluzija 92004)
2005. - Duga mračna noć TV serija
2006. - Balkan Inc. TV serija
2006. - Nafaka
2006.-2007. - Kazalište u kući TV serija
2007.- danas - Lud, zbunjen, normalan TV serija
2008. - Ničiji sin
2012. - Ljudožder vegetarijanac
2012. - Halimin Put
2012. - Kad svane dan

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Sutra počinje 28. Festival evropskog filma Palić
Premijera prve dve epizode serije „Kljun” na zatvaranju...
Svemirski basket u Cineplexx bioskopima
Austrijski kulturni forum - Igor Ripak i Valter Kratner u...
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo...
Dragan V. Vidojković dobitnik priznanja „Petar...
Održana promocija knjige „Pisci u bioskopu: Književna...
Svečano zatvoren Treći somborski filmski festival
„Gripa Petrovljevih” Kirila Serebrenikova i...
Svečano otvoren Treći somborski filmski festival
Film „Vojvoda” Rodžera Mičela na zatvaranju Festivala...
28. Palić Film Festival – Gorki List nagrada publike...
Beldocs - Počeo još jedan krug Evropskog filmskog izazova
Pala poslednja klapa serije „Složna Braća – The Nekst...
Stanley Jordan svira Hendrixa!
Spirala straha na velikom platnu Cineplexx bioskopa
Zlatni toranj 28. Festivala evropskog filma Palić filmu...
Milutin Petrović i “Nečista krv – greh predaka”:...
Svetska premijera srpske koprodukcije „Elegija lovora”...
Goranu Bregoviću nagrada “Šaban Bajramović”
Predstavljanje Filmskog centra Srbije na Festivalu...
„Prirodna svetlost” Deneša Nađa i „Čuvar brata...
Svečano otvoren 28. Festival evropskog filma Palić
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 22. do 28. jula
Glumac Dino Bajrović voditelj ceremonije otvaranja 27....
Svečano zatvoren 28. Festival evropskog filma Palić
Palić Film Festival - Izveštaj sa konferencije za medije...
POTREBA ZA MRŽNJOM Filipa Čolovića na 27. SARAJEVO FILM...
„Oaza” Ivana Ikića najbolji domaći film po izboru...
27. Sarajevo Film Festival: U konkurenciji za nagrade Srce...