•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Muzej savremene umetnosti Vojvodine - Performans Ivane Ivković otvara izložbu EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES 26. novembra

U petak, 26. novembra u 19 časova u Muzeju savremene umetnosti, performansom MONUMENT: BEZ IZGUBLJENIH umetnice Ivane Ivković biće otvorena izložba EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES. Na otvaranju će biti prisutna kustoskinja Sanja Kojić Mladenov, kao i umetnice i umetnici: Igor Bošnjak, Važiko Čačkjani (Vajiko Chachkhiani), Lana Čmajčanin, Ivana Ivković, Vladimir Miladinović, Stan de Natris (Slavs and Tatars) i Adnan Softić. Izložbu organizuje institucija za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke - ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Goethe-Institutom Srbije, i deo je programa "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022".

Performans MONUMENT: BEZ IZGUBLJENIH predstavlja nastavak multimedijalnog istraživanja umetnice, započetog pre nekoliko godina, u kojem stvara performativne tableau vivant situacije (žive slike) u specifičnim kontekstima i mestima. Pitanja identiteta i rodnih stereotipa zauzimaju značajno mesto u delu Ivane Ivković pri čemu ona koristi polunago muško telo kao performativni instrument ili medijum specifične osetljivosti i senzualnosti. Njena dela su uvek bila usredsređena na iskustva gledalaca, odnosno na njihovu emocionalnu i psihološku percepciju ambijenata i događaja.

Ovaj rad problematizuje proces dekonstrukcije i rekonstrukcije rodnih uloga u političkom, etičkom i simboličkom promišljanju biopolitike ženske percepcije. Veća grupa muških izvođača, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, uz minimalnu koreografiju odigrava scenario koji predstavlja razvijenu kompoziciju Poslednjeg suda – dekonstrukciju ove biblijske predstave kojom se „ponovo oživljava“ trenutak neposredno nakon nje. Posle svake revolucije stvara se novo nebo, ali šta pojedinac radi u tom prostoru novoosvojene i stečene slobode? Ovo delo govori o strahu od nepoznatog, o tome da vidimo sebe suočene sa drugima i o onome što se dešava nakon što smo razumeli drugog u širokom spektru svih izazova prihvatanja i življenja u slobodi.

Kokreativna izložba ifa-e pod nazivom EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES bavi se aktuelnom društveno-političkom situacijom u Evropi i idejom evropskog identiteta. U fokusu ima manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su takozvane poluperiferije i mesta raznolikosti, koja u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu.

Na izložbi će svoje radove predstaviti umetnice i umetnici Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, Slavs and Tatars, i Adnan Softić. Kustoskinje izložbe su Sanja Kojić Mladenov i Sabina Klemm.

Izložbu čine i putujuća biblioteka, dostupna svim posetiocima izložbe, internet prezentacija projekta i MAGAZINE PRE-ISSUE koji sadrži početne informacije o projektu. Takođe, u svakom gradu prezentacije biće koncipiran po jedan novi broj magazina, pa tako i EVROVIZION.CROSSING NOVI SAD – realizovan sa lokalnim partnerima i kroz obuhvatanje svih dodatnih sadržaja i događaja projekta u Novom Sadu. Na kraju se očekuje kolekcija različitih časopisa, kao specifični „arhiv putovanja”.

Za vreme prezentacije izložbe, 26.11.2021 – 27.02.2022, održaće se više pratećih programa u Novom Sadu, dok će u februaru 2022. godine, i u galeriji Menjačnica Goethe-Instituta u Beogradu, biti realizovana izložba umetnice Henrike Nauman.

Institucija za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke, ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), koncipira, promoviše i realizuje izložbe o likovnoj umetnosti, dizajnu i arhitekturi širom sveta; od istorije Bauhausa do savremene umetničke prakse i savremene fotografije. Ovu umetničku i kulturnu razmenu inicira odeljenje umetnosti ifa, svojim programima u galeriji u Štutgartu i galeriji u Berlinu, putujućim izložbama, podrškom umetnicima, finansiranjem izložbi, kao i programima za bijenala i konferencije. Organizacija ifa je najstarija nemačka posrednička organizacija za internacionalne odnose u kulturi, podržavaju je Savezno ministarstvo inostranih poslova SR Nemačke, pokrajina Baden-Virtemberg i njen glavni grad Štutgart.

Foto potpisi: MSUV, fotograf Marko Ercegović

Više o ifa: https://www.ifa.de/en/

Prateće događaje pratite na veb adresama:
http://msuv.org/2021/11/17/evrovizion-crossing-stories-and-spaces/

https://www.facebook.com/MsuvNoviSad/

https://www.instagram.com/msuv_novisad/

https://twitter.com/msuv_ns

Veb stranica projekta:
https://evrovizion.ifa.de/en

Podeli:



Preporucujemo