•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Muzički dokumentarci 'Zarobljeno vreme', 'Moj svet je naopačke' i 'Pobednici su dosadni' najbolјi na trećem Dok'n'Ritam festivalu

U nedelјu 10. juna završen je treći Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam koji se od 6. do 10. juna održavao u Domu kulture „Studentski grad“. Članovi žirija bili su Morana Komljenović, rediteljka iz Rijeke, Maja Cvetković, E-PLAY i Dejan Dabić, filmski kritičar, urednik filmskog programa Kulturnog centra Niš, selektor festivala Filmski susreti u Nišu.

Nagradu publike na ovogodišnjem Dok'n'Ritam festivalu dobio je film Pobednici su dosadni rediteljke Olivere Miletić. Film o Žikici Simiću, radio-voditelju, autoru kultnih emisija Tajanstveni voz i Dole na uglu. Nagradu publike uručili su Novka Pandžić i Boban Nikolić iz banke Societe Generale Srbija koja je ovaj festival prepoznala kao važan kulturni događaj na mapi Beograda i donirala novčani iznos nagrade.

Nagradu za najbolji film domaće takmičarske selekcije dobio je film „Zarobljeno vreme", Milana Nikodijevića, koji finim balansom između subjektivnog odnosa i objektivnih pokazatelja gradi priču o muzici i kulturi zemlje koja više ne postoji. Gotovo prustovskom metaforom koju sugeriše naslov, film je ponudio čitavu paletu kvalitetnih sagovornika koji o sceni u nekadašnjoj SFRJ govore sa relevantne vremenske distance, stoji u obrazloženju žirija.

Žiri je odlučio da dodeli i jednu specijalnu nagradu u domaćem takmičarskom programu ceneći društvenu važnost projekta regionalne dečje filharmonije, i to filmu „Nedovršena simfonija", Olivere Miloš Todorović. Na ovaj način zaokružena je priča o saradnji unutar jednog kulturnog prostora kojoj, za razliku od prvonagrađenog filma, pripada sadašnjost, a možda i budućnost. Žiri je svestan važnosti teme koju promoviše ovaj film i želi dati svoj doprinos njenoj većoj vidljivosti.

Nagradu za najbolji film u međunarodnoj selekciji žiri je dodelio filmu „Moj svet je naopačke", Petre Seliškar. Ovaj film svoje polazište nalazi u legendarnom slovenačkom multimedijalom umetniku Frane Milčinskom-Ježeku, ali s lakoćom transcendira vreme i prostor te nas uranja u nadrealnu konstrukciju jedne nove umetničke stvarnosti. Film osvaja nesvakidašnjom vizuelnošću i atmosferom te razigranom i izuzetno kreativnom upotrebom arhive i muzike.

I u međunarodnom programu žiri se odlučio da dodeli jedno specijalno priznanje koje se odnosi na još jednog svestranog umetnika iz Slovenije, muzičara Roberta Pešuta, poznatijeg kao Magnifico. U filmu „Charlatan Magnifique", Maje Pavlin dat je nepretenciozni portrtet čoveka čije su najbolje pesme veće zvezde od njega samog. Pavlin na duhovit i pametan način iscrtava svet koji stoji iza same muzičke industrije, onog što je vidljivo i uvodi gledaoce iza kulisa, u proces stvaranja, života i stvaralačke igre.

Nagrade festivala sastoje se od skulptura i novčanih iznosa koje su obezbedili Filmski centar Srbije i banka Societe Generale Srbija. Originalna skulptura koja predstavlјa nagradu delo je vajara Vitolda Košira, a replike koje su dobili autori proizveo je vajar Nikša Suzić.

Dobitnici nagrada, kao i umetnička direktorka Sandra Rančić i programski direktor Igor Toholj zahvalili su se publici na podršci. Svečano zatvaranje obeležio je koncert Sane Garić, kao i projekcija filma „Svedok jednog vremena“ dokumentarni film Igora Toholja o 60 godina dugoj istoriji Dvorane Doma sindikata.

Autor fotografija Jovan Nedeljkov.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...