•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Najgore filmske adaptacije knjiga

Kompanija “OnBuy.com” sprovela je istraživanje kako bi saznala koje su to najgore filmske adaptacije po mišljenju publike.

Prilikom istraživanja odabrali su najprodavanije knjige proteklih godina koje su pretvorene u film, a zatim analizirali broj ocena i prosečnu ocenu koju film i knjiga imaju na najrelevantnijim stranicama za ocenjivanje knjiga i filmova Goodreads-u i IMDb-u. Ova analiza je pokazala da je po mišljenju publike trilogija “Pedeset nijansi sive” najgora filmska adaptacija, a slede ih “Igre gladi - Ptica rugalica”, poslednji deo filma “Hari Poter” i “Da Vinčijev kod”.

Izračunavanje je sprovedeno na način da je razlika između ocene knjige i ocene filma na navedenim stranicama pretvorena u procente, te što je veća razlika između ocena knjige i filma, to je filmska adaptacija lošija.

Borba između knjige i filma je debata u kojoj knjiga većinom prevlada. Filmske adaptacije kultnih romana uvek su kontroverzne i suočene s velikim očekivanjima, generacija i generacija čitatalaca koji su s nekom knjigom odrasli i koje su ih oblikovale. Samim tim film može preplaviti lavina negativnih recenzija, ali ako je snimljen dobro – onda gotovo automatski postaje filmski klasik. Međutim, češća je situacija da ne doraste svom papirnom originalu.

“Pedeset nijansi sive”

Voleli trilogiju ili ne, po mišljenju publike filmovi “Pedeset nijansi sive” su najgore filmske adaptacije. Prvi film iz 2015. godine sa Dakotom Džonson i Džejmijem Dornanom u glavnim ulogama postigao je ogroman komercijalan uspeh, ali pokupio je većinom loše recenzije kritičara, a na kraju i publike. Knjige su jednako kontroverzne, međutim filmska adaptacija nije dorasla knjizi.

“Igre gladi”

Suzana Kolins prošle godine je objavila novu knjigu u serijalu “Igre gladi”, koji je bio glavna opsesija u zajednici book blogera. Uzbuđenja nije nedostajalo ni prilikom izlaska prethodnih filmova, ali ono je splasnulo zbog drugog nastavka “Ptica rugalica” te je drugi film na listi najslabijih filmskih adaptacija.

“Devojka u vozu” i “Hari Poter: Darovi smrti 2”

Publiku je razočarala i filmska verzija knjige “Devojka u vozu” Paule Hokins, koja je postala internacionalni bestseler te se uvrstila u rang neizvesnosti koju je donela knjiga “Nestala”. Međutim, film sa Emili Blant nije postigao isti efekt sudeći po ocenama, ali je ipak Blantovoj doneo nominaciju za nagradu SAG i prestižnu BAFTA. Treće mesto ovaj film deli sa poslednjim filmom o Hari Poteru “Darovi smrti 2” iz 2011. godine, oko kojeg su se i tad lomila koplja. Ali, kao što je vrlo često s finalnim nastavcima filma ili serije – teško je nadmašiti knjigu u kojoj su baš svi likovi i pokriveni i zaokruženi.

“Da Vinčijev kod”

Sledeći na listi ovog istraživanja je film “Da Vinčijev kod” iz 2007. godine, koji je bio nominovan za “Zlatni globus”. Ovaj film je pokupio nominacije za ukupno 16 filmskih nagrada, a nominovan je i za “Grammy”. Film je adaptacija istoimenog hit romana Dena Brauna, koji je uzrokovao razne, skoro pa redom negativne, reakcije Katoličke crkve. Međutim, prilikom poređenja ocena, publika i dalje misli da je radnja značajno slabije prikazana u filmu sa Tom Henksom u glavnoj ulozi.

“Nestala”

Najbolja filmska adaptacija knjige je, po mišljenju publike, “Nestala”. Film je napravio malu revoluciju te 2014. godine i u režiji Davida Finčera zaradio brojne pozitivne reakcije. Film je nastao po bestseleru Gilian Flin, a glavnu je ulogu, uz Bena Afleka, izvrsno odglumila Rosamund Pajk, koja u to vreme nije bila prvoplasirana za ovu ulogu, ali je oduševila i publiku i kritiku. Bila je nominovana za najbolju glumicu za “Oscara” i “Zlatni globus”.

Podeli:



Preporucujemo