•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Natalie Wood (1938–1981)

Natalie Wood (San Francisco, Kalifornija, 20. jula 1938. - Catalina Island, Kalifornija, 29. novembra 1981.), pravim imenom Natalia Nikolaevna Zakharenko, je bila američka glumica. Najpoznatiji filmovi su joj "Buntovnik bez razloga", "Priča sa zapadne strane" "Sjaj u travi" i "Tragači".

Natalie Wood se rodila 1938. u San Franciscu kao ćerka ruskih pravoslavnih emigranata Nikolaija i Marije Zakharenko, koji su jedva govorili engleski kada su se preselili u SAD. Roditelji su kasnije promijenili prezime u Gurdin, tako da se ona od svoje 4. godine zvala Natasha Gurdin. S obzirom na svoje rusko poreklo, znala je tečno govoriti i engleski i ruski. Natalie je već kao malo dete započela filmsku karijeru (“Čudo u 34. ulici” iz 1947. ) pod strogim nadzorom njene majke. Njena sestra Lana Wood je takođe bila glumica pa je nastupila i u Playboyu, dok je njen otac Nikolai opisan kao pasivni alkoholičar koji je činio sve što mu je rekla supruga.

Sa nepunih 17 godina je Natalie snimila već 18 filmova, ali je htela odraslu ulogu pa je uspela se izboriti za ulogu u slavnoj drami “Buntovnik bez razloga” (1955.) Nicholasa Raya koji ju je izvukao iz kategorije dečijih zvezda. Navodno je tokom snimanja imala aferu sa rediteljom Rayom i glumcem Dennisom Hopperom, ali ne i sa zvezdom Jameson Deanom. Za tu je ulogu nominovana za Oscara za najbolju sporednu glumicu.

Kasnije su usledile uloge u slavnim filmovima “Tragači” i “Priča sa zapadne strane” (za koji je osvojila Zlatni globus i Oscara za najbolji film). Za ulogu polno frustrirane tinejdžerke u drami “Sjaj u travi” i devojke koja planira napraviti pobačaj u “Ljubav sa potpunim strancem” je ponovno nominovana za Oscara, ovog puta za glavnu ulogu. Time je postala prva - i zasad jedina osoba - koja je izborila čak tri nominacije za Oscara za najbolju glumicu do svoje 25. godine. 1966. je uzela tri godine predaha od filmova kako bi bila više sa svojom porodicom (navodno je zbog toga odbila ulogu u klasiku "Bonnie i Clyde"). Čak i kada se vratila filmu, snimala je sve ređe tokom 1970-ih. Osvojila je 3 Zlatna globusa; dva puta za najobećavajuču novu zvezdu, a jedan za ulogu u TV seriji “Odavde do večnosti” iz 1980.

Elvis Presley i Warren Beatty su takođe bili neke od slavnih osoba sa kojima je imala ljubavnu vezu.

Njen brak sa glumcem Robertom Wagnerom je bio buran, ali su njih dvoje bili pomireni do razdoblja njene smrti.

1981. Wood se utopila i preminula sa samo 43 godine dok je jahta njenog supruga Wagnera bila na Catalina Islandu. Istraga iz Los Angelesa je utvrdila da se radilo o nesrećnom slučaju jer je Wood te noći popila previše alkoholnih pića, ali su se spekulacije o tom događaju nastavile. Autopsija je takođe otkrila da je njeno telo imalo masnice. Navodno je Natalie htela napustiti jahtu ili osigurati kormilo ali se slučajno pokliznula, pala u vodu i utopila. Da stvar bude još čudnija, ona je tokom celog svog života imala fobiju od duboke vode. U tom razdoblju je snimala film “Brainstorm” i pripremala se za pozorišnu predstavu “Anastazije”. Njena sestra Lana je 2010. izjavila da veruje da se Natalie utopila nedugo nakon svađe sa Wagnerom. Ondašnji kapetan broda, Dennis Davern, je u svojoj knjizi 'Doviđenja, Natalie, doviđenja sjaju' također napisao da je glumica poginula nakon svađe sa suprugom.

30 godina kasnije, 2011., američka policija je ponovno otvorila slučaj radi preispitivanja nekih činjenica u vezi njene smrti.

Imala je dve kćerke; Natasha Gregson Wagner (sa Richardom Gregsonom) i Courtney Wagner (sa Robertom Wagnerom).


Filmografija:

1983 Brainstorm

1980 The Memory of Eva Ryker (TV movie)

1980 The Last Married Couple in America

1979 Meteor

1979 Hart to Hart (TV series)

1979 The Cracker Factory (TV movie)

1979 From Here to Eternity (TV mini-series)

1975-1978 Switch (TV series)

1976 Cat on a Hot Tin Roof (TV movie)

1976 Peeper

1973 The Affair (TV movie)

1969 Bob & Carol & Ted & Alice

1966 Penelope

1966 This Property Is Condemned

1965 Inside Daisy Clover

1965 The Great Race

1964 Sex and the Single Girl

1963 Love with the Proper Stranger

1962 Gypsy

1961 West Side Story

1961 Splendor in the Grass

1960 All the Fine Young Cannibals

1960 Cash McCall

1958 Kings Go Forth

1958 Marjorie Morningstar

1957 Bombers B-52

1957 Conflict (TV series)

1956 The Girl He Left Behind

1956 The Kaiser Aluminum Hour (TV series)

1956 The Burning Hills

1956 A Cry in the Night

1956 Warner Brothers Presents (TV series)

1956 The Searchers

1955-1956 Kings Row (TV series)

1955 Studio One in Hollywood (TV series)

1954-1955 G.E. True Theater (TV series)

1955 Rebel Without a Cause

1955 One Desire

1955 The Ford Television Theatre (TV series)

1955 Four Star Playhouse (TV series)

1955 Camera Three (TV series)

1954 The Silver Chalice

1954 Studio 57 (TV series)

1954 The Reluctant Redeemer (TV movie)

1954 The Public Defender (TV series)

1954 The Pepsi-Cola Playhouse (TV series)

1953-1955 The Pride of the Family (TV series)

1954 Mayor of the Town (TV series)

1952 The Star

1952 Just for You

1952 The Rose Bowl Story

1952 The Schaefer Century Theatre (TV series)

1952 Gruen Guild Theater (TV series)

1951 The Blue Veil

1951 Dear Brat

1950 The Jackpot

1950 Never a Dull Moment

1950 Our Very Own

1950 No Sad Songs for Me

1949 Father Was a Fullback

1949 The Green Promise

1949 Chicken Every Sunday

1948 Scudda Hoo! Scudda Hay!

1947 Driftwood

1947 The Ghost and Mrs. Muir

1947 Miracle on 34th Street

1946 The Bride Wore Boots

1946 Tomorrow Is Forever

1943 Happy Land

1943 The Moon Is Down

Podeli:



Preporucujemo

Odrzan prvi beogradski kviz na otvorenom na terasi CineStara
Veritas ojačava sajber otpornost novim rešenjima...