•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Neda Arnerić dobitnica nagrade Beogradski pobednik

Legendarna srpska glumica, Neda Arnerić, ovogodišnja je dobitnica FEST-ove nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Više od 110 filmskih uloga i 40 pozorišnih predstava je iza ove glumačke dive koja je obeležila zlatne godine jugoslovenskog filma.

Rođena je 15. jula 1953.godine u Knjaževcu, i od malih nogu pokazivala je interesovanje prema glumi i sceni. Već kao trinaestogodišnja devojčica snimila je svoj prvi film „San“, čime je osvojila prvo reditelja Purišu Đorđevića, a onda i celu Jugoslaviju.

U Beogradu je završila Devetu gimnaziju, a 1968. godine upisala se na Akademiju za pozorište, film, radio, i televiziju. Neda je pokazivala interesovanje i prema umetnosti, pa je 1980. diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, što joj je omogućilo da 2005. godine postane umetnička direktorka „Niš art“ fondacije u Nišu. U periodu od 1985. godine do 1999. vodila je sopstvenu galeriju Atrijum u Beogradu. Od 1998.godine predaje „Javni nastup“ u Centru modernih veština u Beogradu.

Neda je jedna od srpskih glumica sa najvećim brojem uloga, a istakla se u filmovima „Jutro“, „Višnja na Tašmajdanu“, „Sutjeska“, „Ko to tamo peva“, „Sumnjivo lice“ i mnogim drugim. Ipak uloga koja ju uverila da je ispekla zanat, i da je postala glumica jeste Delfina u filmu „Ispravi se, Delfina“ u režiji Aleksandra Đurčinova.

Njen celokupan glumački rad prikupio je brojne nagrade. Na filmskom festivalu u Puli za ulogu Delfine je nagrađena Srebrnom arenom, a za ulogu u filmu „Haloa-praznik kurvi“ u režiji Lordana Zafranovića, nagrađena je Zlatnom arenom.

Takođe je dobitnica nagrade „Carica Teodora“ na festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. 2009. dobila je Plaketu Jugoslovenske kinoteke, a 2010. nagradu Pavle Vuisić za životno delo. 2015. bila je predsednica žirija Glavnog takmičarskog programa na 43. FEST-u.

Nagrada će joj biti dodeljena na predstojećem FEST-u koji će se održati od 23. februara do 4. marta.

Website:b92.net
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...