•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Neda Arnerić

Neda Arnerić (Knjaževac, 15. jul 1953) srpska je glumica.

Već od rane mladosti pokazivala je interes za scensku umetnost. Učila je balet u Dečjoj baletskoj grupi Danice Šetine (1961—1964) i bila član Dečje dramske grupe Radio Beograda (1963—1966). Kao trinaestogodišnja devojčica (1966), snimila je svoj prvi film „San“, scenariste i reditelja Puriše Đorđevića i postala prva dečja filmska zvezda u bivšoj Jugoslaviji. Završila je Devetu gimnaziju u Beogradu, a već 1968. godine je upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu klasi prof. Milenka Maričića.

U periodu od 1969. do 1974. godine živela je i radila u inostranstvu i u Jugoslaviji, kada je snimila čak 15 filmova. Od 1974. godine živi u Beogradu, a radi u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama. Za ulogu Delfine, u filmu „Ispravi se, Delfina“, reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je „Srebrnu arenu“ na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada „Carica Teodora“ na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. 1980. godine, diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju „Atrijum“ u Beogradu. Dobitnica je „Zlatne arenu“ na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu „Haloa - Praznik kurvi“, reditelja Lordana Zafranovića.

Član Demokratske stranke postala je 1996. godine. Od 1998. godine predaje Javni nastup u Centru modernih veština u Beogradu. Bila je narodna poslanica u prvom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije (2000—2004). 2005. godine postala je umetnička direktorka „Niš Art“ fondacije u Nišu.

Za svoja ostvarenja na filmu, 2009. godine, dobila je „Plaketu Jugoslovenske kinoteke“. 2010. godine dodeljena joj je Nagrada „Pavle Vuisić“, koja se dodeljuje glumcu za životno delo. Ovako je odlučio žiri koji čine prethodni dobitnici ovog prestižnog glumačkog priznanja, u sastavu: Mira Stupica, Mira Banjac i Bogdan Diklić.

U dosadašnjoj karijeri snimila je preko 110 filmova i odigrala preko 40 uloga u pozorištu.


Filmografija:
1960.-te
1966. San
1967. Oh, divljino
1967. Jutro
1967. Visočka hronika
1968. Višnja na Tašmajdanu
1968. Saculatac
1968. Podne
1969. Cross country
1969. Vreme bez rata
1969. Divlji anđeli

1970.-te
1970. Pucanj
1971. Venom
1971. Sve od sebe (serija)
1971. Un peu, beaucoup, passionnément...
1972. Bez reči
1972. A Shot
1972. Chamsin
1972. Beati i ricchi
1973. Paolo il caldo
1973. Šaft u Africi
1973. Ukleti smo, Irina
1973. Sutjeska
1973. Obraz uz obraz
1974. L' Erotomane
1974. Užička republika
1975. Poznajete li Pavla Pleša?
1975. Quand la ville s'éveille
1975. Otpisani
1976. Užička republika
1976. Balada o jednoj zastavi
1976. Grlom u jagode
1976. Dva drugara
1977. Ljubavni život Budimira Trajkovića
1977. Ispravi se, Delfina
1978. Kvar
1978. Gospođa ministarka

1980.-te
1980. Nešto iz života
1980. Pozorišna veza
1980. Ko to tamo peva
1980. Rad na određeno vreme
1981. Lov u mutnom
1981. Baza na Dunavu
1981. Šesta brzina
1982. Moj tata na određeno vreme
1982. Nedeljni ručak
1982. Priče iz radionice
1982. Priče preko pune linije
1982. Južna staza
1983. Razoružanje zveri
1984. Kratka sredba
1984. Varljivo leto '68
1984. Kraj rata
1985. Dvostruki udar
1985. Mušica
1985. Tajvanska kanasta
1985. Na istarski način
1986. Večernja zvona
1987. Anđeo čuvar
1987. Marjuča ili smrt
1988. Haloa — praznik kurvi
1988. Večernja zvona
1989. Osmi dan u nedelji
1989. Boj na Kosovu
1989. Vreme čuda (mini TV serija)
1989. Vreme čuda
1989. Atoski vrtovi - preobraženje
1989. Metla bez drške
1989. Drugarica ministarka

1990.-te
1990. Pokojnik
1990. Profesionalac
1990. Metla bez drske 2
1990. Sumnjivo lice
1991. Metla bez drške 3
1991. Original falsifikata
1993. Policajac sa Petlovog brda (film)
1993. Obračun u Kazino Kabareu
1993. Tri karte za Holivud
1993. Osmeh Margaret Jursenar
1993. Pun mesec nad Beogradom
1993. Metla bez drške 4
1993. Teatar u Srba
1993. Policajac sa Petlovog brda (TV serija iz 1993)
1994. Biće bolje
1994. Policajac sa Petlovog brda (TV serija iz 1994)
1996. Nečista krv
1997. Ptice koje ne polete
1999. Nebeska udica
1999. Nek bude što bude
1999. U ime oca i sina
1999. Točkovi

2000.-te
2001. Nataša
2003. Najbolje godine
2003. Neki novi klinci
2003. Kazneni prostor
2004. Lift
2007. Promeni me
2007. S. O. S. - Spasite naše duše
2008. Gorki plodovi

2010.-te
2010. Ma nije on takav
2007-2011. Naša mala klinika
2011. Pod sretnom zvijezdom
2012. Prinudno sletanje (serija)
2015. Za kralja i otadžbinu

Podeli:



Preporucujemo

Najgore filmske adaptacije knjiga
BINA - Naselje Cerak Vinogradi kulturno dobro Republike...
Dobitnik BAFTA nagrade 'Još jedna tura' na repertoaru...
Centar zabave i Lounge Bar Amper od 22. aprila u tržnom...
Snimanje pete sezone serije "The Crown" počinje u julu
Poslednja klapa filma o Tomi Zdravkoviću pala u Čikagu
Peti nastavak Indijane Džons najavljen za sledeće leto
Strip o Supermenu prodat za rekordnih 3,25 miliona dolara
Nikola Đuričko u američkoj naučno-fantastičnoj seriji
Igra prestola se seli u pozorište
Otvorena izložba Tragovi jednog vremena – Filmski...
Otvorena izložba „Transmutacija” Nikole Mihajlovića u...
BAFTA: 'Zemlja Nomada' najbolji film a 'Duša' najbolji...
Otvorena izložba „U gudurama Amerike“ u Bioskopu Balkan
Iščekivani filmovi koji su odloženi za 2022. godinu
Stiže serija o Rokiju?
Stižu još dva nastavka hita „Knives Out“
Dve nagrade za film Kada sam kod kuće Ivane Todorović na...
Skandal glumca odložio Smrt na Nilu po šesti put
Počelo snimanje dugometražnog igranog filma Usekovanje u...
Preminuo Džozef Siravo, zvezda Sopranovih
Film 'Superdeep' sa Milenom Radulović u glavnoj ulozi od...
Stižu još dva nastavka "Transformersa"
Glumica Zendaya će pozajmiti glas Zečici Loli u filmu...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 8. do 14. aprila
Džejms Gan objavio poster za The Suicide Squad
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 1. do 7. aprila
BINA - Svečano otvaranje 16. BINA – Izložba Beogradska...
Izložba „Transmutacija” Nikole Mihajlovića od 1....
Porodični vikend 3. i 4. aprila u bioskopu Vilin Grad