•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Neda Spasojević (1941 - 1981)

Rođena u Beogradu 16. aprila 1941. godine. Njen otac je bio pozorišni i filmski glumac, Milorad Spasojević, a majka Jelena, pozorišna krojačica. Često je sa ocem putovala po raznim pozorištima.

Umrla je od raka, 16. jula 1981. godine, u Beogradu. Bila je udata za slikara Baneta Minića, sa kojim ima ćerku glumicu Isidoru Minić.

Godine 1960. polaže prijemni ispit na Akademiji, ali je ne primaju. Tada je otac pitao: „Hoćeš da budeš glumica? Dođi u Titograd, i budi glumica!“. Odlazi u Titograd i prvi put na scenu stupa 23. marta 1961. godine kao Dijana sirota Diklica. Jednu sezonu igra u zrenjaninskom narodnom pozorištu. 1962. godine ponovo polaže prijemni, i primaju je. Diplomirala je 1966. kod prof. Mate Miloševića, sa Kleopatrom. Odustaje od ideje da ode u Mostar, pošto je stipendija Ateljea 212 vezuje za Beograd.

Prvi put na filmu u „Izdajniku“ kod Kokana Rakonjca, kasnije će igrati u još petnestak njegovih filmova. Od polovine šesdesetih jedna je od najmarkantnijih lica. Snima i po nekoliko drama godišnje.

Nagrada u Puli za debitansku ulogu u filmu „Vreme ljubavi“. Izjavljuje: „Iako mi se rad na filmu dopada u pozorištu se osećam sigurnije“. Odgovor na Novinarski upitnik: „Ambicija: Nemam je, ali sam vrlo ambiciozna; vaš dramski autor: Čehov; pesma koju najviše pevate: posle kiše dolazi sunce“.

Za ulogu u televizijskoj drami „Gospodin Foka“ dobija zlatnu Nimfu na festivalu u Monte Karlu, 1969. godine. Te iste godine za ulogu Elektre dobija nagradu publike i nagradu tribine mladih. Za ulogu Elektre, piše kritičar: „Njena Elektra bila je divlje stvorenje, zaslepljeno mržnjom i izbezumljenom željom za osvetom, stvorenje koje je došlo iz onog vremena iz koga su velike tragičare civilizovane i uglađene Atine uzimali građu za svoje drame“


Filmografija:
- Banović Strahinja (1981)
- Izgubljeni zavičaj (1980)
- Jovana Lukina (1980)
- Dvoboj za južnu prugu (1978)
- Miris zemlje (1978)
- Kičma (1975)
- Strah (1974)
- Valter brani Sarajevo (1972)
- Tragovi crne devojke (1972)
- Makedonskiot del od pekolot (1971)
- Žeđ (1971)
- Sramno leto (1969)
- Ima ljubavi, nema ljubavi (1968)
- Jutro (1967)
- Kad budem mrtav i beo (1967)
- Raspodija u crnom (1966)

TV serije:
- Osma ofanziva (1979)
- Valter brani Sarajevo (1974)
- Hajde da rastemo (1969)
- Samci 2 (1969)
- Samci 1 (1968)
- Volite se ljudi (1966)

Televizija:
- Smrt pukovnika Kuzmanovića (1981)
- Vrele kapi (1981)
- Maska (1978)
- U banji jednog dana (1976)
- Farma (1975)
- Ljubičice (1975)
- Rekvijem za teskasa (1974)
- Milojeva smrt (1973)
- Suđenje Bertoldu Brehtu (1973)
- Nesporazum (1972)
- Petak veče (1972)
- Savanarola i njegovi prijatelji (1972)
- Zasluge (1972)
- Zločin i kazna (1972)
- Udovistvo gospođe Holrojd (1970)
- Darovi moje rođake Marije (1969)
- Gospodin foka (1969)
- Jahači put mora (1969)
- Nedozvani (1969)
- Snaha (1969)
- Bekstvo (1968)
- Euridika (1967)
- Kafanica na uglu (1967)
- Ljubavni je ceo svet (1967)
- Materijalno obezbeđeno u pravom smislu te reči (1967)
- Skver (1967)
- Reci da sam lažov (1965)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

“Lančana reakcija” Dragana Bjelogrlića dobio podršku...
Poklonite nezaboravno filmsko iskustvo ili priuštite sebi...
Do sada najvise filmova na Ravno Selo festivalu -...
SVETSKOM PREMIJEROM OTVOREN SLAUGHTER FESTIVAL, A DRUGOG...
Promocija knjige Milana Nikodijevića “Zabranjeni bez...
Najavljeni takmičarski programi i dobitnici nagrada...
Nišville jazz theater 2022 - Koprodukcija njujorške trupe...
FCS konkursi: Odluke u četiri kategorije
Glazbeno filmski spektakl Birdman uz Antonija Sancheza i...
OD TEMELJA SRPSKOG HOROR FILMA DO NOVIH OSTVARENJA SA ISTOKA
Bašta Fest – Izveštaj sa drugog festivalskog dana
Sutra počinje 9. Bašta Fest
VEČERAS NA SLAUGHTER FESTIVALU U DOLJEVCU
Otvaranje petog RAVNO SELO FILM FESTIVALA 30. juna uz...
Sutra otvaranje izložbe „Svesvrstani“ Uroša...
PORODIČNI VIKEND 2. I 3. JULA U BIOSKOPIMA CINE GRAND...
Žuti vikend u Cineplexx Niš bioskopu u subotu, 2. jula i...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 23. juna do 29. juna
Velika letnja akcija - Filmsko leto
Dodelom nagrada svečano zatvoren 9. Bašta Fest
Strip autori Anđela Janković i Leopold Pridon izabrani na...
Glumac Mladen Sovilj otvara 9. Bašta Fest
Međunarodni umetnički projekat “Remix Comix” podržan...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 30. juna do 06. jula
ZLATNA MACOLA POBEDNIKU SLAUGHTER HOROR FESTIVALA
George Cables na Nišvilu 2022
9. Bašta Fest – izveštaj sa trećeg festivalskog dana
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 30. juna do 6. jula
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 30. juna do...
DODELOM NAGRADE „ZLATNA MACOLA 2022“ ZAVRŠEN SLAUGHTER...