•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Neda Spasojević (1941 - 1981)

Rođena u Beogradu 16. aprila 1941. godine. Njen otac je bio pozorišni i filmski glumac, Milorad Spasojević, a majka Jelena, pozorišna krojačica. Često je sa ocem putovala po raznim pozorištima.

Umrla je od raka, 16. jula 1981. godine, u Beogradu. Bila je udata za slikara Baneta Minića, sa kojim ima ćerku glumicu Isidoru Minić.

Godine 1960. polaže prijemni ispit na Akademiji, ali je ne primaju. Tada je otac pitao: „Hoćeš da budeš glumica? Dođi u Titograd, i budi glumica!“. Odlazi u Titograd i prvi put na scenu stupa 23. marta 1961. godine kao Dijana sirota Diklica. Jednu sezonu igra u zrenjaninskom narodnom pozorištu. 1962. godine ponovo polaže prijemni, i primaju je. Diplomirala je 1966. kod prof. Mate Miloševića, sa Kleopatrom. Odustaje od ideje da ode u Mostar, pošto je stipendija Ateljea 212 vezuje za Beograd.

Prvi put na filmu u „Izdajniku“ kod Kokana Rakonjca, kasnije će igrati u još petnestak njegovih filmova. Od polovine šesdesetih jedna je od najmarkantnijih lica. Snima i po nekoliko drama godišnje.

Nagrada u Puli za debitansku ulogu u filmu „Vreme ljubavi“. Izjavljuje: „Iako mi se rad na filmu dopada u pozorištu se osećam sigurnije“. Odgovor na Novinarski upitnik: „Ambicija: Nemam je, ali sam vrlo ambiciozna; vaš dramski autor: Čehov; pesma koju najviše pevate: posle kiše dolazi sunce“.

Za ulogu u televizijskoj drami „Gospodin Foka“ dobija zlatnu Nimfu na festivalu u Monte Karlu, 1969. godine. Te iste godine za ulogu Elektre dobija nagradu publike i nagradu tribine mladih. Za ulogu Elektre, piše kritičar: „Njena Elektra bila je divlje stvorenje, zaslepljeno mržnjom i izbezumljenom željom za osvetom, stvorenje koje je došlo iz onog vremena iz koga su velike tragičare civilizovane i uglađene Atine uzimali građu za svoje drame“


Filmografija:
- Banović Strahinja (1981)
- Izgubljeni zavičaj (1980)
- Jovana Lukina (1980)
- Dvoboj za južnu prugu (1978)
- Miris zemlje (1978)
- Kičma (1975)
- Strah (1974)
- Valter brani Sarajevo (1972)
- Tragovi crne devojke (1972)
- Makedonskiot del od pekolot (1971)
- Žeđ (1971)
- Sramno leto (1969)
- Ima ljubavi, nema ljubavi (1968)
- Jutro (1967)
- Kad budem mrtav i beo (1967)
- Raspodija u crnom (1966)

TV serije:
- Osma ofanziva (1979)
- Valter brani Sarajevo (1974)
- Hajde da rastemo (1969)
- Samci 2 (1969)
- Samci 1 (1968)
- Volite se ljudi (1966)

Televizija:
- Smrt pukovnika Kuzmanovića (1981)
- Vrele kapi (1981)
- Maska (1978)
- U banji jednog dana (1976)
- Farma (1975)
- Ljubičice (1975)
- Rekvijem za teskasa (1974)
- Milojeva smrt (1973)
- Suđenje Bertoldu Brehtu (1973)
- Nesporazum (1972)
- Petak veče (1972)
- Savanarola i njegovi prijatelji (1972)
- Zasluge (1972)
- Zločin i kazna (1972)
- Udovistvo gospođe Holrojd (1970)
- Darovi moje rođake Marije (1969)
- Gospodin foka (1969)
- Jahači put mora (1969)
- Nedozvani (1969)
- Snaha (1969)
- Bekstvo (1968)
- Euridika (1967)
- Kafanica na uglu (1967)
- Ljubavni je ceo svet (1967)
- Materijalno obezbeđeno u pravom smislu te reči (1967)
- Skver (1967)
- Reci da sam lažov (1965)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

ZVANIČNO SAOPŠTENJE FESTIVALA AUTORSKOG FILMA POVODOM...
Olivia Wilde i Jason Sudeikis prekinuli veridbu nakon sedam...
Preminuo Mustafa Nadarević
Michael B. Jordan je najseksipilniji muškarac ove godine...
Upečatljive dokumentarne priče na 12. Merlinka festivalu
Preminuo "Dart Vejder"
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 28. do 29. novembra
Black Friday akcija u bioskopu Vilin Grad 28.11. i 29.11.
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 19. do 24. novembra
„Francuski strip kao inspiracija“ na Nova festivalu
Jezivi britanski psihološki triler Sestra (The Sister)
Međunarodni filmski festival „this human world“ u...
Pogledajte trailer za "The Prom": Nicole Kidman i Meryl...
Suviše sam lepa da bih glumila običnu devojku
Sinoć na Paliću završen prvi deo 6. Dead Lake Festivala...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 19.11. do 25.11.
Ženi se Kijanu Rivs
Pera Detlić napunio 80 godina
Prve strip rezidentkinje iz Francuske i Srbije na Nova...
„ZLO NE POSTOJI“ OTVORIO 26. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA
Filmovi koje ne smete propustiti na 12. Merlinka festivalu
Jared Leto će se vratiti u ulogu Joker-a za Zack Snyder-ov...
Srpska onlajn distribucija filma Quo Vadis, Aida Jasmile...
Michael J. Fox najavio kraj glumačke karijere, povlači se...
Održana osnivačka skupština Mreže kinoprikazivača...
5 razloga za gledanje ruskog naučno-fantastičnog filma...
Počelo snimanje druge sezone serije BESA
Preminuo istaknuti hrvatski glumac Špiro Guberina
FESTIVAL AUTORSKOG FILMA OD PETKA 27. NOVEMBRA U...
ARENA SPORT KANALI DOSTUPNI BAŠ SVIMA!