•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Nije trebalo da snimite nastavak Top Guna bez našeg mišljenja!

Nastavak kultnog filma “Top Gan” na kojima su odrastale mnoge generacije “Top Gan: Maverik”, uspeo je ove godine da premaši sva očekivanja i da zaradi više od milijardu dolara.

Međutim, čini se da ovaj uspeh i nije baš tako sladak kako se na prvi mah može učiniti.

Naime, porodica autora čiji je članak inspirisao film “Top Gan” iz 1986. godine, tužila je Paramaunt Pictures zbog kršenja autorskih prava povodom ovogodišnjeg nastavka blokbastera “Top Gan: Maverik”.

Prema tužbi podnešenoj federalnom sudu u Los Anđelesu, jedinica Paramaunt Global nije uspela da povrati prava na članak Ehuda Jonaja „Top Gan” iz 1983. godine od njegove porodice, pre nego što je objavio nastavak.

Paramaunt i dalje tvrdi da nema osnova za tužbu, sud misli drugačije

Sudija Persi Anderson je krajem ove nedelje u svom sudskom nalogu naveo da su “članak i film u suštini isti” tako da je odbačen predlog Paramaunta da tužba porodice bude odbijena.

“Sud zaključuje da postoji dovoljan broj iznešenih činjenica koje omogućavaju da tužba protiv kršenja autorskih prava bude održiva”, navodi se u sudskom izveštaju, a prenosi “Deadline”.

Iz Paramaunta poručuju da ne odustaju od svojih tvrdnji da nisu prekršili autorska prava.

Tužba je prvi put podneta u junu, a dopunjena u avgustu.

“Nije trebalo da snimite ovaj drugi deo bez našeg mišljenja”, poručila je porodica autora članka na osnovu kojeg je snimljen “Top Gan”.

Ono što je najsporniji momenat u celoj priči, što su autorska prava na ovaj članak koji govori o elitnim jedinicama američke avijacije, istekla nakon 30 godina.

Planirano je da nastavak filma bude snimljen i prikazan u bioskopima pre tog roka, pandemija je “pomrsila račune” pa je nakon odlaganja film prikazan tek ove godine.

S obzirom na to da je u međuvremenu prošlo 30 godina porodica autora članka se poziva na svoje pravo, a očigledno sud će ovog puta morati da donese konačnu odluku ko je u pravu i čiji je “Top Gan”.

Podeli:



Preporucujemo