•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Nova festival - Rezidenti ovogodišnjih Ukrštenih umetničkih rezidencija iz Francuske i Srbije na Nova festivalu

Radovi Kler Bro i Ilije Jakovljevića, ovogodišnjih izabranih autora u programu Ukrštenih strip rezidencija između Francuske i Srbije, predstavljaće jedan od izložbenih segmenata Nova festivala, koji će se održati od 5. do 15. oktobra u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu. U ovoj postavci biće izloženi radovi oba autora, iz njihovog stvaralačkog opusa nastalog pre rezidencijalnog boravka u Angulemu i Pančevu.

Kler Bro (1981) će svoju rezidenciju imati u Pančevu tokom oktobra 2021, kada će biti i gošća sedmog izdanja Nova Festivala u Pančevu. Diplomirala je na Visokoj školi lepih umetnosti u Anžeu. Pri izdavačkoj kući Association objavila je stripove Mambo (2011, ovenčan nagradom Artemizija za najbolji ženski strip 2012. godine) i Alma (2014), a za izdavačku kuću Casterman adaptirala je jednu disertaciju iz sociologije pod naslovom Gradilište – zabranjen pristup (2016). Trenutno završava Cmizdrenje, urnebesnu francusku tragikomediju u formi stripa, kao i strip za kuću Casterman pod naslovom Šuma, istraga Kler Bro. Završila je i svoju prvu knjigu za decu, Poni u Parizu, koju je u januaru 2021. objavila izdavačka kuća L’Ecole des Loisirs.

Ilija Jakovljević (1995) se od 2016. bavi andergraund stripom, koje je prvobitno objavljivao na svojoj Fejsbuk stranici. U periodu 2016-2019. objavljuje fanzine „Vrag & Sin”, „Septička Jama”, „Oktobarfest 1 i 2” i „Satanico”. Poslednjih godina njegovi radovi bili su izlagani na Festivalu Srpskog Podzemlja u Novom Sadu, 24h Crtanja Stripova u Beogradu i NOVA Festivalu u Pančevu. Od 2020. objavljuje fanzin „Slepac".

Pored dosadašnjih radova Kler Bro i Ilije Jakovljevića, u izložbenom segmentu posvećenom delima užeg kruga kandidata i kandidatkinja sa konkursa za drugi program Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije, biće predstavljeni i njihovi projekti na kojima su radili ili će raditi tokom umetničkih rezidencija. „Big Rock Energy” naziv je projekta koji je Jakovljević prijavio na konkurs, a radi se o Sci-Fi komediji koja kroz lowbrow humor želi da ukaže na destruktivno ponašanje prema životnoj sredini, kao i važnost poštovanja različitosti, dok će Kler Bro predstaviti projekat La Chiâle“ (Cmizdrenje), fiktivnu priču u boji o pustolovinama glavne junakinje kojoj se dešava čitav niz neprijatnih stvari, usled kojih ona tone u stanje paklene plačljivice.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...