•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

OD TEMELJA SRPSKOG HOROR FILMA DO NOVIH OSTVARENJA SA ISTOKA

Kako saopštavaju mediji, sinoć je u Nišu vetar obarao stabla, a Hidrometrološki zavod Srbije izdao je hitno upozorenje za jugoistok Srbije. Međutim, zidine grada Koprijana koje se vekovima uzdižu na samoj kapiji između niške i leskovačke kotline prve svedoče da je nevreme protutnjalo tik pored Doljevca i da je posle svega on ostao okupan samo kratkotrajnom kišicom.

Program drugog dana festivala otpočeo je tribinom održanom u Nišu „Pola veka Leptirice – Horor u srpskoj kinematografiji“ i projekcijom remasterizovane verzije filma Leptirica u glavnom festivalskom bioskopu.

Polusatno pomeranje festivalske satnice, usled najavljene vremenske nepogode, nije smetalo prisutnoj publici da tokom večeri pogleda reprizna emitovanja nekoliko filmova sa prve večeri i da isprati prve projekcije filmova Zaključana vrata (Kina, 2021), Maska ludila(Austrija, 2013), Kućaudžungli: buđenje(Indija, 2021).

Najviše paženje tokom dana i neposredno pre programa druge večeri privukli su oslikani zidovi ulaza u doljevačku klanicu, kao i Drakulino dugo konačište.

Finale festivala trećeg dana počinje projekcijom Zorasvićeizaočiju (Nemačka, 2021) reditelja Kevin Kopacka od 19 sati u Slaughter Movie Hallbioskopu. Film traje 73 minuta. Pošto su upravo nasledili oronuli zamak, razočarana žena i njen mrzovoljni muž odlučuju da provedu noć u toj ruini, dok vreme i stvarnost polako počinju da se menjaju oko njih. Ljubavno pismo evropskom horor filmu šezdesetih i sedamdesetih. Stvari nisu onakve kakve izgledaju u ovom visokostilizovanom žanrovskom filmu. Dobitnik nagrada za najbolji film na FrightFest-u, Roho Sangre, Drakula Film Festivalu, itd.

U nastavku programa glavnog festivalskog bioskopa publika će imati prilike da pogleda prvu svetsku reprizu filma Agata(SAD, 2022) od 21 sat, kao i film Glasnik iz senki(Austrija , 2013) reditelja Norbert Fafenbihlera koji traje 60 minuta. U pitanju je eksperimentalni „found footage“ koji odaje počast ikoni nemog horor filma Lonu Čejniju. Norbert Pfafenbihler je ponovo izmontirao delove iz 46 sačuvanih filmova od 200 koliko je Čejni snimio, kao omaž Čenijevoj umetnosti, nesvakidašnjoj moći horor filma i paradoksalnoj čari bioskopa.

Na programu Air Movie Screenbioskopa od 21 časova ide film Čujem drveće kako šapuće (Mađarska, 2022), a zatim od 22:30 film Seansa(SAD, 2021) reditelja Sajmon Bareta. Film traje 92 minuta. U prestižnoj Ferfild akademiji, elitnom internatu za devojčice, šest prijateljica se u šali upušta u noćni ritual i priziva duh mrtve bivše studentkinje koji navodno opseda njihovu školu. Pre jutra, jedna od devojaka je mrtva, ostavljajući ostale da se pitaju šta su to probudile. Scenarista filmova Ti si sledeći i Gost, i reditelj segmenata u omnibusima VHS 2 i VHS 1994, debituje sa svojim prvim dugometražnim filmom. „Kao i njegova prethodna dela, ima dosta preokreta i preokreta, a iako iskusnim horor gledaocima neće biti teško da pogode većinu njih, i dalje ima dosta zabave“ (Eye for Film).

Od 21 časova Žiri Slaughter festivala u sastavu AlinLuduDumbrava (Predsednik), drMarkoPiševic, Jovan Ristić saopštava ime dobitnika nagrade “ZLATNAMACOLA” na prostoru Water Movie Screen bioskopa gde se program završava od 23 časova projekcijom filma Leptirica.

RENESANSA HEAVY METAL ZVUKA POČINJE U DOLJEVCU

Odlični nastupi grupa RAINDOGS CHAPTER III i DAWN OF CREATIONS bili su prava uvertira za nastup grupe ALITOR i kulminacije večeri tokom nastupa grupe PANTERCHUGGAH, prvog srpskog Pantera tribjut benda.

Finalno treće veče SLAUGHTER HEAVY METAL FESTIVALA otvara u 19 sati prekaljena niška hardrok grupa KRAMER koja iza sebe ima karijeru dugu nekoliko decenija. Od 20 sati nastupa grupa MUD FACTORY metal bend osnovan 2012. godine u Vranju. Ostvarili su niz zapaženih nastupa od kojih izdvajamo prvo mesto na 47. Zaječarskoj Gitarijadi i mnoga, mnoga druga. Objavili su nekoliko EP izdanja i album The Sins Of Our Fathers za izdavačku kuću Wormholedeath na kojem su radili sa Fredrik Nordstrom u čuvenom švedskom studiju Fredman. Ovaj album je podržala Wacken foundation, globalno najznačajnijeg metal festivala na svetu. Grupa je održala više nastupa na renomiranim festivalima, a 2016. godine je pokrenula i svoj Factory Fest koji se ove godine simbolično održava na Slaughter festivalu u Doljevcu.

Nastupom od 21 časova prvi put pred pubilkom u Srbiji naći će se bugarski sastav REJUVENATION koja u Doljevac stiže iz Sofije. Prvi EP objavilii su 2017. godine, zapažen Chronology Protection Conjecture's Negation, a četvrtog aprila ove godine izašao je njihov album Cristalline.

Od 22:30 na samom samom zatvaranju festivala nastupa METAL-LICA najdugovečniji srpski Metallica tribute bend koji čine članovi bendova Mortal Kombat, Quasarborn i Trigger. Tokom svog dugogodišnjeg postojanja, u sastavu su svirali članovi bendova Magma, S.A.R.S... Grupa izvodi pesme iz celokupnog diskografskog opusa jednog od najuticajnijih metal bendova svih vremena.

Ulaz na sve programe Slaughter festivala je slobodan, a za publiku iz Niša je organizovan besplatan prevoz svakog dana od 18 sati, sa parkinga Doma vojske Srbije, preko puta Narodnog pozorišta u Nišu, kao i povratak svake od večeri po zavšetku programa.

Podsećamo, na konferenciji za štampu održanoj u četvrtak 30. juna u Javnoj biblioteci u Doljevcu umetnički direktori Horor, odnosno Hevi Metal Festivala, Dejan Ognjanović i Željko Ljubić predstavili su „Zlatnu macolu“ grand-prix Slaughterfestivala koji će biti dodeljen autoru najboljeg horor filma. Predsednik žirija je Alin Ludu Dumbrava, dugogodišnji direktor čuvenog Drakula festa u Transilvaniji. Organizator festivala je Komplos Art Factory iz Doljevca, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Doljevac.

Press team Slaughter Festival
Foto: Saša Đorđević

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...