•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE UOČI BEOGRADSKE PREMIJERE FILMA „BILO JEDNOM U SRBIJI“

FILM U KOME GLAVNU ULOGU IMA GRAD LESKOVAC

Film „Bilo jednom u Srbiji“ autora i producenta Zvonimira Šimuneca i reditelja Petra Ristovskog priča je o Leskovcu – srpskom Mančesteru- koji postaje deo Evrope između dva svetska rata. Uoči beogradske premijere koja će se održati sutra, 9. marta od 20h u Kombank Dvorani i 20.45h u Cineplexx Galerija Belgrade bioskopu odražana je pres konferencija kojoj su prisustvovali producent Zvonimir Šimunec, izvršni producent Miroslav Mogorvić, reditelj filma Petar Ristovski, kao i deo glumačke ekipe: Viktor Savić, Teodora Ristovski i Sloboda Mićalović.

Od ideje do realizacije priče u kojoj glavnu ulogu ima jedan grad – Leskovac, prošlo je deset godina, njegov idejni tvorac Zvonimir Šimunec je rekao: Kad se ode u Leskovac, to je kao da se ode u neku banju gde se ljudi samo smeju, gde su problemi uvek sa strane i gde se živi radi života. Mislim da smo to u nekoj liniji filma uspeli da pokažemo. U jednom trenutku sam čuo priču o srpskom Mančesteru i da je Leskovac na velikim svetskim izložbama dobijao nagrade priznate u svetu koje su se dodeljivale gradovima koje prosperitetom i industrijom liče na Mančester. Leskovac ima viška istorije i zaista se nadam da će neko snimiti nastavak industrijalizacije ovog grada.

Šimunec je takođe odao počast i kolegama koji su radili na filmu, a preminuli su tokom snimanja filma – glumac Ivan Bekjarev i koscenarista Vladimir Andrić.

O poteškoćama da se film snimi u doba pandemije i prilagođavanju autentičnim lokacijama govorio je izvršni producent na filmu Miroslav Mogorović.

Snimali smo u Leskovcu, Grdelici, Vučju i Rudarima, logistički je zaista zahtevno snimiti film na jugu Srbije kada vam je sva oprema u Beogradu. Mnogo su nam pomogle kolege iz leskovačkog, vranjanskog, kruševačkog i pirotskog pozorišta. Tako da je ovo film u kom ćete imati mogućnost da vidite neke pozorišne glumce na velikom ekranu koje do sada niste videli. Film smo prekidali dva puta, jednom pripreme, drugi put samo snimanje i Petar, kao reditelj, je nosio veliki teret da izgura ovaj film do samog kraja.

Scenografkinja na filmu je Ana Milošević, kostimografkinja Dragica Laušević i direktor fototgrafije je Dalibor Tonković.

Petar Ristovski, koji je u svojoj dosadašnjoj karijeri snimio dva dijametralno suprotna filma iz gotovo istog perioda, ratnu epopeju „Kralj Petar I“ i melodramu „Bilo jednom u Srbiji“ koja kako ističe, može da se „udene“ i među italijanske i španske kinematografske uzore. Mislim da smo uspeli da stvorimo poseban karakter ovog filma i smatram ovo jednom velikom pobedom cele autorske ekipe.Predeo oko Leskovca je najlepši u Srbiji, ono što je zanimljivo da smo mi snimali na rečici u kojoj živi crv zbog koga je ta voda meka, a mekoća te vode pojeftinjuje proizvodnju vune i zato je sve krenulo iz Leskovca. Vučjanka reka je prirodno bogatstvo i druga najmekša voda u Evropi.

Glavnu ulogu u filmu – Coneta – nosioca industrijskih promena u Leskovcu ponosno nosi Viktor Savić koji je o svom liku rekao: Cone je tokom Prvog svetskog rata bio u Engleskoj, razvijenijoj zemlji gde je naučio zanat koji je posle preneo u Leskovac. Imao je vremena da razvije samokritiku i da kada god se nađe u blatu uspe da se izdigne i nastavi dalje. Što je zapravo poruka za sve nas.

Zorku, devojku koja misli da je u ratu izgubila verenika, kako bi spasila sebe i svoju porodicu traži ljubav u Aćimu Prokiću (Radovan Vujović), maestralno je odigrala Teodora Ristovski koja je Zorkinu hrabrost i odvažnost tražila u sebi. Pobornik sam hrabrosti, mislim da Zorka i ja imamo tu sličnu liniju. Ona je predstavnica savremene žene, te smo se okupili simbolično na Osmi mart, a Zorka upravo i jeste jedna od tih žena koje su nam omogućile da danas budemo osnažene. Zorka je arhaična, ali i žena ispred svog vremena.

O „urokljivoj devojci koja postaje cvet “ i svojoj ulozi Ružice, rođena Leskovčanka Sloboda Mićalović istakla je: Drago mi je što je grad u kome sam rođena i odrasla dobio svoju priču i što će gledaoci moći da vide kakav je to grad nekada bio, u nadi da će on takav ponovo biti. Ružica je baš slika mentaliteta i male sredine koja vas često ume i te kako da uguši i etiketira. Sve dok se ne nađe neko ko će je primetiti i u njoj probudi cvet.

U filmu se u ulozi Dineta, našao Nemanja Oliverić, pored njega igraju i: Zoran Cvijanović, Dragan Petrović Pele, Mira Banjac, Boža Marjanović, Andrija Stoilković...kao i Ivan Bekjarev kome je ovo poslednja uloga.

Beogradska premijera je 9. marta, dok će novosadsku (Arena Cineplex bioskop) i banjalučku premijeru film „Bilo jednom u Srbiji“ imati 10. i 12. marta.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...