•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Održana premijera dva dokumentarna filma Mile Turajlić na 28. Festivalu autorskog filma

Održana premijera dva dokumentarna filma Mile Turajlić

Mila Turajlić: Dobili smo pristup ogromnom arhivu koji do tada niko iz javnosti nije video

Budimir Lončar: Film Mile Turajlić je jedna velika priča o jednom velikom vremenu

Dva dokumentarna ostvarenja „Non-Aligned & Ciné-Guerrillas” autorke Mile Turajlić premijerno su prikazana u nedelju, 27. novembra na Festivalu autorskog filma.

Uoči premijere Mila Turajlić i Vladimir Tomčić, direktor Filmskih novosti predstavili su rad na ovom dokumentarnom diptihu. Mila Turajlić je objasnila da je ideja za film nastala 2009. godine u Alžiru.

„Za mene je bilo fascinantno to što je Stevan Labudović tada bio jedan od jedinih živih snimatelja Filmskih novosti. Živeo je u Beogradu, a sa Titom je proveo gotovo sva njegova putovanja u okviru pokreta. Kako je Stevan bio jedan izuzetno cenjen čovek u Alžiru, ali i kod nas, shvatila sam da je on osoba o kojoj mora da se snimi film. U toku snimanja dobili smo pristup ogromnom arhivu koji mislim da do tada niko iz javnosti nije video. Stevan je bio naš aktivni saradnik na projektu nešto više od 3 godine, nakon čega je, nažalost, preminuo,” izjavila je Turajlić.

„Sama ideja nastala je i iz neke ljutnje prema tome što ovi materijali nisu dovoljno iskorišćeni. Imala sam ogromnu potrebu da oživim stvari koje to zaslužuju u doba kada se sve privatizuje i nestaje. Isto tako mi se činilo da je Jugoslavija zemlja o kojoj nema više ko da govori, te sam kao član tih generacija želela da aktiviram arhiv i ispričam priču”, dodala je autorka filma.

Vladimir Tomčić, direktor Filmskih novosti je na pitanje šta njemu lično znači rad na ovom filmu istakao: „Reakcija zaposlenih u Filmskim novostima bila je izuzetno emotivna, budući da je Stevan neko ko je bio njihov saradnik i kolega tokom mnogo godina. Moram napomenuti da su u Filmskim novostima radili izuzetni profesionalci, a njihov rad i trud je dokaz da je to jedna izuzetna ustanova, čak treći arhiv u Evropi posle arhiva u Parizu i Pragu. Naš zadatak jeste da nastavimo da promovišemo sve što smo stvorili, u čemu nam je i pomogla naša draga Mila, koja je provela mnogo godina istražujući sve materijale koje posedujemo, te smatram da sada ne postoji neko ko poznaje sve te materijale bolje od nje. Njena posvećenost ovom projektu je zaista izvanredna, a ogromna posvećenost daje i ogromne rezultate”.

Budimir Lončar, poslednji ministar inostranih poslova u SFRJ je na premijeri rekao: „Ja sam veoma uzbuđen. Svaki put kada dolazim u Beograd ja se vraćam u prošlost. Bio sam deo i svedok jednog izuzetnog vremena. Ovde u Beogradu sam počeo diplomatsku misiju i postao šef jugoslovenske diplomatije. Današnji film je jedna velika priča o jednom velikom vremenu. Treba da budemo ponosni na našu prošlost. Prošlost je uvek pouka poslata sadašnjosti i pogled na budućnost”.

Na konferenciji za medije održanoj trećeg dana Festivala autorskog filma predstavljen je žiri takmičarskog programa, kao i program Francusko-srpski filmski susreti.

Katrin Fodri, ataše za kulturu Ambasade Francuske u Srbiji je predstavila 16 francuskih filmova na Festivalu i program sedmih Francusko-srpskih filmskih susreta: „Francuska je uvek dobro zastupljena na Festivalu autorskog filma i jako me raduje što se ta tradicija nastavila i ove godine. Izdvojila bih 16 francuskih filmova koji će se ove godine naći na FAF-u. Prvenstveno bih izdvojila film Planina koji je nagrađen na Kanskom festivalu. Osim njih, izdvojila bih 2 filma Mile Turajlić koji su jedan od najboljih prikaza saradnje između Srbije i Francuske kada je kinematografija u pitanju. Naime, ovo je Sedmi filmski susret između Srbije i Francuske koji nazivamo i Randevu. Osim što je ovo susret profesionalaca ove dve države, posebnu pažnju posvećujemo i studentima takođe. U toku festivala biće održana i dva masterklasa od strane francuskih profesionalaca koji će biti posvećeni kako profesionalcima, tako i studentima”.

Omar El Zohari član žirija je o svojoj ulozi na FAF-u istakao: „Do sada sam gledao 4 filma i iznenađen sam činjenicom koliko se oni međusobno razlikuju. Reč je o onoj vrsti festivala gde se jasno vidi da je naglasak na samom filmu. Nema lažnih dešavanja, što je inspirišuće. Tokom razgovora sa festivalskom ekipom primetio sam koliko su oni strastveni u vezi sa ovogodišnjom selekcijom”.

„Kada sam rasla u Jugoslaviji. Svi su jedva čekali Fest, a sada svi čekaju Festival autorskog filma. Tako su se stvari promenile. Fantastično je kako je ovaj festival porastao i što je uspeo da izgradi ovoliku publiku. Sale su velike ali ima puno publike. Publika je svakom od nas važna. Mi pravimo filmove da bi bili gledani. Festivali su dobro oruđe da se razvije kultura gledanja filmova i veoma je važan komponent pravljenja filmova. Hvala festivalu i samo napred,” rekla je Teona Strugar Mitevska.

Foto: Tanja Drobnjak i Vladimir Opsenica

Podeli:



Preporucujemo