•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Održana srpska premijera dokumentarnog filma „Srećna Nova, Jivu“ Mladena Kovačevića na otvaranju festivala Sedam veličanstvenih

Sinoć, 2. oktobra u Velikoj sali Kombank dvorane, dokumentarni film „Srećna Nova, Jivu” reditelja Mladena Kovačevića imao je srpsku premijeru na otvaranju 17. Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma – Sedam veličanstvenih. Ovo je intiman film o svakodnevici kineskih radnika, između komunističke tradicije i novoustanovljenog kineskog sna o uspehu, koji nas vodi nas u Jivu, grad sa 600 fabrika božićnih i novogodišnjih ukrasa, u kojima se Božić i Nova godina proizvode za ceo svet.

Zoran Popović, direktor i osnivač festivala Sedam veličanstvenih, na otvaranju festivala je rekao: „Mladen je neko ko je zaista duboko posvećen dokumentarnom filmu. Pratio sam Mladenove radove od onih kojih su bili samo za njega i nas, samo one iz njegovog kruga i za vrlo mali broj ljudi koji je mogao da prati razvoj mladog umetnika. Sa velikim uživanjem smo videli filmove koji su počeli da odlaze na velike svetske festivale, i sa velikom radošću smo dočekali ovaj film koji je zaista jedan od dokumentarističkih hitova prošle i ove godine”.

Mladen Kovačević, reditelj filma „Srećna Nova, Jivu”, o svom filmu govorio je na Q&A sesiji nakon završetka projekcije: „Razmišljanje o ovom filmu je počelo pre nego što sam čuo za Jivu i za ovih 600 fabrika. Razmišljao sam kako bih voleo da snimim film o Kini, jednostavan film o svakodnevnici običnih ljudi, pod uticajem više stvari i toga što sam voleo da gledam kineske filmove u tom periodu. Prvenstveno me je zanimao život radničke klase. Kada sam čuo za Jivu i fabrike, ta premisa je možda delovala malo problematično jer liči ne te kuriozitete savremene Kine, što mene nije previše zanimalo. Ali s druge strane, ovakvo okruženje je idealno za ovaj film, prvenstveno zato što omogućuje direktniju vezu sa zapadnim gledaocem. Božić i Nova godina su naši najveći praznici, to su intimni porodični praznici i oni nam pomažu da to okruženje i fabrike vidimo ne samo kao mesto gde se nešto proizvodi, već i kao intimne prostore”.

Jelena Maksimović, montažerka filma, na Q&A sesiji je govorila o saradnji sa rediteljem Mladenom Kovačevićem: „Ovo je bio treći dugometražni film koji smo zajedno radili i dobro smo se upoznali. Mislim da nas povezuje to što volimo da istražujemo filmski jezik, a takav je bio i naš montažni proces. Mladen sve vrlo lepo i precizno napiše pre snimanja, precizno vodi likove. Na setu je sve razrađeno do tančina, mizanscen je precizan i dramaturške linije postoje. Ali ono što je meni najinteresantnije, zbog čega volim da radim sa Mladenom, jeste to istraživanje. Pored tog kostura koji već postoji i koji je očigledan, mi se zapravo upuštamo u istraživanja koja nas vode u neke metafizičke radnje, koje odlaze na razne strane i pružaju nam mogućnost da probamo različite pristupe u kombinaciji s asketskim dramaturškim momentom”.

Iva Plemić Divjak, producentkinja filma, o okolnostima nastanka ovog ostvarenja je rekla: „Finansiranje filma trajalo je tokom cele produkcije i on je konstantno bio u razvoju. Finansiranje je započelo u Filmskom centru Srbije gde smo dobili novac za produkciju, a potom na trening programu Eurodoc, koji je u stvari bio odskočna daska. Tu smo našli koproducente i tu se zapravo čulo za projekat. Po mom mišljenju to je pravi put da se film razvije, a da se na to ne izgubi užasno mnogo vremena i novca”.

Film „Srećna Nova, Jivu“ svoju svetsku premijeru je imao u 2020. godine, na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, u Brigth Future programu. Iste godine, nagrađen je Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film 26. Sarajevo film festivala. Film je realizovan u okviru HOROPTER filmske produkcije iz Beograda, u produkciji Ive Plemić Divjak. Ključne članove autorskog tima čine jedna od trenutno najcenjenijih montažerki u regionu, Jelena Maksimović i mladi, perspektivni direktor fotografije, Marko Milovanović. Kompozitor je Olof Dreijer iz poznatog švedskog elektronskog dua The Knife.

Ovaj produkcijski ambiciozan projekat, sniman u Kini, podržan je od strane Filmskog centra Srbije i Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, a rađen je u u ko-delegaciji producenata iz Srbije i Švedske, u koprodukciji sa Francuskom, Nemačkom, Belgijom i Katarom. Televizijski koproducenti projekta su nemački kanal ARTE (NDR) i belgijski RTBF.

Mladen Kovačević je scenarista i reditelj međunarodno priznatih dugometražnih dokumentarnih filmova: „Anplagd” (2013), „Zid smrti i tako to” (2016), „4 godine u 10 minuta” (2018), „Srećna Nova, Jivu” (2020). Njegova poetika, utemeljena je u jednostavnosti realizma, a filmovi istražuju različite stilove i idiosinkretičke dramske strukture uz nekonvencionalan pristup naturalističkoj estetici. Kovačevićevi prethodni filmovi, prikazivani su u selekcijama Visions du Réel, IDFA, Hot Docs, CPH:DOX, FIDMarseille, Sarajevo Film Festivala, Roterdam International Film Festival, nagrađivani su i distribuirani u zemlji i inostranstvu.

„Srećna Nova, Jivu” će do kraja godine imati bioskopsku distribuciju u Srbiji i Hrvatskoj, i nastaviti svoj život na međunarodnim festivalima i televizijama.

Podeli:



Preporucujemo