•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Olga Odanović Petrović

Olga Odanović Petrović (Celje, 29. avgust 1958), srpska je pozorišna, televizijska i filmska glumica.

Rođena je 29. avgusta 1958. godine u Celju, u Sloveniji, odakle joj je majka. Zbog očevog posla, koji je bio rudarski inžinjer porodica se 1961. godine preselila u Aleksinac. I ona i brat Nenad još kao deca zainteresovali su se za glumu, iako se niko u njihovoj porodici nije bavio glumom niti umetnošću.
Diplomirala je glumu 1985. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića.
U stalnom angažmanu pozorišta „Boško Buha” je provela 18 godina, a od 2006. godine je prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Uloga koja joj je donela veliku popularnosti je uloga Zlatane, u seriju Selo gori, a baba se češlja (TV serija).

Udata je za glumca Dragana Petrovića Peleta, sa kojim ima dvoje dece, Jakova i Lenku.[1][2]

Nagrade
Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru (2011);
Velika Žanka, za životno delo glumici čija je ličnost obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza (2017);
Sterijina nagrada za ulogu Babe Poleksije u predstavi „Carev zatočnik”;
Nagrada „Miloš Žutić” za ulogu Milice Gerasimović u „Govornici”;
Nagrada Raša Plaović, koju za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2016/2017, za uloge Matrjone u predstavi „Carstvo mraka” i Majke Jugovića u predstavi „Carstvo nebesko”.(2017);
Nagrada Ljubinka Bobić, bijenalna glumačka nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije — za ulogu Majka Janje u predstavi „Bela kafa”;
Zoranov brk, za ulogu Dare u predstavi „Gospođa ministarka”;
Zoranov brk, za ulogu Feme u predstavi „Pokondirena tikva”;
Nagrada za najbolju mladu glumicu na festivalu u Jagodini, za ulogu Helene u predstavi „San letnje noći”;
Nagrada za najbolju žensku ulogu na festivalu u Rijeci (Grube — „Skup”);
Godišnja nagrada „Gita Predić Nušić” za ulogu Helene u predstavi „San letnje noći”;
Nagrada na dečjem festivalu u Kotoru za ulogu Babe Poleksije u predstavi „Carev zatočnik”.
Nagrada Ardalion za najbolju epizodnu ulogu za ulogu majke Janje u predstavi „Bela kafa” na 21. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu
Nagrada Narodnog pozorišta za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara Narodnog pozorišta (2017)
Plaketa povodom značajnih aktivnosti u radu Narodnog pozorišta (2017);
Nagrada za glumačko ostvarenje za uloge Matrjone u „Carstvu mraka” i ulogu Majke Jugovića u „Carstvu nebeskom” na trećem teatarskom festivalu „Pozorišno proleće” u Šapcu (2018)
Nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu na 53. Filmskim susretima u Nišu, za ulogu u filmu Patuljci sa naslovnih strana
Plaketa Vitez srpske glume (2021)
Mija Aleksić — biti glumac (2022)
Zlatna antena za sveukupan doprinos domaćoj TV produkciji (dodeljuje Fedis, 2022)

Filmografija

1980-e
1985. Sva čuda sveta
1988. Suncokreti Apotekarka
1988. Zaboravljeni
1989. Bolji život koleginica Dragiše Popadića

1990-e
1990. Agencija Kikom
1990-1991. Bolji život 2 koleginica Dragiše Popadića
1993. Elektra
1995. Snovi od šperploče - Zorica
1997. Ljubav, ženidba i udadba - Anka

2000-e
2003. M(j)ešoviti brak Profesorka
2004. Kad porastem biću kengur Gospođa Rada
2004. Lift Jecina majka
2006. Optimisti
2006. Guča! Paraskeva
2007. Klopka Direktorka
2007. Pozorište u kući Belana
2007-2017. Selo gori, a baba se češlja (TV serija) Zlatana
2009. Selo gori... i tako Zlatana

2010-e
2011. Nova Godina u Petlovcu Zlatana
2011. Mešano meso Mama
2012–2020. Vojna akademija Milijarda Klisura
2012. Led Baba Saveta
2012. Crna Zorica
2012. Kad svane dan Izbeglica
2013–2014. Ravna Gora Živana Taralić
2015. Za kralja i otadžbinu Živana Taralić
2016. Braća po babine linije Zlatana
2016. Nemoj da zvocaš Bosiljka
2018. Patuljci sa naslovnih strana Radojla
2018. Zlogonje baka
2018–2019. Šifra Despot strina Agbabica
2019. Pet Stanina prijateljica
2019. Vojna akademija 5 Milijarda Klisura
2019. Crveni mesec Natalija Bauman
2020. Proleće na poslednjem jezeru Klara Mišetić
2020. Tajkun Lidijina i Nikolina majka
2020. Močvara (TV serija) Mira Panić

2020-e
2021.Kamiondžije d. o. o. Biba
2021. Kaljave gume gđa. Petrović
2021. Kelti baba
2021. Porodica (mini-serija) Jovanka
2021—2023. Radio Mileva Mileva Majstorović
2022. Leto kada sam naučila da letim Marija
2022. Metamorfoze
2023. Sahrana, bižuterija i po koji kaput tetka Vinka
2023. Svilen konac

Uloge u pozorištu (izbor)
Gospođa Kapulet (“Boško Buha”)
Helena - „San letnje noći“(“Boško Buha”)
Limenko – “Čarobnjak iz Oza” (“Boško Buha”)
Džona Veb - „Čikaške perverzije“ (JDP)
Baba Poleksija - „Carev zatočnik“ (“Boško Buha”)
Grube - „Skup“ (JDP)
Arsinoja – “Mizantrop” (JDP)
Olivija - „Bogojavljenska noć“ (“Boško Buha”)
Anđelija – “Šargor” (“Boško Buha”)
Angust – “Dom Bernarde Albe” (Atelje 212)
Milica Gerasimović – “Govornica” (JDP)
G-đa Protićka, članica uprave obdaništa br. 9 - „Dr“ (Narodno pozorište u Beogradu)
Fema, bogata udovica - „Pokondirena tikva“ (Narodno pozorište u Beogradu)
Gospođica Julijana Tesman - “Heda Gabler” - (Narodno pozorište u Beogradu)
Amanda Vingfild - “Staklena menažerija” - (Narodno pozorište u Beogradu)
Hristina - "Ogvožđena" - (Narodno pozorište u Beogradu)
Spirinica - „Narodni poslanik“ - (Narodno pozorište u Beogradu)
Grofica - “Figarova ženidba i razvod” - (Narodno pozorište u Beogradu)

Podeli:



Preporucujemo