•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Olivera Katarina

Olivera Katarina (Olivera Vučo ili Olivera Šakić rođena Petrović) je srpska glumica i pevačica. Rođena je 5. marta 1940. u porodici Petrović u Beogradu (dva puta se udavala a ime Olivera Katarina je izabrala po majci).

Studirala je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Svoju pozorišnu karijeru kao student počela je glavnom ulogom u Narodnom pozorištu u predstavi „Koštana“. Postaje supruga tadašnjeg pozorišnog kritičara Vuka Vuča.

Igrala je u desetak domaćih i dvadesetak inostranih filmova. Za film Goja nagrađena je na filmskim festivalima u Moskvi i Veneciji, a njena najpoznatija uloga je u filmu Skupljači perja (1967) Aleksandra Saše Petrovića, koji je nagrađen na filmskom festivalu u Kanu. Ovaj festival je zatvorila koncertom gde su pored nje pevale i Nana Muskuri i Dajan Vorvik.

Glumila je u filmovima Puriše Đorđevića, Miće Popovića, Soje Jovanović, Đorđa Kadijevića... Kod inostranih režisera igrala je u filmovima Đanfranka Parolinija, Alberta Latuade, Majkla Armstronga, Konrada Vulfa...

Kao interpretator izvornih narodnih pesama i ciganskih romansi održala je više od stotinu koncerata širom sveta, snimila je singl i LP ploče sa srpskom, ciganskom, grčkom, indonežanskom i crnačkom muzikom. Pevala je kompozicije Enia Morikonea, Šarla Demona, Doma Suzukija, Mikisa Teodorakisa, Kornelija Kovača... U čuvenoj francuskoj „Olimpiji“ održala je 72 uzastopna koncerta kojima su prisustvovale sve vodeće francuske zvezde filma i muzike toga vremena.

Olivera Katarina je ostala zapamćena i kao „jedina žena pred kojom je klečao Salvador Dali“ nakon njenog koncerta u Parizu, budući da je bio oduševljen njenom lepotom i glasom.

Nezaboravni su njeni snimci izvornih narodnih pesama: „Alaj mi je večeras po volji“, „A što ti je mila kćeri“, „Đelem, đelem“, „Verka kaluđerka“, „Niška banja“, „Crvena jabuka“, „Evo banke, cigane moj“... Pevala je šansone i pop muziku: „U ime ljubavi“, „Ljubav (sedim u jednom pariskom lokalu)“, „Pričaj mi o ljubavi“, „Budi moj“, „Nikad ne zaboravi dane naše ljubavi“, „Nije to, ljudi, istina“, „Šošana“...

Autor je zbirke pesama Beli badnjaci i zastupljena je u Antologiji pesama o Kosovu. Napisala je memoarsku prozu pod nazivom Aristokratsko stopalo.

Iz braka sa Miladinom Šakićem ima sina Maneta koji je slikar i nekoliko godina je živeo u Madridu, a danas živi i radi u Beogradu.


Filmografija:

1960.-te
1964. Dobra kob
1964. Put oko sveta
1966. Ponedjeljak ili utorak
1966. Vojnik
1966. Roj
1966. Kommissar X - Jagd auf Unbekannt
1966. San
1967. Skupljači perja
1968. Planina gneva
1968. Ima ljubavi, nema ljubavi
1968. Uzrok smrti ne pominjati
1969. Fräulein Doktor

1970.-te
1970. Hexen bis aufs Blut gequält
1970. Ann och Eve - de erotiska
1971. Ein Großer graublauer Vogel
1971. Goja
1973. Devičanska svirka (TV)
1974. Polenov prah
1974. Derviš i smrt
1974. Partizani
1974. Crveni udar

2000.-te
2008. Čarlston za Ognjenku

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Dani knjige Filmskog centra Srbije od 14. do 20. maja na...
Nastavak Igre prestola: Procurile fotografije sa snimanja...
Premijera dokumentarnog filma Beskućnik Dendi u Bioskopu...
Sutra počinje 49. Međunarodni filmski festival – FEST
FEST - Danilo Šerbedžija: Čestitam ekipi FEST-a na...
Film o slavnom kuvaru Entoniju Burdenu stiže u bioskope
U Sarajevu počelo snimanje novog filma Danisa Tanovića
FESTIVAL FESTIVALA „NAJBOLJI OD NAJBOLJIH“ OD 12. DO...
Vanquish (2021) (2021)
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 6. do 12. maja
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 6. do 12. maja
Selekcija FEST Fokus na 49. Međunarodnom filmskom...
Od tvorca serije La Casa de Papel: Sky Rojo zaludela svet
FEST - Puriša Đorđević: Nagrada FEST-a me je prijatno...
FEST - Održane promocije knjiga „FEST: Zaveštanje od...
Stigao je trejler za treći deo horora Prizivanje zla
Gala program na 49. Međunarodnom filmskom festivalu - FEST
FEST - Svečano otvoren 49. Međunarodni filmski festival...
Peta sezona Krune neizvesna, niko neće da glumi princa
BINA - Izložba „BETA_Enough is enough“ u Kolektivu...
365 Days (365 dni) (2020) (2020)
Održana premijera filma DOHVATI NEBO u okviru...
FEST - Dodatne ulaznice u prodaji za rasprodate projekcije...
Porodica Kremenko ponovo stiže na male ekrane
Molijerovi dani od 11. do 22. maja u znaku obeležavanja 70...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 13. do 19. maja
Ladies night uz ovogodišnjeg dobitnika Oskara
Iz Marvelovog filmskog univerzuma dolaze novi bioskopski...
Preminuo glumac Feđa Stojanović
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 6. do 12. maja