•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Once Upon a Time in America (1984)

„Once Upon a Time in America“ je poslednji film čuvenog reditelja Sergio-a Leone-a i predstavlja promenu u žanru filmadžije koji je uglavnom radio na Vestern filmovima. U ovom filmu, on ispituje „gangsterski žanr“, ali i ponovo predstavlja poznate uslove koje ovaj žanr donosi. On radi sa njima kako bi kreirao složenu i detaljnu istragu sveta u vreme velikih aspiranata i njihovih vremenski ograničenih sposobnosti.

U osnovi, „Once Upon a Time in America“ je priča o jevrejskom gangsteru David-u „Noodles“ –u Aaronson-u, koga kao odraslog glumi Robert De Niro. Ovaj gangster je proveo detinjstvo u sirotinjskim kvartovima Njujorka, da bi zatim uspeo u „plodnom“ svetu prohibicije u Americi i na kraju ostario i izgubio sve, uključujući i veru koju je nekada imao u svom životu.

Naracija se odvija u tri segmenta – 1921. godine, 1933. i 1968. godine – i istražuje odnose koje Noodles razvija sa različitim ljudima i što je jako važno, ispituje njegov odnos sa njegovom ljubavlju iz mladosti Deborah-om, koji Noodles uništava. Mladu Deborah-u igra Jennifer Connelly, a odraslu Elizabeth McGovern. Čini se da Noodles veruje da ima pravo na njenu ljubav ali gotovo sve ono što uradi samo onemogući da se njegov san ostvari.

Leone konstruiše svoju naraciju kroz seriju flešbekova ali i budućih radnji, koji služe da prekinu jednostavan tok događaja. Film je poput halucinacije ili sna, sa ekstremnim nasiljem i osečajem izdaje koji odaju utisak košmara. Ipak, iako je ciničan i depresivan, kakvi su obično Leone-ovi filmovi, a to je konačno i proslava vrednosti prijateljstva i posvećenosti, a njihovi lirski trenuci – mnogi koji su prikazani između mladog Noodles-a i Deborah-e – nude neosporno promovisanje humanosti.

Leone strateški upotrebljava gangsterski žanr kako bi dostigao ono što je za njega uobičajeno. Gangsterska fikcija ima tradiciju u kojoj kriminalci imaju jaku volju i čije ilegalne radnje svakako privlače pažnju gledalaca. Pul Muni i Al Pacino su oboje igrali neku vrstu varijacija na likove iz filma „Scarface“, ali imaju jednu zajedničku stvar, šarm i harizmu koje donose nepokolebljivo poverenje.

Gangsteri u filmu „Once Upon a Time in America“ su jednostavno gubitnici. Kada se Noodles vraća u Njujork posle egzila od 35 godina, on kaže svom starom prijatelju Moe-u: „Uvek možete da kažete pobednicima na startnoj liniji da su pobednici i gubitnici“. Noodles oceljuje sebe gubitnikom i njegova procena je sasvim tačna. Gluma Robert-a De Niro-a kao odraslog Noodles-a u filmu „Once Upon a Time in America“ je savršeno predstavljanje utučenog rođenog gubitnika. Leone-ov film je smešten u modernom svetu gde ne može da postoji nekadašnji mitski heroj koji je nekada bio poznat u Vestern filmovima. Sa „Once Upon a Time in America“ Leone ispituje svet u kome vlada politička korupcija, institualizovano nasilje i krvna izdaja.

Izdaja i prijateljstvo su ose oko kojih Leone-ov film rotira napred i natrag kroz vreme. Ono čime se Leone jako pozabavio je prijateljstvo između Noodles-a i njegovog dugogodišnjeg saradnika Max-a (James Wood igra odraslog Max-a). Drugarstvo je ključni element u svakom od Leone-ovih filmova, a „Once Upon a Time in America“ ga predstavlja kao obavezujuću i nesavitljivu ljudsku konekciju koja preživljava sve moguće torture i prevare.

Može se videti da će Noodles i Max izdati jedan drugog na jedan ili drugi način, ali njihovo prijateljstvo i povezanost koja postoji će ostati netaknuta. U pretposlednjoj sceni filma, dvojica ostarelih prijatelja se sreću i razgovaraju, skriveno, o vezi koju su nekada imali i kako ih ona povezuje bez obzira na nevolju u kojoj se nalaze. Iako nije izgovoreno u ovoj sceni, jasno se demonstrira Leone-ova teza, da prijateljstvo preživljava sve.

Žanr:zločinački, drama, istorijski
Godina:1984
Reziser:Sergio Leone
Scenario:Harry Grey, Leonardo Benvenuti
Uloge:Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern
Uzrast:R
Award:nominovan za 2 Zlatna Globusa
Studio:Ladd Company
Zemlja:United States
Website:www.onceuponatimeinamerica.net/
Jezik:engleski
Trajanje:229 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...