•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ordinary People (1980)

Obični ljudi (eng. Ordinary People) je drama Roberta Redforda iz 1980. i ujedno njegov rediteljski debi nagrađen Oscarom i Zlatnim globusom za najbolji film. Govori o porodici iz više srednje klase iz Lake Foresta, Illinois, nakon smrti najstarijeg sina. Film je utemeljen je na romanu Judith Guest iz 1976. godine.

Jarretovi, bela protestantska porodica iz predgrađa Chicaga, pokušava se vratiti normalnom životu nakon pokušaja samoubistva njihovog sina tinejdžera, Conrada, koji se nedavno vratio kući nakon dužeg boravka u duševnoj bolnici. Otuđen od svojih prijatelja i porodice, Conrad potraži pomoč kod psihijatra, dr. Bergera, koji saznaje da je dečak bio umešan u jedriličarsku nesreću u kojoj je poginuo njegov voljeni stariji brat, Buck. Calvin Jarrett, otac, nespretno se pokušava približiti svom preživelom sinu, koji pati od depresije, osećaja krivice zbog preživljavanja i PTSP-a, ali mu u tome ne pomaže njegova supruga, Beth, koja je hladna, sebična i opsednuta održavanjem privida savršenstva i normalnosti.

Kako Conrad uspešno radi sa dr. Bergerom i uči da mora dopustiti samom sebi da ima osećaje, počinje da izlazi sa Jeanine, pristojnom i neopterećenom devojkom iz školskog odbora i ponovno počinje osećati optimizam. Ali prijateljevo samoubistvo preti povratkom situacije na depresivni početak. Sve spada na Calvina da se suprotstavi Beth u vezi njene hladnoće prema Conradu, i dr. Bergera da pomogne dečaku da se reši krivice i gneva.

Robert Redford i Timothy Hutton nagrađeni su Oscarima za svoje debije: Redford kao reditelj, a Hutton kao glumac. Ali, producenti su kritikovani što su Huttona nominovali samo za najboljeg sporednog glumca, budući da je njegova uloga bila najveća u filmu. Film je označio preokret u karijeri Mary Tyler Moore od stereotipnih uloga u jeftinim komedijama. Mnogi su smatrali kako nije osvojila Oscara samo zato jer joj uloga jednostavno nije odgovarala imidžu.

Konačno, film je osvojio Oscar za najbolji film.

Dobre kritike zaradila je gluma Judda Hirscha za ulogu dr. Bergera, posebno od psihijatrijske zajednice, kao jedna od retkih kada je njihova profesija prikazana u pozitivnom kontekstu, iako neki smatraju da je bila predobra da bi bila istinita.

Te godine su još bili nominovani za Oscara:
- Rudareva kći - Schwartz, Universal - Bernard Schwartz
- Čovek-slon - Brooksfilms, Paramount - Jonathan Sanger
- Razjareni bik - Chartoff-Winkler, United Artists - Irwin Winkler i Robert Chartoff
- Tessa - Renn-Burrill Société Française de Production (S.F.P.), Columbia - Claude Berri and Timothy Burrill

Žanr:Drama
Godina:1980
Reziser:Robert Redford
Scenario:Judith Guest, Alvin Sargent
Uloge:Donald Sutherland, Mary Tyler Moore, Judd Hirsch
Uzrast:R
Award:Osvojena 4 oskara
Studio:Paramount Pictures
Zemlja:United States
Website:www.paramount.com
Jezik:Engleski
Trajanje:124 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...