•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Orlando Bloom

Orlando Bloom (Canterbury, 13. januar 1977.) je britanski filmski glumac.

Majka Sonia (ili Sheila) predaje jezike, a otac Harry je radio s Nelsonom Mandelom u Južnoj Africi - umro je kad su Orlandu bile 4 godine. Tek se kasnije saznalo da je Orlandov biološki otac zapravo porodični prijatelj Colin Stone. Orlando ima i stariju sestru Samanthu.

S 16 godina seli se u London gde se pridružio pozorištu "National Youth Theatre". Dobio je i stipendiju za "British American Drama Academy". Prvi put se pojavio na televiziji 1997. u filmu "Divlji" (u originalu "Wilde"). Bio je primljen u londonsku "Guildhall School of Music and Drama" gde je nastupao u mnogobrojnim pozorišnim predstavama. Na tv-ekranu se ponovno javlja 2000. godine u seriji "Midsommer murders" kao Peter Drinkwater u epizodi "The Judgement day".

Dva dana pre diplomiranja na Guildhallu, Orlando je dobio ulogu Legolasa Greenleafa u trilogiji "Gospodar prstenova" ("The Lord of the Rings"). Idućih 18 meseci je proveo na Novom Zelandu snimajući scene za sva 3 filma odjednom. Ulogom plavokosog vilenjaka Legolasa je osvojio srca brojnih obožavatelja, a naročito obožavateljica, širom sveta. Za tu ulogu je morao naporno trenirati s lukom i strelom, jahanje i mačevanje.

Nakon "Gospodara", prihvatio je manju ulogu Todda Blackburna u filmu Ridleya Scotta "Pad crnog jastreba" ("Black Hawk Down") gde je glumio s Joshom Harnettom. Godine 2002. našao se na filmskom platnu kao Joe Byrne iz "Kellyeve bande" ("Ned Kelly"). Usledila je britanska komedija "The Calcium Kid" gde glumi mlekara Jimmya koji je dobio priliku da se takmiči za svetsku boksersku titulu.

Još jedan zapaženiji nastup ostvario je u filmu "Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera" ("Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl") gde je glumio uz svog idola Johnnya Deppa. "Pirati" su bili letni hit popevši se na vrh box-officea i definitivno zbacivši Orlandovu anonimnost s palube. Nedugo nakon toga, odigrao je ulogu princa Parisa u "Troji" ("Troy") koji se ludo zaljubjuje u lepu Helenu i otima je ne razmišljajući o posledicama.

Osim toga, snimio je i film "Haeven". Snima i filmove "Kingdom of Heaven" i "Elizabethtown".

2006. je završeno snimanje filma "Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja" koji je u bioskopima po zaradi nadmašio svog prethodnika, te je 2007. u bioskope stigao i njegov nastavak, Pirati s Kariba: Na kraju sveta u kojima uz Orlanda, kao i u prvom delu, glume Johnny Depp i Keira Knightley.

U slobodno vreme, Orlando se bavi ekstremnim sportovima kao što su bungee skokovi, sky diving, paragliding, snowboard i surfanje. Zbog njegove avanturističke prirode dogodi mu se pokoja nezgoda: "Slomio sam kičmu, rebra, nos, obe noge, ruku, prst na nozi i glavu tri puta" - rekao je Orlando.

Filmografija:
2014 Cities (pre-production)
2014 The Hobbit: There and Back Again (post-production)
2013 The Hobbit: The Desolation of Smaug (post-production)
2013 Zulu
2011 The Three Musketeers
2011/I The Good Doctor
2011 LA Phil Live (TV series)
2011 Fight for Your Right Revisited (short)
2010 Main Street
2010 Sympathy for Delicious
2009 New York, I Love You
2007 Pirates of the Caribbean: At World's End
2006 Extras (TV series)
2006 Love and Other Disasters
2006 Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest
2005 Elizabethtown
2005 Kingdom of Heaven
2004/I Haven
2004 Troy
2004 The Calcium Kid
2003 The Lord of the Rings: The Return of the King
2003 Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
2003 Ned Kelly
2002 The Lord of the Rings: The Two Towers
2002 The Lord of the Rings: The Two Towers (Video Game)
2001 Black Hawk Down
2001 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2000 Midsomer Murders (TV series)
1999 Smack the Pony (TV series)
1998 The Ben Elton Show (TV series)
1997 Wilde
1994-1996 Casualty (TV series)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....