•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Osam tehnologija koje će omogućitu život na Marsu

Planeta Mars je vekovima centralna tačka ljudske mašte i želje za istraživanje.

Ovaj „crveni kliker“ izvor i tema je mnogih priča, a poslednja u nizu dolazi iz pera Endija Vira koji je pretočen u novo ostvarenje Ridlija Skota – Marsovac: Spasilačka misija 3D.

Fascinantna priča o putovanju, istrajnosti i humanosti dolazi u bioskope 1. oktobra, a kako bi što realističnije prikazali život van planete Zemlje, Met Dejmon i ekipa su se konsultovali i trenirali sa predstavnicima agencije NASA.

Iako je „Marsovac“ smešten u 2030. godinu, NASA već sada poseduje neke od tehnologija koje je moguće videti u ovom filmu.

Kuća
Na površini Marsa, Vatni provodi dosta vremena u „Habu“, njegovom novom domu. Budući da se već sada sprema misija za Mars, NASA je razvila pokretnu kuću nazvanu HERA koja je samoodrživa. Ova dvospratnica sadrži radni prostor, dnevnu sobu i module za higijenu. Za sada je moguće živeti u njoj dve nedelje, ali je u planu povećanje do 60 dana.

Farma biljaka
Astronauti na svemirskoj stanici „Mir“ svoju hranu dobijaju pomoću specijalne dostave, ali na Marsu ljudi neće moći da se oslanjaju na takav način ishrane. Stoga je razvijen poseban sistem nazvan Veggie na kojem je uspešno uzgajana salata. Ovaj programje tek u povoju, ali se već vidi napredak.

Reciklaža vode
Iako su nedavno objavili da na Marsu postoji voda, to ne znači da svaka kap nije od životne važnosti. Na stanici „Mir“ nijedna kapljica znoja se ne utroši za džabe, a to bi bio slučaj i sa astronautima na Marsu. Reciklirani urin je samo jedan od načina na koji se astronauti „osvežavaju“.

Vazduh
Kada stena planeti Zemlji disanje doživljavate olako, ali kiseonik u svemiru je čisto zlato. NASA je osmislila sistem čiji je jedini zadatak da imitira atmosferu sa Zemlje i pruža astronautima izvor kiseonika.

Odelo
Vatni provodi dosta vremena na površini Marsa, a da bi to uspeo potrebno mu je specijalno odelo, koje se razliku od onih što današnji astronauti nose. Trenutno se razvijaju posebna odela koja će omogućiti više slobode pri kretanju, ali i pružati bolju zaštitu.

Vozilo
Kada čovek bude kročio na Mars biće potrebno posebno prevozno sredstvo. NASA je već spremilo jedno takvo vozilo koje čeka da bude poslato na „Crvenu planetu“. Opremljeno je brojnim tehnologijama i može da izdrži sve teške uslove.

Jonsko potiskivanje
Radi dobijanja posebnog ubrzanja koristi se sistem nazvan jonsko potiskivanje. U suštini to je električno punjenje gasa poput argona koje se ispaljuje velikim brzinama. Na taj način moguće je drastično ubrzati letelicu.

Solarni paneli
Jedini izvor energije na Marsu biće Sunce, a kako bi pokupili to i iskoristili potrebni su efikasni solarni paneli koje NASA uveliko poseduje.
Pitanje je da li će putovanje na Mars biti moguće već 2030. godine, ali brojni naučnici rade na tome i žele da dostignu taj cilj. Do tada, veoma realističan prikaz tog putovanja i života na ovoj nepristupačnoj planeti možete videti u filmu „Marsovac: Spasilačka misija 3D“.


Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...