•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Osnovan Umetnički savet Filmskog centra Srbije

Na inicijativu direktora Filmskog centra Srbije Gordana Matića, Upravni odbor ove institucije osnovao je Umetnički savet Filmskog centra Srbije. Za članove saveta imenovani su glumci Mirjana Karanović i Predrag Miki Manojlović, filmski reditelj i publicista Đorđe Kadijević, direktor fotografije Predrag Popović i Gordan Matić, direktor Filmskog centra. Prva konstitutivna sednica održana je danas, 22. oktobra u prostorijama FCS-a.

Gordan Matić je povodom osnivanja saveta izjavio: „Uloga Umetničkog saveta je jako važna, pre svega strateški. Imamo zaista eminentne članove, čija imena, reference, iskustva i znanja ne znače samo u Srbiji, već i van naših granica. Jako mi je drago što su ovi ljudi pristali da budu deo našeg tima i razvoja Filmskog centra, i da budu deo kreiranja kulturne politike na ovim prostorima, što se tiče kinematografije. Mislim da će njihova reč i mišljenje da ostave dubok trag u bliskoj budućnosti rada Filmskog centra Srbije“.

Između ostalog, Umetnički savet će davati mišljenje i predloge za unapređenje kinematografije i audiovizualnih delatnosti, pomagati u izradi programa rada za unapređenje produkcije, distribucije i prikazivanja, i međunarodne saradnje.

Mirjana Karanović, naša proslavljena glumica, naglasila je da joj je velika čast i zadovoljstvo da bude članica Umetničkog saveta: „Imam iza sebe mnogo iskustva, a mislim da i ostali članovi saveta mogu da svojim mišljenjem, sugestijama i predlozima unaprede rad Filmskog centra Srbije. Da pomognu autorima, i uopšte celoj našoj kinematografiji, da stupi na sledeći nivo, za koji mislim da imamo potencijala. Kao zaljubljenici u film, i kao osobe, želimo da naša nacionalna kinematografija bude što uspešnija, i da dostigne nivo nekih kvalitetnih malih kinematografija u Evropi i svetu. Mislim da naš savet može da ima korisnu ulogu“.

Predrag Miki Manojlović, još jedna glumačka legenda naše kinematografije, povodom početka rada Umetničkog saveta je rekao: „Nas par tu smo žilavi ljudi, maratonci. Pokušaćemo da objasnimo, našim autoritetima, šta bi još moglo da se popravi u stvaranju filmova, radu Filmskog centra, bioskopske mreže. Važnost i probojnost filma kao medija je ogromna, a kultura je strateško pitanje, podjednako važno kao struja, voda, ili nafta“.

Umetnički savet Filmskog centra Srbije čine direktor i četiri člana, koje Upravni odbor imenuje iz reda afirmisanih stručnjaka iz oblasti kinematografske i audiovizuelne delatnosti, uzimajući u obzir predloge ustanova, stručnih udruženja i asocijacija u oblasti kinematografije i audiovizuelne delatnosti, koji su dati na poziv direktora. Mandat članova saveta traje godinu dana, sa mogućnošću ponovnog izbora.

Foto: Monika Husar, uz dozvolu za objavljivanje.

Podeli:



Preporucujemo