•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Otvorena izložba „Transmutacija” Nikole Mihajlovića u Bioskopu Balkan

Samostalna izložba umetnika Nikole Mihajlovića „Transmutacija” otvorena je 1. aprila u Bioskopu Balkan. Na ovoj izložbi autor je predstavio svoje radove nastale u periodu od poslednjih godinu dana, tokom kojih je stvarao u ateljeu Bioskopa Balkan. Na otvaranju je održan i performans uživo, tokom kojeg je autor intervenisao na jednoj od svojih slika.

Nikola Mihajlović se osvrnuo i na suštinu svog performansa: „U današnjem trenutku, u vremenu u kom živimo, mislim da je potrebno da svaka individua da deo sebe - da žrtvuje deo sebe zarad nekog kolektivnog dobra i ideje koja bi trebalo da se prenese, jer putem kojim idemo nećemo daleko dogurati. Žrtvovao sam deo sebe zarad direktne poruke“.

Ksenija Samardžija, kustoskinja izložbe i direktorka Fondacije Saša Marčeta, o saradnji sa Nikolom Mihajlovićem je rekla: „Trudili smo se da stvorimo mogućnosti da se ova izložba polako i detaljno priprema. Nikola je radio dugo, predano i ozbiljno. Izložba je potvrdila našu inicijativu da se street art umetnici uključuju u rad Bioskopa Balkan i Fondacije, i predstavljaju svoje radove. Veza između kustosa i umetnika, i čitav taj sistem podrške, jeste ono što je važno. Zbog toga mi je ova izložba značajna, jer je posmatram iz tog ugla”.

Nikola Mihajlović je rođen u Beogradu 1986. godine. Pohađao je Petu beogradsku gimnaziju a zatim stekao zvanje Mastera Arhitekture 2011. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Umetničkim stvaralaštvom se aktivno bavi od 2008. godine u formi street arta, a kasnije i studijskog slikarstva. Dobitnik prve nagrade na nacionalnom umetničkom konkursu „Voyage Bleu”, učesnik i organizator više međunarodnih i domaćih projekata iz oblasti umetnosti među kojima se izdvajaju: serija izložbi pod nazivom „Scena” na više lokacija u Beogradu, organizacija street art festivala u Požarevcu, organizacija street art festivala „Balkan Uživo” u Beogradu, učešće na „Start India” festivalu u Hyderabadu u u Indiji; učešće na „Urban art ventures” festivalu u Volosu (Grčka); oslikavanje murala i samostalna izložba u Verbieru (Švajcarska); učešće na rezidenciji u „Glo'Art-u" u Lanakenu (Belgija).

Izlagao je na brojnim kolektivnim i nekoliko solo izložbi u Srbiji i inostranstvu, među kojima se ističu solo izložbe u galeriji „Parobrod” u Beogradu i galeriji „Espace Temoin” u Ženevi; dve kolektivne izložbe u Berlinu, dva učešća na „Likovnoj Jeseni” u Somboru. Član je „Street Smart” umetničkog kolektiva i spoljni saradnik pri Fondaciji Saša Marčeta u Beogradu. Trenutno radi na projektu „Veštačka Inteligencija i umetnost” u saradnji sa Centrom za promociju nauke u Beogradu.

Izložba je nastala u produkciji Fondacije Saša Marčeta, a biće otvorena do 30. aprila. Radno vreme Bioskopa Balkan je od 10 do 20 časova.

Foto Bojana Janjić

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....