•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Otvorena izložba EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

U petak, 26. novembra u u Muzeju savremene umetnosti, performansom MONUMENT: NO ONE IST LOST umetnice Ivane Ivković otvorena je izložba EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES institucije za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke - ifa (Institut für Auslandsbeziehungen). Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili Branislava Sekulić, direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Frank Bauman, direktor Goethe-Instituta u Srbiji i Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja izložbe.

Branislava Sekulić, direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, u svom obraćanju je istakla: “Izložbom koju večeras otvaramo potvrđujemo da smo kulturna institucija koja predstavlja mesto ukrštanja kultura i mesto razmene umetničkih vizija i ideja. Mesto koje je most susretanja i povezivanja umetnika. Ova izložba će biti otvorena do 27. februara 2022. godine i jedna je od prvih u zvaničnog programu Evropske prestonice kulture 2022. godine. Predstavlja put u drugačiju perspektivu. Prozor u nove mogućnosti. Tumači nasleđe i budućnost evropskog čoveka kroz vizuru 14 umetnika iz Evrope, od čega i iz Srbije i regiona. Prezentuje se u Novom Sadu kao rezultat saradnje Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Instituta za nemačke internacionalne odnose u kulturi ifa i Goethe-Instituta u Srbiji, kojima se ovom prilikom srdačno zahvaljujem na podršci i dobroj višegodišnjoj saradnji koju imamo”.

Frank Bauman, direktor Goethe-Instituta u Srbiji, na otvaranju je rekao: “Izložba koju konačno otvaramo večeras, sa jedne strane se oslanja na dugačku tradiciju saradnje između Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, institucije za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke – ifa, i Goethe-Instituta u Srbiji. S druge strane, ona je nešto potpuno novo za sve uključene, jer se ovog puta ne radi o prezentaciji gotove, unapred pripremljene i kustosirane izložbe iz Nemačke. Umesto toga, ovde su predstavljena međunarodna umetnička dela specijalna producirana za izložbu EVROVIZION. Na šestogodišnjem putovanju kroz različite evropske gradove, mahom uz izbegavanje “dežurnih metropola”, fokus je uvek na Evropi uz umetničku diskusiju o gorućim socijalnim, ekološkim i kulturnim pitanjima. Goethe-Institut u Srbiji i ja smo ponosni što smo deo ovog projekta”.

Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja izložbe, na otvaranju je rekla: "Izložba EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES bavi se aktuelnim društveno - političkim kontekstom i propitivanjem Evropskog identiteta kroz isticanje manje vidljivih i marginalizovanih geopolitičkih i kulturnih prostora. Koleginica Sabina Klemm i ja smo se tokom kreiranja koncepcije izložbe odlučile da u fokus stavimo prostore jugoistočne i istočne Evrope. Mesta koja na međunarodnoj umetničkoj sceni imaju donekle podređenu ulogu. Cilj nam je bio da ukažemo na postojeće problematične odnose, osvetlimo specifične progresivne impulse lokalnih umetničkih scena, te otvorimo prostore za aktivnu međusobnu saradnju. Kokreativna izložba će biće predstavljena u 12 gradova Evrope i meni je posebno drago da je Novi Sad sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine, jedna od prvih stanica projekta, jer je to grad koji će naredne godine poneti titulu Evropske prestonice kulture, značajne i za propitivanje Evropskog kulturnog identiteta".

Izložbu je otvorio performans Ivane Ivković MONUMENT: NO ONE IS LOST, nastavak multimedijalnog istraživanja umetnice započetog pre nekoliko godina, u kojem stvara performativne tableau vivant situacije (žive slike) u specifičnim kontekstima i mestima. Pitanja identiteta i rodnih stereotipa zauzimaju značajno mesto u delu Ivane Ivković pri čemu ona koristi polunago telo kao performativni instrument ili medijum specifične osetljivosti i senzualnosti. Njena dela su uvek bila usredsređena na iskustva gledalaca, odnosno na njihovu emocionalnu i psihološku percepciju ambijenata i događaja.

Na izložbi svoje radove predstavljaju umetnice i umetnici Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, Slavs and Tatars, i Adnan Softić. Kustoskinje izložbe su Sanja Kojić Mladenov i Sabina Klem.

Kokreativna izložba ifa-e pod nazivom EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES bavi se aktuelnom društveno-političkom situacijom u Evropi i idejom evropskog identiteta. U fokusu ima manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su takozvane poluperiferije i mesta raznolikosti, koja u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu.

Izložbu čine i putujuća biblioteka, dostupna svim posetiocima izložbe, internet prezentacija projekta i MAGAZINE PRE-ISSUE koji sadrži početne informacije o projektu. Takođe, u svakom gradu prezentacije biće koncipiran po jedan novi broj magazina, pa tako i EVROVIZION.CROSSING NOVI SAD – realizovan sa lokalnim partnerima i kroz obuhvatanje svih dodatnih sadržaja i događaja projekta u Novom Sadu. Na kraju se očekuje kolekcija različitih časopisa, kao specifični „arhiv putovanja”.

Za vreme prezentacije izložbe, 26.11.2021 – 27.02.2022, održaće se više pratećih programa u Novom Sadu, dok će u februaru 2022. godine, i u galeriji Menjačnica Goethe-Instituta u Beogradu, biti realizovana izložba umetnice Henrike Nauman.

Institucija za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke, ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), koncipira, promoviše i realizuje izložbe o likovnoj umetnosti, dizajnu i arhitekturi širom sveta; od istorije Bauhausa do savremene umetničke prakse i savremene fotografije. Ovu umetničku i kulturnu razmenu inicira odeljenje umetnosti ifa, svojim programima u galeriji u Štutgartu i galeriji u Berlinu, putujućim izložbama, podrškom umetnicima, finansiranjem izložbi, kao i programima za bijenala i konferencije. Organizacija ifa je najstarija nemačka posrednička organizacija za internacionalne odnose u kulturi, podržavaju je Savezno ministarstvo inostranih poslova SR Nemačke, pokrajina Baden-Virtemberg i njen glavni grad Štutgart. https://www.ifa.de/en/

Prateće događaje pratite na veb adresama:
http://msuv.org/

https://www.facebook.com/MsuvNoviSad/

https://www.instagram.com/msuv_novisad/

https://twitter.com/msuv_ns

Veb stranica projekta:

https://evrovizion.ifa.de/en

Foto: Marko Ercegović, MSUV

Podeli:



Preporucujemo